Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Joe Biden με 290 εκλέκτορες μετά τις νίκες σε Πενσιλβάνια και Νεβάδα - Ο Trump δεν αποδέχεται την ήττα

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Joe Biden με 290 εκλέκτορες μετά τις νίκες σε Πενσιλβάνια και Νεβάδα - Ο Trump δεν αποδέχεται την ήττα
Ο Biden γίνεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά ο Trump δεν αποδέχθηκε ακόμη την ήττα
(συνεχές upd) Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Joe Biden, μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, που την σκίασαν οι κατηγορίες για νοθεία, οι κοινωνικές αναταραχές και ον φόβος ενός γενικευμένου διχασμού στις ΗΠΑ.
Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια και τη Νεβάδα, ο Joe Biden λαμβάνει μέχρι στιγμής 290 εκλέκτορες - πιθανότατα θα λάβει άνω των 300 - και γίνεται ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ η Kamala Harris η πρώτη γυναίκα και αφροαμερικανή αντιπρόεδρος.
Πάντως ο Donald Trump ξεκαθαρίζει, πως δεν θα αποδεχθεί την ήττα και θα συνεχίσει τη δικαστική μάχη, παρά το γεγονός ότι ήδη όλοι οι ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ελάχιστες ψήφους να απομένει να ενσωματωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα της Πενσιλβάνια, το αποτέλεσμα είναι: Biden 3.345.906 ψηφοι ή 49,68% και Trump 3.311.448 ψήφοι ή ποσοστό 49,17%.
Η Νεβάδα, αν και με το 88% καταμετρημένο, «πιστώνεται» στον Biden με 49,91% έναντι  47,92% του Trump.
Image


Image
Έτσι έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Barack Obama αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια και θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον George Bush τον πρεσβύτερο το 1992.
Ό,τι κι αν δηλώσει ο Trump, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο 2020 για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.
Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να έρθουμε κοντά ως έθνος».
Στην επίσημη πρώτη του δήλωση, ο Joe Biden αναφέρει:
«Είμαι ευγνώμων και ταπεινός  Ευγνώμων και ταπεινός απέναντι στην εμπιστοσύνη που έδειξε ο Αμερικανικός λαός σε μένα και την Αντιπρόεδρο kamala Harris.
Αντιμετωπίζοντας πολλά εμπόδια πολλοί Αμερικανοί ψήφισαν αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η Δημοκρατία είναι ριζωμένη στην καρδιά των Αμερικανών.
Με την εκλογική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί είναι ώρα να αφήσουμε πίσω το θυμό και την σκληρή ρητορική και να ενωθούμε σαν έθνος.
Είναι η ώρα για τις ΗΠΑ να ενωθούν και να θεραπευτούν.
Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε εάν το κάνουμε μαζί».
Image

Ο Joe Biden κράτησε χαμηλούς τόνους τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να ενώσει το έθνος μετά τις διχαστικές δηλώσεις του Donald Trump ο οποίος συνεχίζει τη δικαστική μάχη καθώς αρνείται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Biden ωστόσο, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους αν και σήμερα (7/11) για πρώτη φορά δήλωσε πως «θα κερδίσουμε αυτή την εκλογική κούρσα» υπογραμμίζοντας ότι «τα νούμερα δείχνουν πλέον ότι έχουμε μια καθαρή νίκη».
Μάλιστα αποκάλυψε πως τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπρόεδρος Kamala Harris βρίσκονται ήδη σε επαφές με πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση.
«Οι αριθμοί μάς λένε (...) και είναι μια αρκετά πειστική ιστορία: θα κερδίσουμε την κούρσα», τόνισε ο Biden, εκτιμώντας ότι θα συγκεντρώσει 300 εκλέκτορες.
«Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε για να ξεπεράσουμε την οργή», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Βarack Obama στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του, όμως άλλαξε προσέγγιση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες.
Ο Biden τόνισε ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό.
«Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται», εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες σήμερα.
Κατά την τέταρτη ημέρα της καταμέτρησης των ψήφων ο Biden έχει προβάδισμα 290 εκλεκτόρων έναντι 214 για τον Trump, σύμφωνα με την Edison Research.

Οι πρώτες προτεραιότητες της προεδρίας Biden

Να επικαιροποιήσει και να αναθεωρήσει πολλές από τις αποφάσεις και πράξεις της διοίκησης Trump ως προς τη στάση του κράτους των ΗΠΑ απέναντι στους πολίτες του αλλά και στις υπόλοιπες χώρες είναι αποφασισμένος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Πάντως το ντέρμπι στη γερουσία με το αποτέλεσμα να είναι 48 – 48 αναγκάζει τον Biden να τοποθετήσει την προεδρία του περισσότερο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και όχι απόλυτα συμβατή με το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Η πρώτη απόφαση του Biden είναι να ανακοινώσει μία ομάδα εργασίας (task force) για την αντιμετώπιση του Covid -19 και μάλιστα πριν από την επιλογή του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Επίσης η νέα κυβέρνηση υπό τον Biden θα αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα εργαστεί για την παγκόσμια και εγχώρια διανομή εμβολίων - αναπτύσσοντας παράλληλα ομοσπονδιακά πρότυπα για πρωτόκολλα ενώ θα πιέσει για ένα πακέτο στήριξης για νοσοκομεία και κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.
Ως προς τις δαπάνες η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει την προετοιμασία για ένα νέο ισχυρό πακέτο στήριξης, κάτι που βέβαια θα κριθεί και από τους συσχετισμούς στο Κογκρέσο.
Για τους φόρους ο Biden έχει δεσμευτεί να πιέσει για αύξηση των εταιρικών φόρων και υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους, αλλά δεν αναμένεται πως μία νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα έλθει την άνοιξη του 2021.
Στο μεταναστευτικό ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να ακυρώσεις όλα τα διατάγματα και να θέσει σε εφαρμογή νέα.
Στην Κλιματική Αλλαγή αναμένεται επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού αλλά δεν υπάρχει ακόμη ειλημμένη απόφαση υπέρ των επενδύσεων τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην πράσινη ανάπτυξη ή στην άσκηση σημαντικότερων πιέσεων για την τιμή του άνθρακα.  
Ως προς το Ιράν θεωρείται βέβαιη η επιστροφή στην διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τεχεράνη ως ένδειξη  για να δείξει καλής πρόθεσης.
Με την Ευρώπη αλλάζουν όλα, καθώς πρόκειται να σταλεί το μήνυμα επιστροφής των ΗΠΑ σε μία καλύτερη διατλαντική σχέση και αναμένεται να επισημοποιηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου.
Ως προς τη Ρωσία, στόχος του Biden είναι να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας START II, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.
Πάντως θα υπάρξει αυστηρή αντιμετώπιση της Μόσχας, εάν αποδειχθεί η ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές.
Τέλος απέναντι στην Κίνα θα διατηρήσει ορισμένους από τους δασμούς προκειμένου να επιτύχει καλύτερες τιμές για τα αμερικανικά γεωργικά προιόντα.

Ο Trump δεν αποδέχεται την ήττα

Δεν αποδέχεται το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα σύμφωνα με τα διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Biden κέρδισε τους 20 εκλέκτορες στην Πενσιλβάνια, που του δίνουν τον προεδρικό θώκο.
Το επιτελείο του Trump αναφέρει, πως αυτή η εκλογική διαδικασία απέχει πολύ από το να θεωρείται λήξασα.   
Οι νόμιμες ψήφοι θα κρίνουν ποιος θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ και όχι τα μέσα ενημέρωσης, προσθέτει.
«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Biden βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», αναφέρεται σε δήλωση του επιτελείου του .
«Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».
Ο Trump έθεσε ζήτημα εγκυρότητας της διαδικασίας και πρόσθεσε ότι στην Πενσιλβάνια, οι νομικοί παρατηρητές των Ρεπουμπλικάνων, δεν έχουν πρόσβαση να δουν την καταμέτρηση.
«Οι νόμιμες ψήφοι αποφασίζουν ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος και όχι τα ειδησεογραφικά μέσα», προσθέτει.
Ο Trump προαναγγέλλει δικαστική μάχη από τη Δευτέρα (9/11/2020), με στόχο να διασφαλιστούν οι εκλογικοί νόμοι.

Mitt Romney: Ο πρώτος εξέχων Ρεπουμπλικάνος που συνεχάρη τον Biden

Ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Mitt Romney, ήταν ο πρώτος εξέχων Ρεπουμπλικάνος που συνεχάρη τον Joe Biden για τη νίκη του απέναντι στον Donald Trump, ο οποίος δεν έχει σε αυτό το στάδιο παραδεχθεί την ήττα του.
Η Anne, η σύζυγος του Mitt Romney «και εγώ απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας στον εκλεγέντα πρόεδρο Joe Biden και στην εκλεγείσα αντιπρόεδρο Kamala Harris», ανθρώπους «καλών προθέσεων και θαυμαστού χαρακτήρα» γράφει ο γερουσιαστής της Γιούτα, που ασκεί συχνά κριτική στον Trump.
 

Μητσοτάκης: Ο Joe Biden είναι  αληθινός φίλος της Ελλάδας

Συγχαρητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
«Ο Joe Biden είναι  αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι κάτω από την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Twitter.

Image


Συγχαρητήριο μήνυμα της Hillary Clinton

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton, η οποία έχασε το 2016 από τον Donald Trump ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
Σε ανάρτησή της στο twitter αναφέρει: Οι ψηφοφόροι μίλησαν και επέλεξαν τον Joe Biden και τη Kamala Harris για πρόεδρο και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Η Clinton κάνει λόγο για ιστορική στιγμή λέγοντας οτι οι ΗΠΑ αλλάζουν σελίδα ενώ ευχαριστεί όλους τους ψηφοφόρους που συνέβαλλαν σε αυτή τη νίκη των Δημοκρατικών.

Image

 
 
Το twitter μπλοκάρει τις αναρτήσεις Trump

Ο Donald Trump αρνείται να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, προβάλλοντας συνεχώς ψεύτικα και παραπλανητικά αποτέλεσμα με αποτέλεσμα μεγάλα Αμερικανικά δίκτυα να κόβουν για πρώτη φορά στην ιστορία την ομιλία του από το Λευκό Οίκο στο «αέρα» υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία που αναφέρει ο πρόεδρος είναι ψευδή.
Το ίδιο έκανε και το twitter το οποίο στις ψευδείς αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζει με κόκκινα γράμματα οτι τα στοιχεία που αναφέρονται δεν είναι ορθά.
Ο Trump εξακολουθεί να δηλώνει, χωρίς να δίνει στοιχεία για αυτό, ότι υπάρχει νοθεία στις εκλογές, ενώ Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις δικαστικές προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων.
Ωστόσο κάποια μέλη του κόμματος χαρακτήρισαν τις νομικές αυτές προσπάθειες ανοργάνωτες, ενώ μέχρι στιγμής καμία προσφυγή δεν έχει γίνει δεκτή από τα δικαστήρια.

Προβάδισμα Biden  σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε καθαρά στην Πενσιλβάνια ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα στην Τζόρτζια, την ώρα που η πλευρά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να ανατρέψει το αποτέλεσμα.
Παρασκηνιακά όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του CNBC ο πρόεδρος Trump δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις ενώ ο ίδιος δεν έχει καταλήξει στο ποια πορεία δράσης θα ακολουθήσει.
Ωστόσο αμφίροπη είναι η εικόνα στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
-    Στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν από 48 γερουσιαστές (για την πλειοψηφία απαιτούνται 51 γερουσιαστές)
-    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 212 έδρες έναντι 194 των Ρεπουμπλικάνων (για την πλειοψηφία απαιτούνται 218 έδρες)
 
Image

Ανατροπή Biden στην Τζόρτζια, οριακό προβάδισμα


Η πρώτη ανατροπή φαίνεται να προδιαγράφεται στην Πολιτεία της Τζόρτζια.
Με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων, ο Biden φέρεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή καθώς προηγείται οριακά του Donald Trump με λίγο περισσότερες από 1000 ψήφους.
Συγκεκριμένα, o Biden συγκεντρώνει το 49,4% και 2.449.582 ψήφους έναντι 2.448.485 ψήφων του Trump, ο οποίος και αυτός λαμβάνει το 49,4% των ψήφων.
Σε περίπτωση που ο Biden επικρατήσει τελικά στην Τζόρτζια, θα εκλέξει άλλους 16 εκλέκτορες και θα φτάσει στους 280, ξεπερνώντας το ελάχιστο όριο των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος.

Aνατροπή και στην Πενσιλβάνια

Πέρα όμως από τη Τζόρτζια, ο Biden έκανε την ανατροπή και στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) καθώς με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, έχει μειώσει σημαντικά τη διαφορά του από τον Trump σε περίπου 18.000 ψήφους
Συγκεκριμένα, στην Πενσιλβάνια, ο Biden πέρασε μπροστά με 49,6% (3.337.069 ψήφοι) έναντι 49,4% του Trump, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 3.308.192  ψήφους.
Μάλιστα Αμερικάνοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό ο Biden να επικρατήσει και στην Πενσιλβάνια καθώς πολλές από τις ψήφους που έχουν απομείνει να καταμετρηθούν προέρχονται από τα αστικά κέντρα της Ατλάντα και της Φιλαδέλφεια που υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς.
Εκτιμάται μάλιστα πως οι δύο αυτές Πολιτείες θα έχουν ολοκληρώσει εντός της ημέρας την καταμέτρηση των ψήφων και άρα σε πολύ μεγάλο βαθμό θα έχει κριθεί και το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.
Στην πολιτεία της Αριζόνα, με καταμετρημένο το 97% των εκτιμώμενων ψήφων μέχρι τώρα, ο Donald Trump συγκεντρώνει ποσοστό 48,9% των ψήφων και ο Joe Biden 49,5%.

Διχασμένο το επιτελείο Trump

«Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την καταμέτρηση των ψήφων και την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας - και ότι αυτό δεν αφορά πλέον τις εκλογές ανά πολιτεία.
Αφορά την ακεραιότητα ολόκληρης της εκλογικής μας διαδικασίας», επισημαίνει δήλωση του Trump η οποία διακινήθηκε μέσω του εκλογικού του επιτελείου το βράδυ της Παρασκευής (6/11) σηματοδοτώντας τη συνέχιση της διά νομικών μέσων αμφισβήτηση του αποτελέσματος, έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr
«Από την αρχή είπαμε ότι όλα τα νόμιμα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν και όλα τα παράνομα ψηφοδέλτια δεν πρέπει να μετρηθούν, ωστόσο, έχουμε συναντήσει αντίσταση σε αυτήν τη βασική αρχή που θέσαμε από τους Δημοκρατικούς σε κάθε περίπτωση.
Θα συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία ακολουθώντας κάθε νόμιμη ώστε ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας.
Ποτέ δεν θα σταματήσω να παλεύω για εσάς και το έθνος μας», καταλήγει.
Το αρχίζει να διαφαίνεται ρήγμα στο στρατόπεδο Trump ως προς το τι μέλλει γενέσθαι καθώς τα στοιχεία δείχνουν τον Biden να προηγείται στην Πενσιλβανία και στις υπόλοιπες κρίσιμες πολιτείες και βρίσκεται κοντά αποκτήσει τον αριθμό των 270 εκλεκτόρων.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του NBC News την Παρασκευή (6/11) το πρωί για την Πενσιλβάνια το επιτελείο Trump απάντησε με την δήλωση ότι «οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει».
Παρασκηνιακά όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του CNBC ο πρόεδρος Trump δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις ενώ ο ίδιος δεν έχει καταλήξει στο ποια πορεία δράσης θα ακολουθήσει.
Ο Rudy Giuliani, δικηγόρος του προέδρου, είναι ένας από τους ανθρώπους που προσπαθούν να τον πείσουν μην παραδώσει όπλα.
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης εισηγείται στον πρόεδρο Trump την ανάληψη με αποφασιστικό τρόπο νομικής δράσης
Ο Larry Kudlow, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι ο Trump σκοπεύει να συνεχίσει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας εάν χάσει.
Εν γένει το επιτελείο Trump ένα εναποθέσει τις ελπίδες του στις νομικές προσπάθειες που έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής άκαρπες για την επιρροή στην καταμέτρηση των ψήφων, δήλωσε στο CNBC μέλος της νομικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Ποιοι Αμερικανοί πρόεδροι δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν

John Adams (1797-1801) έχασε από τον Thomas Jefferson
John Quincy Adams (1825-1829) έχασε από τον Andrew Jackson
Martin Van Buren (1837-1841) έχασε από τον William Henry Harrison
Grover Cleveland* (1885-1889) ηττήθηκε από τον Benjamin Harrison
Benjamin Harrison (1889-1893) έχασε από τον Grover Cleveland
William H. Taft (1909-1913) έχασε από τον Woodrow Wilson
Herbert Hoover (1929-1933) ηττήθηκε από τον Franklin D. Roosevelt
Jimmy Carter (1977-1981) έχασε από τον Ronald Reagan
George H.W. Bush (1989-1993) ηττήθηλκε από τον Bill Clinton
Donald Trump (2016-2020) έχασε από τον Joe Biden
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης