Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί Κίνα και Ρωσία δεν έσπευσαν να συγχαρούν τον Biden - H επόμενη μέρα στη γεωπολιτική σκακιέρα και ο νέος πρόεδρος

tags :
Γιατί Κίνα και Ρωσία δεν έσπευσαν να συγχαρούν τον Biden -  H επόμενη μέρα στη γεωπολιτική σκακιέρα και ο νέος πρόεδρος
Η σκληρή στάση του Biden έναντι του Κρεμλίνου και  ο επορικός πόλεμος με την Κίνα – Τι επισημαίνει ανάλυση του Reuters
Κίνα και η Ρωσία δεν έσπευσαν να συγχαρούν τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020, με το Πεκίνο να δηλώνει ότι θα ακολουθήσει τη συνήθη πρακτική του όσον αφορά την ανταπόκριση σε εκλογικά αποτελέσματα σε τρίτες χώρες και το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του να σημειώνει με δηκτικό τρόπο ότι δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά εκλογικά αποτελέσματα. καθώς ο Donald Trump τα αμφισβητεί δικαστικά, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.
Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους και εγγύτερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία συνεχάρησαν γρήγορα τον Biden το Σαββατοκύριακο παρά την άρνηση του Trump να αποδεχθεί την ήττα του και μάλιστε χώρες με τις οποίες ο προηγούμενος πρόεδρος είχε καλλιεργήσει θερμές σχέσεις όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κάλεσε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν στενά χαρακτηρίζοντας τον Biden έμπειρο ηγέτη που γνωρίζει καλά τη Γερμανία και την Ευρώπη και τονίζοντας τις κοινές αξίες και ενδιαφέροντα των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Το Πεκίνο και η Μόσχα τήρησαν προσεκτική στάση.
«Παρατηρήσαμε ότι ο κ. Biden δήλωσε νικητής των εκλογών», δήλωσε σε καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ ο Wang Wenbin εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. «Κατανοούμε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ θα καθοριστεί σύμφωνα με τον νόμο και τις διαδικασίες των ΗΠΑ» ήταν η προσεκτική διατύπωση.
Να σημειωθεί ότι 2016, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έστειλε συγχαρητήρια στον Trump στις 9 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τις εκλογές το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Vlidimir Putin.
Την ίδια ώρα παρόμοια στάση τήρησε και ο πρόεδρος του γειτονικού Μεξικού

Οι κινεζικοί δασμοί και το εμπόριο

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών διανύουν τη χειρότερη φάση τους εδώ και δεκαετίες και οι δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις τους κυμαίνονται από το πεδίο της τεχνολογικής ανάπτυξης όπως το 5G και τον εμπορικό ανταγωνισμό έως το Χονγκ Κονγκ και την πανδημία του Covid-19 ενώ η κυβέρνηση Trump έχει υιοθετήσει κατά του Πεκίνου ένα σύνολο δασμών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ενώ ο Biden αναμένεται να διατηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα - χαρακτήρισε τον Κινέζο πρόεδρο Xi «κακοποιό» και δεσμεύθηκε να υιοθετήσει μια πολιτική «πίεσης, απομόνωσης και τιμωρίας της Κίνας» - αναμένεται να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή και πολυμερή προσέγγιση όσον αφορά την δεύτερη οικονομία στον κόσμο.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν αισιόδοξο τόνο όσον αφορά τον ένο ένοικο του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν ώστε να καταστούν περισσότερο προβλέψιμες αρχής γενομένης με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Tι περιμένει ο Putin από τον Biden

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θα αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών πριν σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ ενώ σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι τα οριστικά αποτελέσματα δεν έχουν εκδοθεί, καθώς υπάρχει η δικαστική αμφισβήτησή τους εκ μέρους του προέδρου Trump.
Ο πρόεδρος Putin επέλεξε τη σιωπή όσον αφορά τη νίκη του Biden.
Στην πορεία προς τις κάλπες στις ΗΠΑ ο Putin κατήγγειλε επανειλημμένα τη ρητορική του Biden κατά τις Ρωσίας ενώ καλωσόρισε τα σχόλια του τελευταίου σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Ο Putin υπερασπίστηκε επίσης τον γιο του Biden Hunter στις καταγγελίες του Trump για διαφθορά.
«Θεωρούμε σκόπιμο να περιμένουμε την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov σε δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς γιατί, το 2016, ο Putin είχε συγχαρεί τον Trump αμέσως μετά την κατάκτηση της προεδρίας και της ήττας της Clinton, ο Peskov είπε ότι υπήρχε μια προφανής διαφορά.
«Μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν ορισμένες νομικές διαδικασίες που έχουν ανακοινωθεί από τον τρέχοντα πρόεδρο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καταστάσεις είναι διαφορετικές και επομένως θεωρούμε σκόπιμο να περιμένουμε μια επίσημη ανακοίνωση», υπογράμμισε.
Οι δεσμοί της Μόσχας με την Ουάσινγκτον διερράγησαν το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία.
Ο Joe Biden ήταν τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκαν περαιτέρω από τους ισχυρισμούς στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα είχε αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Trump, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

Συμπέρασμα: Κίνα και Ρωσία τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στον νέο πρόεδρο επιδιώκοντας να του δώσουν ένα σήμα ότι οι σχέσεις του με αυτές τις χώρες ξεκινά από μηδενική βάση ενώ η βελτίωσή τους θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν.
Τόσο η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ρωσίας από τον Biden αλλά και η στροφή σε έναν νέο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα θα δυσχεράνουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης