Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την ανατιμητική κερδοσκοπία στο ελληνικό χρηματιστήριο τι θα συμβεί; - Το ράλι αυτής της μορφής είναι ακραία επικίνδυνο

Μετά την ανατιμητική κερδοσκοπία στο ελληνικό χρηματιστήριο τι θα συμβεί; - Το ράλι αυτής της μορφής είναι ακραία επικίνδυνο
Το ράλι στο ελληνκό χρηματιστήριο στις 9 Νοεμβρίου 2020 δεν μας άρεσε καθόλου
Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα συμβεί μετά το ξέφρενο πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο, το κουρασμένο, zombie ελληνικό χρηματιστήριο, οι ταλαιπωρημένες από τον κορωνοιό μετοχές κατέγραψαν ράλι.
Όλα ξεκίνησαν από την δημοσιοποίηση της Pfizer ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά 90%.
Βέβαια οι Ρώσοι επιμένουν ότι το εμβόλιο τους είναι επίσης αποτελεσματικό 90% το Sputnik-V αλλά όταν το ανέφεραν τα χρηματιστήρια της Δύσης δεν το αποτίμησαν.
Επίσης η Moderna βρίσκεται κοντά σε αποτελεσματικό εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας.
Όλα αυτά καλά.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο η αντίδραση ήταν προκλητικά… προκλητική.
Ο Γενικός Δείκτης +11,46% στις 655 μονάδες με μόλις 120 εκατ τζίρο, οι τράπεζες +29% και πολλές μετοχές του FTSE 25 στο +29%.
Όλα αυτά ωραία;
Όχι είναι η απάντηση.

Το ράλι στο ελληνκό χρηματιστήριο στις 9 Νοεμβρίου 2020 δεν μας άρεσε καθόλου

Εάν είχαμε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 9 Νοεμβρίου 2020, την ημέρα του μεγάλου ράλι θα πουλούσαμε δεν θα αγοράζαμε.
Δεν μας άρεσε ούτε το μέγεθος της ανόδου, ούτε οι τζίροι για άνοδο 11,46% με τζίρο 120 εκατ τον βρίσκουμε υπερβολικά χαμηλό.
Η αντίδραση των τραπεζών στο +29% δεν μας άρεσε καθόλου.
Η αντίδραση στον FTSE 25 παρ΄ ότι εξηγείται σε μερικές μη τραπεζικές μετοχές, επίσης δεν μας άρεσε καθόλου.
Γενικά η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς στις 9 Νοεμβρίου 2020 δεν μας άρεσε καθόλου.
Θα ήταν καλοδεχούμενη μια άνοδος 5% με αυτόν τον τζίρο όχι +11,46% άνοδος με 120 εκατ τζίρο.
Θα πείτε και τι σας άρεσε;
Σίγουρα δεν μας άρεσε το φιάσκο της Moody's που κατασκεύασε μια αναβάθμιση για να πάρει δουλειές από το ελληνικό δημόσιο, ήταν αναβάθμιση δημοσίων σχέσεων.
Οκ όλα αυτά, όχι δεν είναι καθόλου οκ... αλλά τι θα συμβεί προσεχώς;

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις, θα τις παρουσιάσουμε και τις δύο....


Προσοχή οι δύο εκτιμήσεις εστιάζουν σε μεσοπρόθεσμα ορίζοντα, π.χ. μια διόρθωση άμεσα στην αγορά θα ήταν φυσιολογική μετά από τέτοια άνοδο… μεσοπρόθεσμα σημαίνει σε βάθος μηνών…
Η μια σχολή σκέψης αναφέρει ότι μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο άπαξ και το εμβόλιο είναι όντως αποτελεσματικό… θα ακολουθήσει μια πορεία προς τις 800 μονάδες στις οποίες θα βρεθεί το Καλοκαίρι του 2021.
Μιλούμε για αλλαγή τάσης, θα ξεκολλήσουμε από τον βούρκο στον οποίο βρίσκεται κολλημένο εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Η δεύτερη σχολή σκέψης αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να ενθουσιαζόμαστε τόσο γρήγορα γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ειδικά στην Ελλάδα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και σίγουρα πολλά βάρη για την κοινωνία.
Οι τράπεζες δεν έχουν επιλύσει τα προβλήματα τους αλλά τουλάχιστον τα νέα NPEs δεν θα είναι ακραία υψηλά όσο αρχικώς είχαν εκτιμηθεί.
Θα χρειαστούν σίγουρα κεφάλαια.
Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς θα είναι ελεγχόμενη, το ράλι στις 9 Νοεμβρίου 2020 δεν θα το ξαναδούμε γιατί ήταν επικίνδυνο, άγαρμπο, στα όρια της τοξικότητας.
Δημιουργεί προσδοκίες και φούσκες αναίτια, ήταν λάθος η τόσο απότομη άνοδος αν και η αγορά αντέδρασε ως πεπιεσμένο ελατήριο αλλά η αντίδραση ήταν ακραία, υπερβολική και επικίνδυνη.
Πάντως και τα δύο σενάρια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αγορά θα κινηθεί ανοδικά αλλά όχι με τον λανθασμένο τρόπο στις 9 Νοεμβρίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης