Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Biden: Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει όχι ένας που διχάζει

ΗΠΑ - Biden: Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει όχι ένας που διχάζει
Ο Biden κάλεσε τους Αμερικανούς να μην συμπεριφέρονται πλέον «στους αντιπάλους τους σαν σε εχθρούς»
«Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει», δήλωσε ο Joe Biden μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Kamala Harris, κηρύσσοντας επισήμως την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα να θεραπευθεί» μια βαθιά διχασμένη Αμερική, μετά τη νίκη του και παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος D. Trump δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του και έχει προσφύγει δικαστικά αμφισβητώντας το αποτέλεσμα σε κάποιες πολιτείες.
O Biden από την πόλη όπου διαμένει, το Ουίλμινγκτον, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί να τον ακούσουν μέσα από τα αυτοκίνητά τους, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες αυτού του κράτους μίλησαν.
Μας έδωσαν μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη».
Μάλιστα, κάλεσε τους Αμερικανούς να μην συμπεριφέρονται πλέον «στους αντιπάλους τους σαν σε εχθρούς» και δεσμεύτηκε να είναι ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει.
Ο ίδιος από τον προπύργιό του στο Ντέλαγουερ δεσμεύτηκε να ηγηθεί «των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό.
Ακόμη, χωρίς να απευθυνθεί στον Ρεπουνπλικάνο αντίπαλό του, απευθύνθηκε στους 70 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν τον Trump λέγοντας πως «κατανοώ την απογοήτευσή σας σήμερα.
Έχω χάσει κι εγώ κάνα δυο φορές.
Αλλά τώρα, ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία.
Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τη θερμοκρασία και να δούμε ξανά ο ένας τον άλλο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά».
Επιπλέον, ο 77χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τους μαύρους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι ακόμη και στις χειρότερες στιγμές της προεκλογικής του εκστρατείας, η κοινότητα των Αφροαμερικανών τον στήριζε.
Ακόμη,  ανακοίνωσε  ότι τη Δευτέρα 9/11 θα συγκροτήσει  μια μονάδα διαχείρισης κρίσης κατά του κορωνοϊού, συγκεντρώνοντας επιστήμονες και εμπειρογνώμονες.
«Τη Δευτέρα, θα συγκροτήσω μια ομάδα επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων» για να εργαστούν «για ένα σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου 2021», την ημέρα της ορκωμοσίας του ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος μπροστά από ένα πλήθος υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκαν στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ για να γιορτάσουν τη νίκη του.

Πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ η Harris
 
Ο Joe Biden, φορώντας μαύρη μάσκα,  εμφανίστηκε στη σκηνή τρέχοντας, υπό τους ήχους ενός τραγουδιού του Μπρους Σπρίνγκστιν.
Πάνω από 350 αυτοκίνητα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στη σκηνή και χιλιάδες υποστηρικτές του βρίσκονταν έξω από τον μεγάλο χώρο στάθμευσης όπου είχε τοποθετηθεί η σκηνή.
Η Kamala Harris θα γίνει η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της χώρας.
Εμφανίστηκε ντυμένη στα λευκά, ένας φόρος τιμής στις σουφραζέτες και τόνισε ότι «δεν θα είμαι η τελευταία».
«Τι απόδειξη για τον χαρακτήρα του Joe, το γεγονός ότι είχε το θάρρος να σπάσει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού που υπάρχει στη χώρα μας: να επιλέξει μια γυναίκα για αντιπρόεδρό του”, σχολίασε η Kamala Harris.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σόου με πυροτεχνήματα, με το νούμερο “46” να γράφεται στον ουρανό του Ουίλιμνγκτον, καθώς ο Biden θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
 
Δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του ο Trump

Πάντως, ο D. Trump, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου, μέχρι στιγμής δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του.
Σε μήνυμά του, το οποίο το Twitter επεσήμανε ως “παραπλανητικό”, ο απερχόμενος πρόεδρος εξακολούθησε να δηλώνει ότι του έκλεψαν τη νίκη.
«Κέρδισα με μεγάλη διαφορά τις εκλογές αυτές», έγραψε με κεφαλαία γράμματα, ενώ κατηγόρησε τον Biden “ότι βιάζεται να υποκριθεί ψευδώς τον νικητή”.
Ο D. Trump, ο οποίος έχει  δεσμευθεί ότι θα κηρύξει νομικό πόλεμο, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα,  δεν είναι υποχρεωμένος να αναγνωρίσει επισήμως την ήττα του, αν και αυτό αποτελεί παράδοση στην Ουάσινγκτον.

Εορτασμοί σε πολλές αμερικανικές πόλεις μετά τη νίκη Biden

Στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη του βγήκαν υποστηρικτές του Biden σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, ενώ μικρότερες και ήσυχες ήταν οι συγκεντρώσεις εκατοντάδων υποστηρικτικών του απερχόμενου προέδρου D. Trump.
Δεν έλειψαν κάποιες μεμονωμένες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο υποψηφίων, όπως για παράδειγμα στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, αν και δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά βίας ή ταραχών.
Λίγα λεπτά αφού τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα στις ΗΠΑ ανακήρυξαν τον υποστηρικτή των Δημοκρατικών νικητή των εκλογών, χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι φορώντας μάσκα λόγω του κορωνοϊού, κατευθύνθηκαν στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν έξω από την περίμετρο ασφαλείας,  καθώς στο βάθος ακούγονταν πυροτεχνήματα.
Στη Νέα Υόρκη υποστηρικτές του Biden χόρευαν στους δρόμους, φώναζαν και χτυπούσαν κατσαρολικά από τα μπαλκόνια τους, κρατώντας αμερικανικές σημαίες και πλακάτ υπέρ του Δημοκρατικού υποψήφιου.
Στο Μανχάταν μια προγραμματισμένη διαδήλωση μετατράπηκε σε χορευτικό πάρτι, ενώ στο Ουάσινγκτον Σκουέρ Παρκ του Γκρίνουιτς Βίλατζ άνθρωποι χόρευαν και βουτούσαν στο συντριβάνι του πάρκου.
Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Κάστρο του Σαν Φρανσίσκο σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού, χορεύοντας και φωνάζοντας, με μουσική να ακούγεται από τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης