Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα όρια της γραφικότητας η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s σε Ba3 - Είχε πολιτικά ελατήρια, με σαθρά επιχειρήματα

Στα όρια της γραφικότητας η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s σε Ba3 - Είχε πολιτικά ελατήρια, με σαθρά επιχειρήματα
Προσομοιάζει με πολιτική αναβάθμιση για να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο η Moody’s η οποία εσχάτως είχε δει μείωση… δραστηριοτήτων.
Ο αμερικανικός οίκος Moody’s στις 6 Νοεμβρίου 2020 εξέπληξε και προέβη στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα Βα3 από Β1 δηλαδή αναβάθμιση κατά μια κλίμακα.
Ωστόσο η αναβάθμιση της Moody’s αγγίζει τα όρια της γραφικότητας.
Ενώ στις 8 Μαίου 2020 η Moody’s δεν είχε καν αξιολογήσει την Ελλάδα λόγω της έλλειψης ορατότητας από την κρίση του κορωνοιού, ήρθε 6 μήνες μετά και αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 δηλαδή στα επίπεδα της αξιολόγησης της Standard and Poor’s, οπότε η αναβάθμιση δεν έχει καμία επίδραση στην οικονομία, καθώς το Ba3 είναι μια κλίμακα χαμηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος με βάση την Fitch και ως γνωστό λαμβάνεται πάντα υπόψη η υψηλότερη βαθμολογία.  
Την ώρα που η Standard and Poor’s και η Fitch δεν προέβησαν σε καμία κίνηση λόγω προφανώς της εύλογης αβεβαιότητας η Moody’s με μεγάλη καθυστέρηση και εν μέση του δεύτερου lockdown αναβάθμισε την Ελλάδα μια κλίμακα χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος.
Η κίνηση φαίνεται να έχει πολιτικά ελατήρια και μόνο και δεν δικαιολογείται, αντιθέτως πλησιάζει τα όρια της γραφικότητας αλλά γιατί;

1)Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα λόγω των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Moody’s δεν κατανόησαν ότι θα έχουμε ύφεση -10,5% με -11,5% και σοβαρό κίνδυνο να έχουμε ύφεση και -2% το 2021.
Παραβλέποντας αυτούς τους κινδύνους και αγνοώντας το δεύτερο lockdown η Moody΄s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μια κλίμακα.

2)Η Moody’s αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια συνετή δημοσιονομική θέση οπότε και θα αντιστραφεί η τάση αύξησης του δημοσίου χρέους.
Η προσέγγιση αυτή είναι στα όρια της γραφικότητας όταν γνωρίζει η Moody’s ότι η Ελλάδα εμφανίζει χάσμα μεταξύ υποχρέωσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και δημοσιονομικού ελλείμματος 7% περίπου 10,5% του ΑΕΠ… αυτό δεν λέγεται και δημοσιονομική προσαρμογή.

Αναβάθμιση εν μέσω δεύτερης καραντίνας

3)Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο δεύτερο κύμα lockdown προκαλεί αλγεινή εντύπωση που η Moody’s δεν παρουσιάζει ούτε μια αναφορά για την επίδραση της καραντίνας στα δημόσια οικονομικά και επικεντρώνεται στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του 2019.
Αφού λοιπόν δίνει σημασία στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του 2019 γιατί δεν αναβάθμισε την Ελλάδα στις 8 Μαίου 2020;
Αντιθέτως δεν αξιολόγησε καν την ελληνική οικονομία.

4)Η Moody’s επικαλείται την βελτίωση της Ελλάδος από το 2016 και 2017… ενώ βρισκόμαστε εν μέσω βαθειάς κρίσης στο έτος 2020, χάθηκε όλη η χρονιά και η αβεβαιότητα για το 2021 έχει εντυπωσιακά αυξηθεί.

Δυνητικές προοπτικές με ασαφές χρονοδιάγραμμα

5)Η Moody’s εστιάζει στις δυνητικές προοπτικές που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο 3,5% μεσοπρόθεσμα άπαξ και θα εισρεύσουν 32 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων το 60% είναι επιχορηγήσεις.
Το 3,5% ήταν ο στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ του bankingnews για το 2021 χωρίς το δεύτερο κύμα καραντίνας που γεννά σοβαρές αβεβαιότητες.

6)Η Moody’s εστιάζει στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες αποτελούν παράγοντας αναβάθμισης.
Μάλιστα επικαλείται τα ακίνητα και την Microsoft.
Παραγνωρίζει η Moody’s ότι στα ακίνητα η ώθηση δόθηκε από την χρυσή visa που καταργείται από την ΕΕ και η Microsoft είναι μια επένδυση 1 δισεκ. που θα υλοποιηθεί σε βάθος ετών.
Δεν ήταν ισχυρό το επιχείρημα της Moody’s.

7)Ενώ προβλέπει αύξηση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ στο 200% στην πράξη εστιάζει στο κατά πόσο εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος.
Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ έχουν ρίξει το κόστος τιμολόγησης των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά και όχι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.

8)Αναφερόμενη στις ελληνικές τράπεζες επικαλείται το σχέδιο Ηρακλής και αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ένα συμπληρωματικό εργαλείο την bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Moody’s δεν έχει ενημερωθεί ότι θα δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή bad bank και όχι εθνική bad bank και μόνο για τα νέα προβληματικά δάνεια των τραπεζών, δηλαδή όχι για τα 60 δισεκ. αλλά τα 10 δισεκ. νέα NPEs που θα δημιουργηθούν;
Οπότε η πρόταση της ΤτΕ δεν υφίσταται;

9)Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, παρά τις ευνοϊκότερες επιδόσεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του «πρώτου κύματος», θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του 2021.

Συμπέρασμα

Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s στην κλίμακα Ba3 από Β1 δεν δικαιολογείται και η επιχειρηματολογία που επικαλείται ο αμερικανικός οίκος δεν πείθει.
Προσομοιάζει με πολιτική αναβάθμιση για να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο η Moody’s η οποία εσχάτως είχε δει μείωση… δραστηριοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης