Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλματώδης άνοδος 48% των πωλήσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 3ο τρίμηνο σε ετήσια βάση

tags :
Αλματώδης άνοδος 48% των πωλήσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 3ο τρίμηνο σε ετήσια βάση
Στο διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διέθεσε 0,74 bcm καυσίμου, περίπου όσο και το 2018 (0,76 bcm)
Ισχυρό ριμπάουντ παρουσίασαν οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά το 3ο τρίμηνο, αγγίζοντας τις προ διετίας επιδόσεις της εταιρείας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες τα ΕΛΠΕ (τα οποία κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας), στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, στο διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος η εταιρεία διέθεσε 0,74 bcm καυσίμου.
Το νούμερο αυτό «μεταφράζεται» σε άνοδο 48% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο 2019, όταν οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 0,5 bcm. Επίσης, φέρνει την εταιρεία στα επίπεδα των πωλήσεων του 2018, όταν είχε διαθέσει 0,76 bcm.
Όπως είναι φυσικό, η επίδοση του 3ου τριμήνου αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες της εταιρείας κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, οι οποίες είχαν σε μεγάλο βαθμό προκληθεί από την κατάρρευση των τιμών LNG, ωθώντας μεγάλους εγχώριους πελάτες στην ιδιοκατανάλωση. Έτσι, σε επίπεδο εννεαμήνου, οι διακινούμενοι όγκοι άγγιξαν τα 1,67 bcm, μόλις 16% χαμηλότερα από τα 1,99 bcm του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2019,

Αξιοποίηση της ανατροπής των ισορροπιών ανάμεσα σε αέριο αγωγού και LNG

Εφαλτήριο για την ανάκτηση μεριδίου στη χονδρεμπορική αγορά αποτέλεσε η στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με την εταιρεία να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που της δίνει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, εν μέσω της συγκυρίας ανατροπής των ισορροπιών ανάμεσα στο αέριο αγωγού και το LNG. Παράλληλα, συνιστά «καρπό» της πιο ενεργητικής εμπορικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η εταιρεία, προχωρώντας σε «στοχευμένες» προσφορές σε κάθε πελάτη της, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, η τάση ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας του αερίου αγωγού ξεκίνησε τον Ιούνιο, έπειτα από ένα 5μηνο κατάρρευσης των διεθνών τιμών LNG. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή LNG στον ολλανδικό κόμβο TTF διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 13,421 €/ΜWh, όταν στις αρχές Ιουνίου είχε υποχωρήσει στα 4,78 ευρώ/MWh.
Με την ανοδική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού στο τέλος Ιουνίου η τιμή ήταν στα 5,32 ευρώ/MWh, στα 8,19 ευρώ/MWh στις αρχές Σεπτεμβρίου, στα 11,46 ευρώ/MWh στο τέλος Σεπτεμβρίου και στα 13,23 ευρώ/MWh στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, τα EBITDA και των τριών ΔΕΠΑ (Εμπορίας, Υποδομών και Διεθνών Έργων) άγγιξαν τα 18 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο και τα καθαρά κέρδη τα 9 εκατ. Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ ανήλθε στα 4 εκατ. ευρώ.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης