Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση: Στρίβειν δια του lockdown 2 – Πάνε για αργότερα 3 κοινοβουλευτικές μάχες (εργασιακά, πανεπιστημιακή φύλαξη, όρια ανάθεσης)

Κυβέρνηση: Στρίβειν δια του lockdown 2 – Πάνε για αργότερα 3 κοινοβουλευτικές μάχες (εργασιακά, πανεπιστημιακή φύλαξη, όρια ανάθεσης)
Οι εργασίες στην Βουλή – η οποία παραμένει ανοικτή - θα συνεχιστούν με αργούς ρυθμούς τόσο στις επιτροπές όσο και στην ολομέλεια
Tην απόφαση να περιορίσει προς το παρόν το νομοθετικό έργο πήρε ο Πρωθυπουργός καθώς λόγω του lockdown δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι περνάει νομοσχέδια «κρυφά» χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση.
Γι’ αυτό και οι εργασίες στην Βουλή – η οποία παραμένει ανοικτή - θα συνεχιστούν με αργούς ρυθμούς τόσο στις επιτροπές όσο και στην ολομέλεια.

Ήταν έτοιμα τα νομοσχέδια αλλά…

Μέχρι να αποφασιστεί το lockdown, το Μέγαρο Μαξίμου με τα αρμόδια υπουργεία είχε ετοιμάσει βασικά νομοσχέδια – μεταρρυθμίσεις τα οποία θα τα έφερνε στη Βουλή προκειμένου να γίνει διαβούλευση με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.
Ήθελε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να υπερασπιστεί τα νομοσχέδια αυτά καθώς θεωρεί ότι θα δώσουν στην κυβέρνηση το στίγμα σωστής και υπεύθυνης μεταρρυθμιστικής πολιτικής δύναμης.
Πέρα από αυτό, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι το Μαξίμου δεν θέλει μέσα σε ένα γενικευμένο lockdown να φέρει «δύσκολα» νομοσχέδια καθώς η φθορά έχει μεγαλύτερη προβολή αφού ήδη ο μεγάλος πληθυσμός αντιδρά στο κλείσιμο της αγοράς, η μεσαία τάξη είναι στα όρια της και ήδη υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός για τις κινήσεις της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ποια νομοσχέδια πάνε πίσω

Το νομοσχέδια που πάνε πίσω χρονικά είναι αυτό για τις εργασιακές αλλαγές και τον συνδικαλιστικό νόμο που θα φέρει το Υπουργείο Εργασίας, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα εμπεριέχει μέσα και την ίδρυση της πανεπιστημιακής εταιρείας σεκιούριτι καθώς και άλλο ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο αυξάνονται τα όρια της απευθείας ανάθεσης στα 30.000 ευρώ για προμήθεια αγαθών υπηρεσιών και μελετών και στα 60.000 ευρώ για δημόσια έργα.
Ειδικά η τελευταία διάταξη θα φέρει μεγάλη σύγκρουση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα φέρει πολλές συγκρούσεις με τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές και θα «βόλευε» ιδιαίτερα εάν περνούσε εν μέσω lockdown καθώς οι απεργίες και οι συναθροίσεις απαγορεύονται.
 Όπως θα υπήρχε μεγάλη αντίδραση από φοιτητικές παρατάξεις για το θέμα της ασφάλειας μέσα στα πανεπιστήμια που θα έβγαιναν στους δρόμους.
Βέβαια, δεν είναι γνωστό για το πόσο θα διαρκέσει το lockdown και η πανδημία.
Γι’ αυτό και ενδεχομένως –εάν η διάρκεια του lockdown είναι μεγάλη- να μην μπορεί να καθυστερήσει άλλο το δρομολογημένο νομοθετικό έργο και να παρθεί η απόφαση να μπουν σε διαβούλευση τα κρίσιμα νομοσχέδια.
Ωστόσο, υπουργοί έλεγαν στον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων με τον ίδιο και συγκεκριμένους συμβούλους να το αρνούνται καθώς ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κερδίσει και τις 3 κοινοβουλευτικές μάχες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης