Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τον Μάρτιο 2021 αναλαμβάνει ο Μιχαηλίδης (Εθνική) Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών – Ξένος σύμβουλος αναλαμβάνει την στρατηγική

Τον Μάρτιο 2021 αναλαμβάνει ο Μιχαηλίδης (Εθνική) Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών – Ξένος σύμβουλος αναλαμβάνει την στρατηγική
Χρειάζονται σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και ας ξεκινήσουν από την Ένωση Τραπεζών
Τον Μάρτιο του 2021 θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία αλλαγής στην Προεδρία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο πλαίσιο της κυλιόμενης διαδικασίας που ακολουθείται και θα αναλάβει Πρόεδρος ο Κώστας Μιχαηλίδης ο τωρινός Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Η διαδικασία θα παγματοποιηθεί πριν την Γενική Συνέλευση της Ένωσης του Ιουνίου 2021.

Ο υφιστάμενος Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών είναι ο Γιώργος Χαντζηνικολάου Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Μιχαηλίδης έχει ζητήσει, συνεπικουρούμενος και από άλλα στελέχη να ανατεθεί σε ξένο οίκο να εκπονήσει μελέτη για το πώς θα μετασχηματιστεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Προσεχώς θα αποφασιστεί ποιος ξένος οίκος θα αναλάβει τον μετασχηματισμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με στόχο την θεσμική αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.
Την εταιρική διακυβέρνηση και βεβαίως την απόκτηση κοινωνικής αναφοράς κάτι που απουσιάζει από την απρόσωπη Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ένωση Τραπεζών δεν είναι ένα lobby που όποτε συνεδριάζει απλά μελετάει για το πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τραπεζών εις βάρος της οικονομίας και κοινωνίας.

Οι τράπεζες να αποκτήσουν κοινωνική αναφορά

Η αντίληψη αυτή που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας πρέπει να αλλάξει.
Οι τράπεζες ξεχωριστά και η Ένωση Τραπεζών ως θεσμικό όργανο θα πρέπει να συμβάλλουν στην δημιουργία κοινωνικού προφίλ με κοινωνικές αναφορές.
Προφανώς και οι τράπεζες δεν είναι και ούτε πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνικά ιδρύματα ή μηχανισμούς κρατικού παρεμβατισμού.
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος πέραν από την αλλαγή της αρχιτεκτονικής που απαιτείται, της ισχυροποίησης του κεφαλαιακά, χρειάζεται και θεσμική αναβάθμιση.
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και το υφιστάμενο προσωπικό της Ένωσης μπορούν να συμβάλλουν ώστε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών από ένα απρόσωπο θεσμικό όργανο να μετατραπεί σε ένα φορέα με κοινωνική αναφορά, μεταρρυθμισμένο και με προτάσεις για την στήριξη της οικονομίας.
Η Ένωση Τραπεζών δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός αλλά φορέας υποστήριξης των τραπεζών χωρίς όμως να υπάρχει σύγκρουση με την κοινωνία ή την οικονομία.
Χρειάζονται σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και ας ξεκινήσουν από την Ένωση Τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης