Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το εμβόλιο θα εξασθενήσει τον κορωνοιό, αλλά θα ξεφουσκώσουν δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα – Μεγάλο στοίχημα η τιμολόγηση του μετοχικού κινδύνου

Το εμβόλιο θα εξασθενήσει τον κορωνοιό, αλλά θα ξεφουσκώσουν δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα – Μεγάλο στοίχημα η τιμολόγηση του μετοχικού κινδύνου
Η αποδοτικότητα του εμβολίων ή εμβολίων εντάσσονται στην σφαίρα της προσδοκίας, ναι είναι προσδοκία αλλά ένα εμβόλιο θα απομακρύνει τον κίνδυνο των επαναλαμβανόμενων καταστροφικών lockdowns
Ενώ χωρίς καμία αμφιβολία πολύ θετική η είδηση ότι φαρμακευτικές εταιρίες ανακαλύπτουν εμβόλια για τον κορωνοιό.
Η Pfizer, το ρωσικό Sputnik V και η Moderna αναφέρουν ότι το εμβόλιο για τον κορωνοιό είναι 90% αποτελεσματικό, υπάρχει ένα ποσοστό 10% που δεν λειτουργεί που σε απόλυτα μεγέθη του πληθυσμού σημαίνει ότι 700 εκατ το εμβόλιο δεν δημιουργεί αντισώματα.
Η είδηση ότι η Pfizer από το εμβόλιο που σχεδιάζει να παράξει είχε αποτελεσματικότητα 90% αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τις αγορές εντός και εκτός Ελλάδος.
Ωστόσο όλα αυτά ακόμη εντάσσονται στην σφαίρα της προσδοκίας, ναι είναι προσδοκία αλλά ένα εμβόλιο θα απομακρύνει τον κίνδυνο των επαναλαμβανόμενων καταστροφικών lockdowns.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει;

Ας δεχθούμε ότι τα εμβόλια που θα παραχθούν προσεχώς θα έχουν επιτυχία και εάν αυτό συμβεί οι φοβισμένοι πολίτες του κόσμου θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η επάνοδος στην κανονικότητα θα απομακρύνει τα σενάρια χάους για το 2021 και τις προβλέψεις για ύφεση και το 2021.
Ταυτόχρονα κλάδου που είχαν υποστεί οικονομικό κραχ θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, τουρισμός, ξενοδοχεία, αερομεταφορές.
Ουσιαστικά από το β΄ τρίμηνο του 2021 και ακολούθως θα δημιουργηθούν καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και ανάκαμψη.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε επανατιμολόγση των κινδύνων σε ομόλογα και μετοχές

Εάν εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η πανδημία αρχίζει να υποχωρεί, εάν καλλιεργηθεί η πεποίθηση ότι ο κορωνοιός αρχίζει να μετράει αντίστροφα, τότε τα καταστροφικά σχέδια για επαναλαμβανόμενα σχέδια θα απορριφθούν.
Τα καταστροφικά σχέδια καραντίνας στις οικονομίες θα ατονήσουν.
Η καταστροφή στις οικονομίες που νομοτελειακά θα ερχόταν από επαναλαμβανόμενα lookdowns θα αποτραπεί…

Η εξασθένηση του κορωνοιού θα εξασθενήσει τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα

Εάν η προσδοκία μετατραπεί σε πεποίθηση και οι κοινωνίες πιστέψουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες βρήκαν αποτελεσματικό εμβόλιο τότε θα συμβούν τα εξής

Θα μειωθεί η δημοσιονομική παρέμβαση από τα κράτη

Λόγω του πανικού που προκλήθηκε στις οικονομίες διεθνώς από τον κορωνοιό, την ύφεση και την κατάρρευση της εθνικής παραγωγής οι χώρες ανακοίνωσαν μαζικά δημοσιονομικά κίνητρα πρωτόγνωρα.
Συνολικά εκτιμάται ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα έχουν φθάσει παγκοσμίως τα 7 τρισεκ. δολάρια με τις ΗΠΑ προφανώς να πρωτοστατούν.
Εάν ο κορωνοιός αρχίσει να εξασθενεί, θα εξασθενήσει και η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις οικονομίες και κρατικά κεφάλαια.
Π.χ. μπορεί στις ΗΠΑ αντί για νέο δημοσιονομικό πακέτο 2 τρισεκ. να μειωθεί στο 1 τρισεκ. ή να μην χορηγηθεί νέο καθώς οι κυβερνήσεις θα πουσάρουν τις οικονομίες ώστε από την ανάκαμψη του ΑΕΠ να δημιουργήσουν εθνικό πλούτο που θα καλύψει τα κενά των δημοσιονομικών κινήτρων και παρεμβάσεων.
Άρα στην εξίσωση για τον κίνδυνο μετοχών και ομολόγων θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα – stimulus – θα ατονήσουν, θα μειωθούν ή θα εξαφανιστούν.

Θα μειωθούν τα νομισματικά κίνητρα και η παρέμβαση της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας

Λόγω του πανικού που προκλήθηκε στις οικονομίες διεθνώς από τον κορωνοιό, την ύφεση και την κατάρρευση της εθνικής παραγωγής οι Κεντρικές Τράπεζες, ΕΚΤ, FED κ.α. ανακοίνωσαν μαζικά νομισματικά κίνητρα πρωτόγνωρα.
Μόνο στην Ευρώπη το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ φθάνει τα 1,35 τρισεκ. ευρώ.
Συνολικά εκτιμάται ότι τα νομισματικά κίνητρα έχουν φθάσει παγκοσμίως τα 6 τρισεκ. δολάρια με τις ΗΠΑ και Ευρώπη προφανώς να πρωτοστατούν.
Εάν ο κορωνοιός αρχίσει να εξασθενεί, θα εξασθενήσει και η  αποφασιστικότητα των Κεντρικών Τραπεζών να στηρίξουν τις οικονομίες με αγορές ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, παροχή ρευστότητας στις τράπεζες κ.α.
Π.χ. υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ που σχεδίαζε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 να ανακοινώσει επέκταση του Προγράμματος Πανδημίας από 1,35 τρισεκ. σε 2 τρισεκ. τελικώς να μην πάρει τέτοιες αποφάσεις γιατί μέλη του διοικητικού συμβουλίου να θεωρήσουν ότι αρχίζει το πρόβλημα να εκτονώνεται.

Άρα δημοσιονομικά κίνητρα 7 τρισεκ. και νομισματικά κίνητρα 6 τρισεκ. συνολικά 13 τρισεκ. δολάρια ή σε μια πιο διευρυμένη μορφή 14 τρισεκ. δολάρια θα σταθεροποιηθούν και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, όχι άμεσα και δραστικά αλλά οι αγορές θα ξέρουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
Οι διεθνείς επενδυτές θα αποτιμήσουν ότι ναι μεν ο κορωνοιός αρχίζει να ελέγχεται αλλά οι μεγάλες βοήθειες από κρατικά κεφάλαια και άφθονο χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες τελειώνει.

Πως θα καλυφθεί η τεράστια δημοσιονομική τρύπα και χρέους 4 με 4,5 τρισεκ. δολαρίων;

Με αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια εκτιμάται ότι για να καταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί πλεονασματικοί θα πρέπει να καλυφθεί μια μαύρη τρύπα άνω των 2,5 τρισεκ. δολαρίων και μαζί με άλλες παραμέτρους σχετιζόμενες μερικώς με το χρέος φθάνουν τα 4 με 4,5 τρισεκ.
Όταν οι κυβερνήσεις θα παγώνουν τα δημοσιονομικά κίνητρα, όταν οι κεντρικές τράπεζες θα παγώνουν τα νομισματικά κίνητρα… οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μελετούν πως θα επανέλθουν σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πως δηλαδή θα μαζέψουν τα χρέη και τις ζημίες, πως θα κλείσουν τις μεγάλες μαύρες τρύπες των προϋπολογισμών.
Είναι προφανές ότι όλος ο πλανήτης σταδιακά από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό θα μετατοπίζεται στην δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή σε μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις ώστε να κλείσουν σταδιακά οι μαύρες τρύπες, ειδικά στην Ελλάδα η ανάγκη θα είναι μεγαλύτερη.

Επανατιμολόγηση κινδύνων σε μετοχές και ομόλογα

Μπορεί ο κορωνοιός να αρχίσει να ελέγχεται αλλά μαζί θα αρχίσουν να εξασθενούν όλα τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα αυτά που προκάλεσαν τεράστιες φούσκες στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Π.χ. όλοι πιστεύουν ότι τα ομόλογα δεν δικαιολογούν αποδόσεις σε τόσο ιστορικά χαμηλά, τα δίκαια επιτόκια είναι υψηλότερα.
Ήδη το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έχει απόδοση 0,95% πλησιάζει το 1% και το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,75%.
Στην Ευρώπη καταγράφονται επιτόκια πλην Ιταλίας, στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης για ομόλογα 10 ετών περίπου στο 0%.
Αυτά τα επιτόκια είναι χειραγωγημένα δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση.
Τα επιτόκια, τα σωστά αποτιμημένα επιτόκια πρέπει να ανέβουν και οι τιμές των ομολόγων να υποχωρήσουν.
Ως προς τις μετοχές, έχουν σημειώσει ράλι απόρροια αυτών των 13 τρισεκ. ρευστότητας και άλλων παρεμβάσεων.
Η φούσκα στις αγορές μετοχών είναι τεράστια, χωρίς καμία αμφιβολία και όταν οι επενδυτές αντιληφθούν ότι δεν έχουν την υποστήριξη δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων πως θα τιμολογήσουν τον κίνδυνο των μετοχών;

Το επόμενο διάστημα το μεγάλο στοίχημα, το μεγάλο επενδυτικό παιχνίδι θα είναι η προσπάθεια τιμολόγησης των δίκαιων αξιών στις μετοχές και στα ομόλογα.
Είναι στα τρέχοντα επίπεδα, είναι υψηλότερα, είναι χαμηλότερα;

Η ειδική περίπτωση Ελλάδα

Η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής επιδείνωσης και σοκ έως σήμερα – πριν τις αναφορές για το εμβόλιο – είχε απόδοση στα ομόλογα 0,75% στο 10ετές και χρηματιστήριο με αφορμή το εμβόλιο 655 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αξίζει να κινηθεί υψηλότερα εάν όντως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό αλλά μαζί θα αρχίσουν να ανεβαίνουν μεσοπρόθεσμα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Και στην Ελλάδα το μεγάλο στοίχημα είναι να τιμολογήσουμε σωστά τον κίνδυνο των μετοχών και των ομολόγων, ποιες είναι οι δίκαιες τιμές όταν αποσυρθούν δημοσιονομικά κίνητρα και νομισματικές παρεμβάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης