Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια οικονομία: Τα καλύτερα έχουν… τελειώσει - Προ των πυλών νέα, double dip ύφεση

Παγκόσμια οικονομία: Τα καλύτερα έχουν… τελειώσει - Προ των πυλών νέα, double dip ύφεση
Δεδομένα υψηλής συχνότητας τόσο από τον δυτικό κόσμο όσο και από την Ιαπωνία δείχνουν ότι είμαστε στην αρχή μια double dip ανάκαμψης
«Τα καλύτερα έρχονται», μια φράση που μπαινοέβγαινε συχνά από τα χείλη του επιτελείου της κυβέρνησης Trump, καθώς τα μέλη του δεν παρέλειπαν να αναφέρονται στη μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη στην αμερικανική Ιστορία, μετά την κατάρρευση του Μαρτίου 2020, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση.
Ωστόσο, το σλόγκαν αυτό των στελεχών του Trump δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση κατά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, για την ανάρρηση του νέου προέδρου στον θώκο του πρώτου πολίτη της χώρας.
Πόσω μάλλον από τη στιγμή που δεδομένα υψηλής συχνότητας τόσο από τον δυτικό κόσμο όσο και από την Ιαπωνία δείχνουν ότι είμαστε στην αρχή μια double dip ύφεσης, ήτοι ύφεση – ανάκαμψη – ύφεση – ανάκαμψη.

Ως εκ τούτου, καθώς ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, τα καλύτερα φαίνεται όχι να έρχονται, αλλά να έχουν… τελειώσει για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, που ξεκίνησε ένα κολοσσιαίο σπριντ αφού δέχθηκε ώθηση περίπου 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του έτους από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.
Αλλά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να μη θέλουν προς το παρόν να ξεκινήσουν τον επόμενο γύρο μέτρων στήριξης, σε συνδυασμό με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, άλλα δεδομένα υψηλής συχνότητας, όπως τα δεδομένα εστιατορίων του OpenTable, δείχνουν κατάρρευση

Ακολουθεί το σχόλιο του Bloomberg σχετικά με την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας:
«Εναλλακτικά δεδομένα υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις προηγμένες οικονομίες αποδυναμώθηκε τον Οκτώβριο, εν μέσω του νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού.
Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι η πτωτική τάση συνεχίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου, ιδιαίτερα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg Economics, η δραστηριότητα στη Γαλλία και την Ιταλία μειώθηκε απότομα καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί μετακίνησης, που ενσωματώνουν δεδομένα όπως η κινητικότητα, η κατανάλωση ενέργειας και η χρήση των δημόσιων μεταφορών.
Η δραστηριότητα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά μειώθηκε επίσης».
Kαθρέπτης για την παγκόσμια οικονομία είναι και οι δείκτες οικονομικής έκπληξης της Citigroup, βάσει των οποίων τα οικονομικά δεδομένα καθυστερούν παγκοσμίως, καθώς δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της αγοράς.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι τα αυξανόμενα κρούσματα, η έλλειψη νέων μέτρων στήριξης και το εμβόλιο που θα μπορούσε να είναι μήνες μακριά υποδηλώνουν μια αβέβαιη προοπτική για την παγκόσμια οικονομία, η οποία δεν πρόκειται να επιτύχει ανάκαμψη τύπου V.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης