Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αλέξανδρος Αλεξάκης: Τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού δρομολογεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

tags :
Αλέξανδρος Αλεξάκης: Τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού δρομολογεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Η εκτεταμένη υγειονομική κρίση επέφερε σημαντικές αλλαγές σε εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής
Προσαρμοζόμενος στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση, ο Αλέξανδρος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνισμού της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αναλύει σε συνέντευξή του στο tourismtoday τους άξονες στους οποίους εδράζεται το πλάνο που αναπτύσσει η περιφέρεια στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού της προϊόντος.
Παράλληλα, εστιάζει στα μέτρα που λαμβάνει η περιφέρεια για τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων.

Το 2020 ήταν μία χρονιά κατά την οποία ο τουρισμός κατέγραψε σημαντικές απώλειες. Θα μπορούσε, ωστόσο, η υγειονομική κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για τον τουρισμό ή/και να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την ανάδειξη άλλων πλουτοπαραγωγικών τομέων;

Είναι προφανές ότι η εκτεταμένη υγειονομική κρίση επέφερε σημαντικές αλλαγές σε εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις καλούμαστε σε μία όχι και τόσο ήπια προσαρμογή στην νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με προνοητικότητα, εφευρετικότητα και ευελιξία.
Ήδη πολλές μελέτες έχουν καταγράψει νέες τάσεις που διαμορφώθηκαν από την ανάγκη των ταξιδιωτών να επισκεφθούν ασφαλείς προορισμούς. Συνεπώς η έννοια της ασφάλειας, εκτιμώ ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο επόμενο διάστημα και θα αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο στην χάραξη νέων πολιτικών για την διαχείριση των τουριστικών προορισμών.
Άλλωστε η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος βρίσκεται εδώ και χρόνια στην ατζέντα πολλών θεσμικών παραγόντων και συλλογικών φορέων επαγγελματιών του κλάδου.

Πώς στοχεύετε να ενισχύσετε το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να το κάνετε πιο ανταγωνιστικό; Ποιος είναι ο στόχος του Παρατηρητηρίου Τουρισμού που σκοπεύετε να αναπτύξετε;

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συγκεντρώνει μεγάλο πλούτο περιβαλλοντικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σπουδαίο απόθεμα προς αξιοποίηση.
Η διατήρηση των υψηλών ποσοστών επισκεψιμότητας, εκ των πραγμάτων, δεν είναι εύκολη υπόθεση σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ταυτόχρονα μεταβαλλόμενο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει άμεση πρόσβαση στον όγκο πληροφοριών και που διαμορφώνουν εν πολλοίς τάσεις, έως και ολοκληρωμένα μοντέλα στον τουρισμό και βεβαίως πρέπει να λειτουργεί ένας άρτιος μηχανισμός, μέσω του οποίου τα δεδομένα θα αξιολογούνται και θα εξειδικεύονται.
Για τον σκοπό αυτόν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σχεδιάζει την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, προκειμένου να επαναπροσδιορίσει συνολικά και τεκμηριωμένα το τουριστικό της προϊόν και συνακόλουθα να συμβάλλει στην υιοθέτηση εργαλείων και πολιτικών που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των ποσοτικών ροών της τουριστικής περιόδου.
Η αποστολή του DMO ενισχύεται με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού, το οποίο θα έχει ως στόχο τη μελέτη της τουριστικής αγοράς και την παρουσίαση πορισμάτων σε σχέση με τυχόν μεταβολές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά λόγω της πανδημίας, για παράδειγμα άλλα και πλήθους δεδομένων που διαμορφώνουν το περιβάλλον της τουριστικής πραγματικότητας.

Με ποιες πρωτοβουλίες στηρίζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τις επιχειρήσεις που φέτος έχουν πληγεί τόσο από την υγειονομική κρίση όσο και από τον Ιανό;

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από την πρώτη στιγμή του καθολικού lockdown βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με τα συλλογικά όργανα των πληττόμενων κλάδων και έτσι προχωρήσαμε στον σχεδιασμό ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων στήριξης, το οποίο αποστείλαμε ως υπόμνημα στα αρμόδια Υπουργεία και επικαιροποιούσαμε ανάλογα με την πορεία της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Στη συνέχεια με την έναρξη της ιδιότυπης όσο και δύσκολης τουριστικής περιόδου, παρείχαμε, σε συνεργασία με το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δωρεάν Ταχύρυθμο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Υγειονομικών Πρωτοκόλλων, σε όλους τους επαγγελματίες και απασχολούμενους στον τουριστικό κλάδο και επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, με την μορφή κεφαλαίου κίνησης.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό, έχει ήδη γίνει καταγραφή των ζημιών σε επίπεδο δημόσιων υποδομών και ιδιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, στα οποία έχει αποσταλεί η έκθεση καταγραφής ζημιών, θα αποδοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Πηγή: www.tourismotoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης