Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βασικοί μέτοχοι τραπεζών…στα χαρτιά – Είτε θέλουν να φύγουν, είτε να τις υφαρπάξουν – Το δημόσιο να διώξει τον Paulson, όχι σε αδρανείς μετόχους τύπου ΤΧΣ

Βασικοί μέτοχοι τραπεζών…στα χαρτιά – Είτε θέλουν να φύγουν, είτε να τις υφαρπάξουν – Το δημόσιο να διώξει τον Paulson, όχι σε αδρανείς μετόχους τύπου ΤΧΣ
Για να γυρίσει σελίδα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μεταξύ πολλών αλλαγών χρειάζεται να... αλλάξουμε και μετόχους... και ειδικά βασικούς μετόχους
Αυτό δεν είναι εικόνα τραπεζών.
Τα ποικίλα, σχεδόν δακρύβρεχτα σχόλια, ότι οι κακόμοιροι βασικοί μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν άλλα κεφάλαια ή όταν το πράττουν έχουν στόχο να υφαρπάξουν τσάμπα τις τράπεζες, δεν μπορεί να είναι το μοντέλο των σοβαρών μετόχων που θα στηρίξουν την προοπτική των ελληνικών τραπεζών.
Επίσης δεν μπορεί και το κράτος που εκπροσωπείται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες να εμφανίζεται ως αδρανής – παθητικός επενδυτής.
Δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα.
Ας δούμε λίγο ψύχραιμα αλλά και ωμά ορισμένες πικρές αλήθειες, ξεκινώντας από το καναδικό fund Fairfax που είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 31,7% περίπου.
Το fund είναι δυνητικός πωλητής αλλά στα 0,30 ευρώ δεν μπορεί να είναι πωλητής προφανώς όταν… για να καλύψει τις παλαιές επενδύσεις και το ιστορικό κόστος κτήσης θα πρέπει η μετοχή να φθάσει στα 0,94 ευρώ.
(Για την ιστορία το αρχικό ιστορικό κόστος κτήσης ήταν 2,52 ευρώ και μειώθηκε λόγω της ενσωμάτωσης της Grivalia)
Από το 2015 το Fairfax δεν έχει επενδύσει νέα χρήματα, έμμεσα συνεισέφερε στην Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia και προσθέτοντας 900 εκατ ευρώ περίπου αλλά αυτά δεν είναι νέα χρήματα.

Το μέλλον της Eurobank – Μειώνει το Fairfax, εκτός η Grivalia

Το σενάριο που θα περιγράψουμε δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο ορατό μέλλον αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Προϋποθέτει ότι η οικονομία θα ανακάμψει κάτι που ΔΕΝ θα συμβεί ούτε το 2021.
Προϋποθέτει ότι οι μετοχές των τραπεζών θα ανακάμψουν… εξέλιξη που επίσης θα καθυστερήσει και προϋποθέτει ότι η Eurobank θα συνεχίσει στην πορεία σταθεροποίησης σενάριο… πιθανό όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Στο σενάριο λοιπόν αυτό το Fairfax όποτε και εάν βρει την ευκαιρία θα αποχωρήσει από την Eurobank μειώνοντας αρχικά το ποσοστό συμμετοχής.
Δεν θα αποκλείαμε στο μέλλον και η Grivalia να εξέλθει του ισολογισμού της Eurobank, ωστόσο απαιτείται κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η διαφορά είναι ότι η Eurobank θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια άπαξ και οι επιδόσεις της στην μείωση των NPEs είναι αποτελεσματικές.
Η Eurobank διαθέτει 5,4 δισεκ. tangible book κεφάλαια και 4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Το γεγονός ότι η αποτίμηση της είναι 1,13 δισεκ. με τα κεφάλαια μόνο της Grivalia 900 εκατ σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει αμφιβολίες και για τα κεφάλαια της Eurobank.
Θα προσθέταμε ότι η αγορά θα πρέπει να έχει τις λιγότερες αμφιβολίες για τα κεφάλαια της Eurobank.

Πειραιώς: Το ΤΧΣ 61,3% και γιατί το δημόσιο πρέπει να περιθωριοποιήσει τον Paulson  

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην τράπεζα Πειραιώς θα έχουμε τα εξής δεδομένα
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος θα αυξήσει το ποσοστό του από 26,4% σε 61,3% μετά την μετατροπή του Cocos σε μετοχές των 2,040 δισεκ. απόφαση που θα λάβει ο SSM της ΕΚΤ στις 12 Νοεμβρίου.
Από την μια στόχος της κυβέρνησης γιατί το ΤΧΣ εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να είναι η ιδιωτικοποίηση.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς.
Η ιδιωτικοποίηση όμως δεν μπορεί να γίνει με κριτήριο πως θα χάσει ξανά το ελληνικό δημόσιο, θα είναι ανεπίτρεπτο και αδιανόητο, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντα του.
Από την άλλη όμως δεν μπορεί ο Paulson που από 6,64% θα υποχωρήσει στο 3,5% και επιχείρησε να υφαρπάξει την τράπεζα Πειραιώς να συνεχίσει να έχει ρόλο και λόγο στις μετοχικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Paulson ότι το σχέδιο του να αποκτήσει την Πειραιώς και να την ελέγξει κατά το δοκούν δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Οι κινήσεις του Paulson και στο παρελθόν και τώρα αποδεικνύουν ακραίο μετοχικό ακτιβισμό για άλλους ακραία κερδοσκοπία και για εμάς… επικίνδυνα παιχνίδια παρασκηνίου στα οποία μας έχει συνηθίσει ο εν λόγω επενδυτής.
Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι ο Paulson συνεχίζει να υιοθετεί τακτικές που προκαλούν.
Έφερε μια πρόταση για αύξηση 800 εκατ ευρώ στην οποία ο ίδιος θα εισέφερε 200-250 εκατ και με αυτά θα επιχειρούσε να αποκτήσει την τράπεζα Πειραιώς.
Ο Paulson πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι ο επενδυτής που θα στηρίξει την Πειραιώς, είναι ο επενδυτής που θα αναζητήσει τακτικισμούς ώστε να βάλει τα λιγότερα για να πάρει τον έλεγχο.
Το ελληνικό δημόσιο δεν θα πρέπει να επιτρέψει σε τέτοιους επενδυτές να πάρουν τον έλεγχο της Πειραιώς.
Αποδείχθηκε ότι δεν έχει ανάγκη η Πειραιώς τέτοιους επενδυτές, χρειάζεται θεσμικούς στρατηγικούς επενδυτές που θα στηρίξουν το σχέδιο ανάκαμψης με πραγματικά κεφάλαια και όχι… αέρα Paulson.
Συν τοις άλλοις ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο Paulson στο παρελθόν με τα παιχνίδια δολοπλοκίας στον SSM, τα lobby και κινήσεις παρασκηνίου που έβλαψαν την τράπεζα δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Μια κίνηση που πρέπει να γίνει στην Πειραιώς είναι να απομονωθεί ο Paulson από το διοικητικό συμβούλιο.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση και ο σύμβουλος της κυβέρνησης για τις τράπεζες η Goldman Sachs είναι ότι ο Paulson δεν μπορεί να είναι το μέλλον την Πειραιώς.
Εάν αυτή είναι η στρατηγική, να γίνει παιχνίδι με τον Paulson, τότε με μαθηματική ακρίβεια η Πειραιώς δεν έχει μέλλον.

Alpha bank: Η αποτίμηση στο χρηματιστήριο είναι διπλάσια της Πειραιώς

Η Alpha bank με 8,4 δισεκ. κεφάλαια δεν μπορεί να έχει 660 εκατ ευρώ αποτίμηση στο χρηματιστήριο δηλαδή διπλάσια αξία από την Πειραιώς στα 305 εκατ.
Και εδώ η παρουσία του Paulson χρήζει προσοχής, μπορεί να μην εμπλέκεται τόσο στα διοικητικά, εμφανώς τουλάχιστον, αλλά ο Paulson δεν είναι ο επενδυτής που χρειάζεται η Alpha bank.
Δεν θα είναι εκεί όταν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και σίγουρα θα επιχειρήσει τις κλασσικές του ακροβασίες.
Μέτοχοι όπως ο Paulson δεν είναι αυτό που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα και εδικά η Alpha bank μια τράπεζα με θεσμική βαρύτητα να έχει μέτοχο ένα επενδυτή που αυτοκαταστράφηκε από τους λάθος χειρισμούς του.
Το ελληνικό δημόσιο και στην περίπτωση της Alpha bank θα πρέπει να δείξει την πόρτα της εξόδου στον Paulson.

Εθνική τράπεζα…. με ΤΧΣ 40,3%... σταθερότητα ή βάρος

Σκόπιμα αφήσαμε την υπόθεση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το τέλος με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα.
Το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 61,3% θα κατέχει της Πειραιώς, κατέχει το 11% της Alpha bank και 1,34% της Eurobank.
Το ΤΧΣ είναι μέτοχος και ως μέτοχος έχει υποχρεώσεις και μεταξύ των υποχρεώσεων είναι να συμμετέχει και σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποσαφηνίσει έγκαιρα εάν στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου που έρχονται θα συμμετάσχει ή όχι το ΤΧΣ δηλαδή το δημόσιο.
Δεν μπορεί το δημόσιο να κάνει ότι ελέγχει τις τράπεζες αλλά στην πράξη όταν θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως μέτοχος σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όπως είναι μια ανώνυμη εταιρία… να ποιεί την νήσσα.
Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο ρόλος του ΤΧΣ, δεν μπορεί απλά να είναι ένας στατικός - παθητικός επενδυτής.
Στο παρελθόν είχαμε διαφωνήσει απόλυτα με την παθητικότητα στην οποία είχαν υποβάλλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μετόχου των τραπεζών.
Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κατηγορίες μετόχων, το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το δημόσιο και νομοτελειακά θα πρέπει να χάσει και οι εξυπνάκηδες… οι ιδιώτες μέτοχοι που πρέπει να κερδίσουν.
Το ΤΧΣ πρέπει να καταστεί ενεργητικός μέτοχος σε όλα ακόμη και να επιτρέπεται να μπορεί να αγοράζει ή πουλάει μετοχές όχι απλά να είναι ένας παθητικός επενδυτής.
Για όσο διάστημα παραμείνει μέτοχος το ΤΧΣ θα πρέπει να είναι ενεργητικός επενδυτής με πλήρη δικαιώματα μετόχου όπως όλοι οι επενδυτές.
Αυτός ο μετοχικός ευνουχισμός στον οποίο έχει υποβληθεί το ΤΧΣ με την συναίνεση του κράτους είναι πραγματικά πλήγμα για τα συμφέροντα του δημοσίου.
Εάν θέλουμε να λέμε ότι εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον να αλλάξει παρ΄ αυτά ο ρόλος ως μετόχου του ΤΧΣ να γίνει ισότιμος όπως οι άλλοι μέτοχοι αλλά ισότιμος σε όλα… και στις κινήσεις μετοχών αλλά και στην συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που απορρέουν από την φύση του στρατηγικού επενδυτή – μετόχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης