Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικοινωνία Δένδια – Cavusoglu για τις συνθήκες έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εν μέσω νέων προκλήσεων από την Άγκυρα

Επικοινωνία Δένδια – Cavusoglu για τις συνθήκες έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εν μέσω νέων προκλήσεων από την Άγκυρα
Επί τάπητος μία συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών στο άμεσο μέλλον για τις συνθήκες έναρξης και επιτάχυνσης του διαλόγου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu είχε  την Κυριακή (8/11/2020) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις συνθήκες, που θα επέτρεπαν μία συνάντησή τους στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
 Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο.
Εν τω μεταξύ για «μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση, τουρκική προκλητικότητα» κάνει λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφέροντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, τον πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κ.α.
Σημειώνει μάλιστα πως η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση, αλλά παίρνει και πρωτοβουλίες και δημιουργεί πλέγματα σχέσεων με άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτονται επίσης από τον τουρκικό επεκτατισμό.
«Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως ενός δυτικόστροφου εταίρου», σημειώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
«Προβάλλουμε σε όλους την εικόνα της πραγματικής σημερινής Τουρκίας. Μιας χώρας με νεο-οθωμανικές διαθέσεις, η οποία θέλει να επιβάλει την βούλησή της στην περιοχή και παράλληλα μια χώρα που υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.
«Δεν επιθυμούμε την στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα.
Αυτό, όμως δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή», τονίζει.
«Θα αντιδρούμε πάντα, σε αναλογία των εκάστοτε προκλήσεων.
Επιθυμία μας είναι μία διαφορετική Τουρκία η οποία θα σέβεται τις αρχές ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ γειτονικών κρατών και θα έχει εκ νέου ευρωπαϊκή προοπτική.
Δεν υπάρχει αντίθεση με την τουρκική κοινωνία», ξεκαθαρίζει.
«Η εικόνα της Τουρκίας στην ΕΕ αλλάζει. Και αλλάζει γρήγορα», αναφέρει ο κ. Δένδιας.
«Έχει καταστεί σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η απειλή της Τουρκίας δεν είναι ένα ελληνο-τουρκικό ζήτημα.
Είναι μια συνεχής και ανερχόμενη απειλή για το σύνολο της Ευρώπης και τις ιδέες που η Ευρώπη επίσης εκπροσωπεί».
«Η Τουρκία αποσταθεροποιεί το σύνολο της περιοχής, από τον Καύκασο μέχρι τη Λιβύη, περνώντας από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία, αλλά και την Αίγυπτο, όπου με την ανοιχτή υποστήριξη των "Αδελφών Μουσουλμάνων" εναντιώνεται στον Πρόεδρο Sisi.
Προωθεί διχαστικό λόγο και τείνει να γίνει το φερέφωνο του ακραίου Ισλάμ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή».
Όπως αναφέρει, η χώρα έχει συνειδητά επιλέξει να δρα με σύνεση, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα και οικοδομεί με μεθοδικό τρόπο τα διπλωματικά μας ερείσματα.
Υπενθυμίζει ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου γίνεται σαφής μνεία στη δυνατότητα υιοθέτησης κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της.
«Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων», αναφέρει.
«Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες κατά πόσον αυτό το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία θα αποφέρει καρπούς.
Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της γειτονικής χώρας πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της».
«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεων της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος», τονίζει.
Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμεί προς το παρόν εποικοδομητικό διάλογο με προκαθορισμένους κανόνες και πλαίσιο», καθώς «αντί να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επέλεξε να διαμορφώσει ένα κλίμα που τις καθιστά αδύνατες».
Και προσθέτει:
«Όσο οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου».
«Οι ενέργειες της Τουρκίας, και συγκεκριμένα η έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία δεσμεύει για σεισμικές έρευνες περιοχές άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μία μόλις ήμερα μετά τη συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και της δικής μου με τον Τούρκο ομόλογό μου, δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι τα προεδρικά διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ υπογραμμίζει πως η υλοποίηση της απόφασης για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δείχνει «τη συνέπεια της χώρας μας έναντι των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο υπογραμμίζει το αναφαίρετο δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια ώρα καλά κρατούν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Μαζί με τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP, Devlet Bahceli θα βρίσκεται στα κατεχόμενα, στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan για την επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι θα κάνουν όλοι μαζί picnic στα Βαρώσια.
Σε ομιλία του στο Καχραμάνμαρας της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εάν δεν αντιδρούσαμε στην τυραννία της Συρίας, στη διαίρεση του Ιράκ, στις στρεβλώσεις στη Λιβύη, στην αδικία και πειρατεία στην Ανατολική Μεσόγειο, κανείς δεν θα μας στόχευε.
Ιδού τώρα δόξα τω Θεώ έγιναν εκλογές στην “βόρεια Κύπρο”. Και ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, ναι, έγινε πρόεδρος ένας αδελφός μας που αγαπάει την Τουρκία, που αποδέχτηκε την Τουρκία.
Και πρώτα ο Αλλάχ θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στην Κύπρο».
Είπε επίσης ότι «στις 15 του μήνα εμείς ως Συμμαχία Δημοκρατίας, πρώτα ο Αλλάχ, μαζί με τον Bahceli και τις αντιπροσωπείες μας θα είμαστε στην βόρεια Κύπρο.
Θα συμμετάσχουμε στις τελετές εκεί. Και μετά τις τελετές θα κάνουμε όλοι μαζί picnic στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων».
«Και μαζί με τους αδελφούς μας στη βόρεια Κύπρο θα προβάλουμε αναβιώνοντας εκεί με την παρουσία μας τους δεσμούς της μητέρας πατρίδας με την μικρή πατρίδα.
Υπάρχει ανάγκη γι αυτό. Και αυτό καθυστέρησε.
Και αυτό πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει πάλι. Αν δεν κάναμε όλα αυτά θα μπορούσαμε εμείς να κοιτάξουμε στα μάτια τον λαό μας», ανέφερε.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης