Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa3 - Σταθερές οι προοπτικές

Moody's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa3  - Σταθερές οι προοπτικές
Δεν υπάρχει κίνδυνος αναχρηματοδότησης του υψηλού δημόσιου χρέους επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης
Αμετάβλητη άφησε ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Moody's την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε Baa3 στις 6 Νοεμβρίου 2020, όπως και τις προοπτικές οι οποίες παρέμειναν σταθερές.
Οι βασικοί οδηγοί για την αξιολόγηση είναι οι εξής:
1. Ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει μεσοπρόθεσμη πρόκληση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η αύξηση των κρουσμάτων και το νέο lockdown μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη έως το 2021, αλλά η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα παράσχουν σημαντική υποστήριξη στην οικονομία τα επόμενα χρόνια.
2. Η επιβάρυνση του χρέους της Ιταλίας αυξάνεται ουσιαστικά φέτος και θα παραμείνει πολύ υψηλή επί πολλά χρόνια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό περιορισμό στην αξιολόγηση.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας σε συνδυασμό με τον προσωρινό χαρακτήρα πολλών από τα επείγοντα μέτρα του τρέχοντος έτους θα επιτρέψει τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια και θα υποστηρίξει τη σταδιακή μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους.
Το πολύ ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης διασφαλίζει ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να επωφελείται από τη δυνατότητα να αντλεί χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, έναν σημαντικό παράγοντα μετριασμού των ήδη υψηλών επιπέδων χρέους μέσω της αναχρηματοδότησής του.
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την εξισορρόπηση των ισχυρών στοιχείων της οικονομίας, όπως η μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της και ιδίως ο ανταγωνιστικός τομέας της μεταποίησης καθώς και τα υψηλά επίπεδα πλούτου των νοικοκυριών, έναντι μακροχρόνιων αδυναμιών, συμπεριλαμβανομένης της πολύ υψηλής επιβάρυνσης του χρέους, η οποία τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερη ευπάθεια από ήταν στο παρελθόν, και σχετικά αδύναμη αποτελεσματικότητα πολιτικής.
Αντικατοπτρίζει επίσης την άποψη ότι η πολιτική κατάσταση θα καταστεί σταθερότητα από ό, τι για πολλά χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της άντλησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Τα ανώτατα όρια ομολόγων και καταθέσεων σε τοπικό και ξένο νόμισμα παραμένουν στο Aa3.
Τα βραχυπρόθεσμα ανώτατα όρια ομολόγων και καταθέσεων σε ξένο νόμισμα παραμένουν αμετάβλητα στο Prime-1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης