Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αναγωγή που δίνει τιμή στόχο για τον ΟΤΕ τα 16 ευρώ λόγω Telecom Romania

tags :
Η αναγωγή που δίνει τιμή στόχο για τον ΟΤΕ τα 16 ευρώ λόγω Telecom Romania
Η ελληνική θυγατρική θα μοιράσει το προϊόν ως μέρισμα στην Deutsche Telecom και τους μετόχους - Γιατί δεν συνεχίζεται το Buy back μετοχών ώστε να αυξηθεί η τιμή;
Έξι φορές το Ebidta της πωλήθηκε η θυγατρική του ΟΤΕ στην Ρουμανία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, η θυγατρική του ΟΤΕ στην Ρουμανία (σταθερή τηλεφωνία ), η Telecom Romania,  πωλήθηκε στην Orange έναντι στα 497 εκατ. ευρώ για το 100 %. 
Tο αναλογούν ποσοστό του ΟΤΕ είναι 268 εκατ. ευρω (για το 54%)  με το 45,99% να ανήκει στο Ρουμανικό υπουργείο Τηλεπικοινωνιών.
Εαν γίνει η αναγωγή του πολλαπλάσιου πώλησης στον ΟΤΕ τότε η  τιμή – στόχος ανεβαίνει στα 16 ευρώ – και η τιμή έχει μια ανοδική κίνηση 25%, όπως αναφέρουν έμπειροι διαχειριστές.
Όπως θα δούμε, όμως, ο ΟΤΕ, όπως ανακοίνωσε προτιμά να διανείμει το προϊόν της πώλησης ως μέρισμα αφού αφαιρεθούν φόροι, έξοδα συναλλαγής και προβλέψεις (0,50- 0,55 ευρώ μεικτά ).
Αντίθετα, μέσα στις εναλλακτικές δυνατότητες του ΟΤΕ υπάρχει και η συνέχιση του προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών και στην συνέχεια ακύρωσης τους, όπως είχε συμβεί εντός του 2020.

Το ερώτημα της αγοράς  

Το ερώτημα, λοιπόν, που θέτουν αρκετοί απο την αγορά είναι γιατί ο ΟΤΕ δεν συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ώστε  να αυξηθεί η τιμή – και αργότερα να ακολουθήσει και η διαγραφή των μετοχών, δηλαδή περισσότερα κέρδη, λιγότερες μετοχές.
Τον Φεβρουάριο του 2020 ο ΟΤΕ είχε ακυρώσει 9,764.743 μετοχές με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στο 9μηνο, οι μέτοχοι του ΟΤΕ είναι η Deutsche Telecom κατείχε 46.9%, οι θεσμικοί επενδυτές ( Έλληνες και ξένοι 40,2%), οι ιδιώτες 5,7% και το Δημόσιο 5.6%.

Η ανακοίνωση

Όπως ανακοίνωσε  χθες ο  ΟΤΕ, “Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε €497 εκατ. και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε €268 εκατ., εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο. Ο ΟΤΕ διατηρεί τη συμμετοχή του στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου στη Ρουμανία, την Telekom Romania Mobile Communications S.A.
H TKR διαθέτει δίκτυο σταθερής που εξυπηρετεί περίπου 930.000 πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών και 1,2 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης σε ολόκληρη τη χώρα.
Το 2019, τα έσοδα της Telekom Romania ανήλθαν σε €622 εκατ.
Η πώληση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΤΕ ή στο δανεισμό του.
Η εξαγορά της Telekom Romania από την Orange Ρουμανίας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα της εταιρείας μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Επιπλέον, θα ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ρουμανικής οικονομίας και κοινωνίας και θα προσφέρει σταθερότητα και προοπτικές στους εργαζομένους της.
Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το καθαρό ποσό της πώλησης που θα προκύψει, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις, θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ.
“Η συμφωνία πώλησης της Telekom Romania αποτελεί μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου και τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ για την συναλλαγή ήταν η Barclays Bank PLC. Οι Dechert, Eversheds και Freshfields είναι σύμβουλοι του ΟΤΕ σε νομικά και ρυθμιστικά θέματα.

 Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης