Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Ισχυρό παράδειγμα για τη δύναμη της δημοκρατίας, η νίκη Biden

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Ισχυρό παράδειγμα για τη δύναμη της δημοκρατίας, η νίκη Biden
Ο Scholz διευκρινίζει ότι η ικανοποίησή του για την εκλογή του Biden δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ένας δημοκρατικός Πρόεδρος είναι ιδεολογικά πιο κοντά από ό,τι ένας ρεπουμπλικάνος
«Ικανοποίηση» για την εκλογική νίκη του Joe Biden ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ εκφράζει ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz και τονίζει ότι, μετά την περιφρόνηση των δημοκρατικών αρχών συνύπαρξης από τον απερχόμενο Πρόεδρο Donald Trump, η εκλογή του δημοκρατικού υποψηφίου θα καταστήσει εφικτό να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην συνεργασία με τις ΗΠΑ.
«Η Αμερική ψήφισε, ο κόσμος αναστενάζει με ανακούφιση (…) Αυτή η εκλογή αποτελεί ισχυρό παράδειγμα για την δύναμη της δημοκρατίας», σημειώνει ο Scholz σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel, με αφορμή τη νίκη του Biden και της Harris.
Ο Scholz διευκρινίζει ότι η ικανοποίησή του για την εκλογή του Biden δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ένας δημοκρατικός Πρόεδρος είναι ιδεολογικά πιο κοντά από ό,τι ένας ρεπουμπλικάνος.
«Θυμόμαστε άλλωστε τι έχουν κάνει για την ενότητά μας ρεπουμπλικάνοι Πρόεδροι», προσθέτει.
«Αλλά ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ --κυρίως μέσω του χειρισμού πολιτικών και επιστημονικών γεγονότων-- περιφρόνησε της αρχές της δημοκρατικής συνύπαρξης, βλάπτοντας τους πυλώνες της διεθνούς τάξης», συνεχίζει ο Γερμανός υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο πιο κοντινός εταίρος και σύμμαχος της Ευρώπης στον κόσμο -- «όχι μόνο λόγω κοινών συμφερόντων, αλλά επειδή είμαστε στο πλευρό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο γερμανός Αντικαγκελάριος αναφέρει ακόμη ότι οι κοινές αρχές αποτελούν το θεμέλιο της διατλαντικής σχέσης και ξεκαθαρίζει ότι δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, ούτε καν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Η εκλογή του Joe Biden επιτρέπει τώρα ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας, μιας συνεργασίας που απαιτείται επειγόντως σε έναν κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας», δηλώνει ο Scholz και εκφράζει την ελπίδα ότι ο νέος Πρόεδρος θα αποφασίσει μεταξύ άλλων και την επανένταξη των ΗΠΑ στην Συμφωνία για το Κλίμα.
Ο Scholz κάνει ακόμη λόγο για την συνεργασία με τις ΗΠΑ και στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της προσπάθειας για αφοπλισμό και επισημαίνει ότι ο Biden «γνωρίζει όσο κανείς άλλος αμερικανός πολιτικός την αξία της εξωτερικής πολιτικής που κερδίζει συμμάχους και συνδέει εταίρους, αντί να βλέπει τον κόσμο ως αρένα ενός αγώνα όλων εναντίον όλων. Μια τέτοια πολιτική απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Ο Joe Biden έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, την εμπιστοσύνη της Ευρώπης».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης