Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αισιόδοξη... η BofA για την Ελλάδα - Στο -7% η ύφεση το 2020, στο +4,3% η ανάπτυξη το 2021 - Θα αργήσουν τα κεφάλαια από την ΕΕ

Αισιόδοξη... η BofA για την Ελλάδα - Στο -7% η ύφεση το 2020, στο +4,3% η ανάπτυξη το 2021 - Θα αργήσουν τα κεφάλαια από την ΕΕ
Το 2021 θα είναι ένα έτος που οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρήσουν κατά 0,9%, ενώ σταθερές θα παραμείνουν το 2021
Πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση της Κομισιόν (-9%) τοποθετεί την ύφεση της Ελλάδας το 2020 η Bank of America, αφου εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 7%, όπως και αυτή της Ευρωζώνης.
Για το 2021 η ανάπτυξη από την Bank of America εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3%.
Το 2021 θα είναι ένα έτος που οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρήσουν κατά 0,9%, ενώ σταθερές θα παραμείνουν το 2021.
Image

Απαιτούνται περισσότερα στο δημοσιονομικό μέτωπο

Αναφορικά με το σύνολο της Ευρωζώνης, η Bank of America επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης από την άνοιξη θα επεκταθούν σε όλες τις χώρες (ορισμένα έχουν ήδη γίνει).
Αναμένει, επίσης, ακόμη να εγκριθεί το ταμείο ανάκαμψης έως το τέλος του έτους, αλλά τα χρήματα θα χρειαστούν χρόνο για να αρχίσουν να ρέουν.
Και αυτό δεν είναι κυκλική υποστήριξη, αυτό είναι χρήμα για ανοικοδόμηση.
Η απόκριση πολιτικής την άνοιξη δεν ήταν αρκετή και δεν θα είναι αρκετή τώρα για να αποφευχθεί μια αδύναμη διέξοδος από το lockdown και τις επίμονες πληγές που άφησε αυτό.
Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος τώρα είναι μεγαλύτερη μεσοπρόθεσμη ζημία.
Η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερα και διαφορετικά.
Η ρευστότητα είναι απίθανο να είναι εξίσου χρήσιμη όταν συσσωρεύονται προβλήματα φερεγγυότητας.

Προς το παρόν, χρειάζονται περισσότερα και από το νομισματικό μέτωπο

Ήδη οι εκτιμήσεις για περισσότερα μέτρα από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο είναι γνωστές.
Η BofA αναμένει την ανανέωση του PEPP (Πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας) κατά 500 δισ. ευρώ με παράταση έως το τέλος του 2021.
Ο ελάχιστος ορίζοντας επανεπένδυσης του PEPP (επί του παρόντος στο τέλος του 22) πιθανότατα θα παραταθεί κατά ένα έτος.
Η έρευνα τραπεζικού δανεισμού και τα δεδομένα δανεισμού καθιστούν αναπόφευκτη τη δράση TLTRO (στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης).
Στη συνέχεια, καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση της στρατηγικής της και πιθανότατα θα προχωρήσει σε κάποια στρατηγική σύνθεσης σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει σωστά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Απομένει να δούμε πόσο φιλόδοξο θα είναι αυτό το βήμα.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν αξιωματούχοι της ΕΚΤ που αμφισβητουν ότι το PEPP θα ήταν το όπλο επιλογής και αν, αντίθετα, το APP (Asset Purchase Program) θα ήταν πιο βολικό.
Ωστόσο, επισήμως, η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι το PEPP: i) ασχολείται με την επιστροφή του πληθωρισμού στην πορεία πριν από το Covid. και ii) ασχολείται με τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (κατακερματισμός).
Μέχρι τον Δεκέμβριο ο βασικός πληθωρισμός θα είναι στο 0 σχεδόν και οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν τον πυρήνα μόλις πάνω από το 1% έως το τέλος του 2023.
Ναι, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το APP για να κάνετε το ίδιο και ότι οι δεδομένες αγορές είναι πιο ήπιες.
Οπότε το APP είναι ένα καλό υποκατάστατο του PEPP.
Αλλά αυτό θα αγνοούσε το γεγονός ότι ο βασικός λόγος κατακερματισμού δεν είναι ένα ζήτημα είναι η προσδοκία περισσότερου PEPP.
Η αποτυχία να αυξήσει το PEPP τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την αξιοπιστία της ΕΚΤ.
Ωστόσο, η BofA δεν αποκλείει έναν συνδυασμό και των δύο, όπου αντί για 500 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο PEPP, θα έχουμε +200-250 δισεκατομμύρια ευρώ από το καθένα.
Θα ήταν άσχημα νέα;
Όχι απαραίτητα - θα υπήρχε αρκετό PEPP για να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό, εάν χρειαστεί.
Επιπλέον, η αύξηση του APP τον Δεκέμβριο θα σήμαινε τόνωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η καθοδήγηση προς τα εμπρός για το APP παραμένει πιο μακριά στο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης