Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για τα μορατόρια στα τραπεζικά δάνεια - Πάνω από 10 δισεκ. τα νέα NPEs στην Ελλάδα

Ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για τα μορατόρια στα τραπεζικά δάνεια - Πάνω από 10 δισεκ. τα νέα NPEs στην Ελλάδα
Οι αποφάσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αποτελούν ένα στίγμα για τη διαχείρηση που θα επιφυλάξει και η Ευρώπη στο τραπεζικό της σύστημα επί του κρίσιμου αυτού θέματος.
Αν και η EBA δεν έχει ακόμη δώσει νέο στίγμα για τα μορατόρια, στην Ευρώπη καθώς η μία οικονομία οδεύει μετά την άλλη σε κλείδωμα εκτιμάται πως κάποια μέτρα θα ληφθούν τόσο ως προς τα δάνεια λιανικής όσο και ως προς τα επιχειρηματικά δάνεια.
Αν και η Μεγάλη Βρεττανία κινείται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αποφάσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αποτελούν ένα στίγμα για τη διαχείρηση που θα επιφυλάξει και η Ευρώπη στο τραπεζικό της σύστημα επί του κρίσιμου αυτού θέματος.
Τα μορατόρια για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων παρατείνονται για έξι ακόμη μήνες στη Βρεττανία σε ένα προγραμμα που κανονικά θα έπρεπε να λήξει το περασμένο  Σάββατο.
Οσοι βρίσκονται ήδη σε μορατόριο μπορούν να ζητήσουν παράταση για 6 ακόμη μήνες, ενώ το ίδιο μπορούν να πράξουν και σε όσους έληξαν τα μορατόρια νωρίτερα.
Οι αλλαγές αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων χρηματοοικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε σε lock down την Πέμπτη.

Αδυναμία στο 20% των δανειοληπτών

Την περασμένη εβδομάδα, μια μελέτη από το Ίδρυμα Joseph Rowntree διαπίστωσε ότι 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά - ή το ένα πέμπτο όλων των Bρετανών δανειοληπτών ανησυχούσαν για το πως θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους το προσεχές τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΒΑ είχε ανακοινώσει λήξη των μορατορίων για την Ευρώπη στις 30 Σεπτεμβρίου. Ετσι σε ισχύ παραμένουν όσα μορατόρια είχαν ήδη προγραμματιστεί. Τα περισσότερα εξ αυτών όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες καλύπτουν το διάστημα για μέχρι το τέλος του έτους όμως κανένας δεν είναι σε θέση να πει τι θα γίνει μετά από το διάστημα αυτό.
Κάποια επιχειρηματικά δάνεια κυρίως τα τουριστικά έχουν προβλέψει μορατόριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.
Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών παρά το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως θα διευκρινίσει τη συνέχεια των μορατορίων, δεν έχει ακόμη προβεί σε σχετική ανακοίνωση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να το πράξει αφού η ΕΒΑ δεν έχει δώσει κάποιες νεότερες οδηγίες. Με δεδομένο μάλιστα πως η συντριπτική πλειοψηφία των μορατορίων βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες δεν βιάζονται και δεν εμφανίζονται ανήσυχες σε σχέση με αυτό.

Πάνω από 10 δις ευρώ τα νέα NPEs

Η ανησυχία των πιστωτικών ιδρυμάτων εστιάζει σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: Μέχρι που θα φθάσουν τα νέα κόκκινα δάνεια τα προερχόμενα από την πανδημία.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για επιπλέον NPΕs ύψους 10 δισ. ευρώ ίσως στην παρούσα φάση να φαντάζει και σχετικώς συντηρητική αν σκεφθεί κανείς πως το δεύτερο κύμα του lock down θα οδηγήσει  πολλές επιχειρήσεις  στο κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους.
Τα μορατόρια όπως ήταν διαμορφωμένα πριν το δεύτερο κύμα του lock down είναι για μεν την Alpha Bank 4,7 δισ ευρώ με 2,7 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών και 2,1 δισ. επιχειρήσεων.
Το σύνολο των δανείων αυτών αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίόυ της τράπεζας.
Για την Τράπεζα Πειραιώς τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται σε 1,8 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ σύνολο 3,8 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 15% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
Για την Εθνική οι ιδιώτες εχουν θέσει σε μορατόρια 1,6 δισ. ευρώ δάνεια και οι επιχειρήσεις 2 δισ. ευρώ σύνολο 3,6 δισ. ευρώ ή το 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
Σε ότι αφορά τη Eurobank σε μορατόρια έχουν τεθεί 2,4 δισ. ευρώ από ιδιώτες και 2,7 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις σύνολο 5,1 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 21% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης