Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα ξένα funds αποκτούν ρευστότητα για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα

Τα ξένα funds αποκτούν ρευστότητα για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα
Πως «έσπασε» το θέμα «ταμπού»
Ορισμένοι ξένοι επενδυτές δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για τις επιτυχίες τους (λ.χ έκλεισαν τις μεγαλύτερες short θέσεις στις τράπεζες στις 900 μονάδες στις αρχές του χρόνου) ωστόσο εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας που διαθέτουν μπορούν να αποκομίζουν κέρδη σε μια ρηχή αγορά.
Σήμερα, όπως θα δούμε, τα ξένα funds προετοιμάζονται μεθοδικά για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ρευστοποιούν τις θέσεις τους απο την αρχή της πανδημίας με τις εκροές των ξένων επενδυτών να έχουν ξεπεράσει τα 551 εκατ. ευρώ (αρχές Σεπτεβρίου).
Τα στοιχεία του Οκτωβρίου, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις, θα επιβεβαιώσουν εαν οδεύουμε προς εκροές 1 δισ. ευρώ για το σύνολο τους έτους, ειδικά μετά την επιβολή της δεύτερης καραντίνας.
Η δε συμμετοχή των ξένων απο τις αρχές του χρόνου στις βασικές κατηγορίες αξιών έχει μειωθεί απο τα 31,8 δισ. ( Ιανουάριος 2020) στα 22,6 δισ. ( Σεπτέμβριος) ποσοστό που ήδη έχει μειωθεί έτι περαιτέρω.
 Εκ των πραγμάτων, η ρευστότητα τους στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα ( άνω του 25%) και η αποχή τους απο την Αθήνα, είναι σχεδόν επιβεβλημένη όταν η ελληνική αγορά χάνει 36 -37% και οι τραπεζικές μετοχές υπερδιπλάσια ποσοστά.

Το «ταμπού» που έσπασε

Η εξέλιξη με την Τράπεζα Πειραιώς και την διαφαινόμενη κρατικοποίηση επέτεινε την φυγή κεφαλαίων και παρέσυρε και τα υπόλοιπα blue chips.
Βεβαίως, τα ξένα funds θα προτιμούσαν να γίνει αποδεκτή η πρόταση Paulson καθώς δεν τους ενδιαφέρει εαν  το Δημόσιο απεμπολήσει τα δικαιώματα του  ή τι απώλειες θα καταγράψει ή γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί πολιτικά απο την κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον τους, ήταν να αποκτηθεί φθηνά το δικαίωμα στις
αποδόσεις σε εξευτελιστικές τιμές στις τράπεζες (κάτω απο 0,10 φορές την λογιστική αξία )    
Ωστόσο, η πρόταση του Paulson για αύξηση κεφαλαίου “έσπασε” το θέμα “ταμπού”, δηλαδή τις αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ξένοι διαχειριστές στην Αθήνα- πριν ακόμα εκδηλωθεί το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς - τα funds ήταν έτοιμα να καλύψουν ομολογιακά TierII, αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου, όπως υποδεικνύουν άλλωστε οι προτάσεις Paulson προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ταχύτατη ιδιωτικοποίηση

Kλειδί στις εξελίξεις είναι τι θα αποφασίσει ο SSΜ για την μετατροπή των Coco’s ή αν αναζητηθεί λύση με νέα πρόταση. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρει ξένος επενδυτής με μακρά παρουσία στην Ελλάδα “μόνο με ταχύτατη ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς θα παραμείνουν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.“Διαφορετικά, κανείς δεν θα μείνει για να παρακολουθήσει κρατικά στελέχη εκπροσώπους του ΤΧΣ  να μην υπογράφουν πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων”  Μάλιστα, το χειρότερο γεγονός για την αγορά ήταν ότι, τις πιέσεις δεν τις δέχεται μόνο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, οι εξελίξεις παρασύρουν μαζί τους και τις υπόλοιπες τράπεζες Eurobank, Αlpha Bank, Eθνική και το σύνολο της αγοράς ( παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί  σημαντικά βήματα με τις τιτλοποιήσεις, πωλήσεις δανείων, θετικά αποτελέσματα εισηγμένων )

Γιατί δεν άρεσαν οι κινήσεις με την ΔΕΗ
       
Το άσχημο κλίμα με τους ξένους επενδυτές,  ξεκίνησε απο τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ΔΕΗ.
Η εξυγίανση της εταιρείας μετέδωσε προς τους ξένους ότι, στηρίζονται υπέρμετρα οι κρατικές εταιρείες και μάλιστα με το λάθος τρόπο.
Με άλλα λόγια, η μετοχή μπορεί να υπεραπόδιδε, αλλά το μήνυμα προς τα έξω ήταν η στήριξη κρατικών εταιρειών ( σ.σ Ασχέτως με το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρειαζόταν να στηριχθεί και για τους ιδιωτικούς ενεργειακούς ομίλους).
Ενω λοιπόν ήταν ορθές οι αποφάσεις για την απόκτηση ρευστότητας και το συμμάζεμα της εταιρείας, τελικώς, δεν είναι σαφές εαν την εξυγίανση θα κληθούν να την πληρώσουν οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω του ειδικού λογαριασμού.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης