Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πολιτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων της Λιβύης ξεκινούν στην Τυνησία (9/11)

Οι πολιτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων της Λιβύης ξεκινούν στην Τυνησία (9/11)
Όλο και πιο κοντά σε μια ιστορική εκεχειρία η Λιβύη
Οι άμεσες πολιτικές συνομιλίες όπου μεσολάβησε ο ΟΗΕ μεταξύ των αντιπάλων πλευρών της Λιβύης ξεκίνησαν στη γειτονική Τυνησία τη Δευτέρα 9/11, με στόχο την κατάρτιση οδικού χάρτη για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές σύμφωνα με την Daily Sabah.
Η Stephanie Williams, επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη, άνοιξε τις συναντήσεις του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) στην πρωτεύουσα Τύνιδα.
Το φόρουμ πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση στο διαδίκτυο στα τέλη του περασμένου μήνα (Οκτ. 2020).
"Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας Λιβύης μετά από χρόνια διαίρεσης, καταστροφής και πολλαπλών κρίσεων", δήλωσε η Williams στην τελετή έναρξης, στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied.
Ο Saied από την πλευρά του, δήλωσε ότι το φόρουμ ήταν «ιστορικό από όλα τα μέρη» και ότι ο λαός της Λιβύης είναι ένας, παρά τη διαίρεση σε Δύση και Ανατολή.
"Η λύση είναι να ανακτήσει ο λαός της Λιβύης την πλήρη κυριαρχία του", πρόσθεσε.
"Προχωράμε με αυτοπεποίθηση βήματα στους πολλαπλούς δρόμους που εποπτεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, ανάλογα με την αποφασιστικότητα του λαού της Λιβύης, τη βούλησή τους και το δικαίωμά τους να προστατεύουν το έθνος και την κυριαρχία τους και τον πλούτο της χώρας τους", πρόσθεσε.
Είπε ότι ο δρόμος που οδήγησε στο φόρουμ δεν ήταν ούτε εύκολος ούτε ομαλός.
Το LPDF ιδρύθηκε αρχικά μετά από ένα διεθνές συνέδριο για τη Λιβύη νωρίτερα στις 19 Ιανουαρίου.

ΟΗΕ: Αισιοδοξία για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη, θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές

Την αισιοδοξία της εξέφρασε η επικεφαλής της αποστολής της Λιβύης του ΟΗΕ την Κυριακή 8/11 εν όψει των συνομιλιών που στοχεύουν στην προετοιμασία εκλογών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής που έχει υποστεί πόλεμο σύμφωνα με την Daily Sabah.
Ο διάλογος υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9/11 στην πρωτεύουσα της γειτονικής Τυνησίας, ακολουθεί μήνες σχετικής ηρεμίας στη Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου κυβερνήτη Kadafi το 2011.
Τον περασμένο μήνα (Οκτώβριος 2020), οι δύο κύριες πλευρές της σύνθετης σύγκρουσης υπέγραψαν μια ορόσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανοίγοντας το δρόμο για επανέναρξη της οικονομικά ζωτικής παραγωγής πετρελαίου και πρόοδο στις προσπάθειες για τον τερματισμό των ετών πολιτικού αδιεξόδου.
"Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία", δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Stephanie Williams, σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.
"Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο έδαφος."
Οι τελευταίες πολιτικές συνομιλίες, μέρος μιας διαδικασίας πολλαπλών τρομοκρατικών πράξεων που περιλαμβάνει επίσης στρατιωτικές και οικονομικές διαπραγματεύσεις, αποσκοπούν στην ενοποίηση της χώρας υπό ένα μόνο εκτελεστικό και άνοιγμα του δρόμου για τις εθνικές εκλογές.
"Οι εκλογές πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος εδώ", πρόσθεσε, ζητώντας "σαφή οδικό χάρτη" το συντομότερο δυνατό.

Όλο και πιο κοντά στην εκεχειρία η Λιβύη

Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στο πολύπαθο μέτωπο της Λιβύης, καθώς οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Λιβύης συμφώνησαν στις 3 Νοεμβρίου στην δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, μεταδίδει η Daily Sabah.
Στο επόμενο μάλιστα διάστημα, αναμένεται να συναντηθούν σύντομα στη Sirte, δήλωσε η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Stephanie Williams.
Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μετά από την συνάντηση μιας κοινής στρατιωτικής επιτροπής στην οποία άρχισαν τη Δευτέρα 2/11 συζητήσεις κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, στο έδαφος της δηλαδή για πρώτη φορά.
Οι πλευρές συμφώνησαν να "συγκροτήσουν μια στρατιωτική υποεπιτροπή που θα επιβλέπει την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων στις αντίστοιχες βάσεις τους και την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τις πρώτες γραμμές", δήλωσε η απεσταλέμη του ΟΗΕ σύμφωνα σύμφωνα με την DS.
Η επιτροπή αποφάσισε επίσης να "συναντηθεί στο Σερτ το συντομότερο δυνατό" και να κάνει την κεντρική παράκτια πόλη την έδρα της, πρόσθεσε η Williams.

Οκτώβριος 2020: Η υπογραφή της εκεχειρίας

Οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη υπέγραψαν εθνική και μόνιμη εκεχειρία, όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Διαδικτύου, έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 23/10/2020.
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Kadafi το 2011, η Λιβύη είναι χωρισμένη σήμερα μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών:
την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, συμμαχικές του στρατάρχη Haftar, ισχυρού άνδρα που υποστηρίζεται από μέρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου και τον πρόεδρό του Saleh.
Η καθεμιά πλευρά υποστηρίζεται από διεθνείς χορηγούς.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μια προσπάθεια για εκεχειρία στη σπαρασσόμενη χρόνια τώρα από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη.
Οι πιο δύσπιστοι θα συμπλήρωναν ότι είναι πιθανό να μην είναι και η τελευταία, καθώς συχνά στο παρελθόν ανάλογες απόπειρες δυναμιτίστηκαν από την ένταση των αντιπαραθέσεων που διαπερνούν μια χώρα που όχι μόνο δεν έχει βρει ένα ενιαίο βηματισμό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και την ίδια στιγμή αποτελεί ένα από τα πεδία όπου αντανακλώνται ευρύτερες γεωπολιτικές αντιθέσεις και δη με έναν σύνθετο και τεθλασμένο τρόπο.

Ο πόλεμος της Λιβύης

Ο Δεύτερος Λιβυκός Εμφύλιος Πόλεμος είναι μια εμφύλια σύγκρουση ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν τον έλεγχο της επικράτειας και του πετρελαίου της Λιβύης. Η αρχική σύγκρουση διεξήχθη ανάμεσα στην κυβέρνηση (Βουλή των Αντιπροσώπων), η οποία εξελέγη το 2014 και είναι επίσης γνωστή ως "κυβέρνηση του Tobruk", καθώς και την αντίπαλη κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και ιδρύθηκε μετά την επιχείρηση Οδύσσεια Αυγή και το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο στρατηγός Haftar του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έχει δηλώσει πίστη στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχει την ανατολική και κεντρική Λιβύη, καθώς και τμήμα της δυτικής Λιβύης. Έχει υποστηριχθεί με αεροπορικές επιδρομές από την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, η οποία εδρεύει στην δυτική Λιβύη και υποστηρίζεται από διάφορες παραστρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως την Λιβυκή Αυγή στα δυτικά και την Ασπίδα της Λιβύης ή Λιβυκή Ασπίδα στα ανατολικά), με μερική υποστήριξη από το Κατάρ, το Σουδάν, την Ιταλία και την Τουρκία, η οποία αρχικά αποδέχθηκε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 αλλά τις απέρριψε όταν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε μια συμφωνία για την μετάβαση της Λιβύης και τις εκλογές της Βουλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης