Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε καθολικό lockdown η Ελλάδα από 7/11 έως 30/11 - Αναλυτικά όλα τα μέτρα με μάσκα παντού - Επανέρχονται τα SMS - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Σε καθολικό lockdown η Ελλάδα από 7/11 έως 30/11 - Αναλυτικά όλα τα μέτρα με μάσκα παντού - Επανέρχονται τα SMS - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις
Κορωνοϊός - Πανελλαδικό lockdown: Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από 7 Νοεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2020
(Συνεχές upd) Νέα καθολική καραντίνα ή lockdown2 ξεκινάει στις 7 Νοεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2020 μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης που καλείται να αντιμετωπίει τον κορωνοϊό ο οποίος έχει πλήξει το 0,35% του πληθυσμού αλλά τρομοκρατήσει την κοινωνία.
Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 2.917 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19 προστέθηκαν στα 46.890 άτομα που περιλαμβάνονται ήδη στο «αρχείο» της επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα που τηρείται από τον Φεβρουάριο 2020.
Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται λίγο πριν το «φράγμα» των 50.000.
Το νέο lockdown που θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 με στόχο να περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας και να ανακόψει την δυνητική ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία και προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 
Στις 5 Νοεμβρίου 2020 στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν σχεδόν 1.600 άνθρωποι, με τους 1.176 σε απλές κλινικές Covid-19 και τους υπόλοιπους σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ).
Στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονταν 213 άνθρωποι, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο του ΕΣΥ καταγράφηκε αύξηση εισαγωγών κατά 50% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα.
Από αυτούς, οι διασωληνωμένοι ήταν 187.
Διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην περίοδο του lockdown έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργου όπου και ανακοίνωσε επισήμως το lockdown.

Αντιμετωπίζουμε «ακόμα μια δύσκολη συγκυρία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε «μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε» καλώντας τους πολίτες «να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα».
«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε «μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%» ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.
Ο ίδιος ανέφερε πως όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Σάββατο 7/11 στις 06.00 το πρωί ξαναμπαίνουμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ισχύουν τα μέτρα της άνοιξης με δύο διαφορές:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
-Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία ανεξαρτήτως βαθμίδας θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Παράλληλα, ανέφερε τα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις:

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη.
Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS στο 13033 ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:
Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα [SMS – Επιλογή 4]
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS –Επιλογή 5]
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη]
Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1]
Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]

Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Μεταξύ άλλων

-Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών
-Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

Επιπλέον

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Για τις αθλητικές δραστηριότητες, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League - Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.

Κομμωτήρια

Πώς θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο 7/11 -8/11

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα παραμείνουν ανοιχτά εκτάκτως αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.
Τα μέτρα λειτουργίας των κομμωτηρίων για τον κορωνοϊό προβλέπουν:
-Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
-Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.
-Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Στους 673 οι νεκροί - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.917 κρούσματα - 187 διασωληνωμένοι

Χθες 5/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.917 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49.807, εκ των οποίων το 54,5% άνδρες.
Image
Τα 4.303 (8,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.879 (29,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 187 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Image
Οι 43 (23%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 90,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 275 (39,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Mητσοτάκης: Καθολικό lockdown από Σάββατο 7/11 έως 30/11 - Επανέρχονται τα SMS, ανοιχτά τα δημοτικά - Επίδομα 800 ευρώ τον Νοέμβριο -  Τσιόδρας: Προσοχή στα fake news

Tην επιβολή οριζόντιας αναστολής δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης στην οποία είναι παρών και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
«Καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψη του αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Είναι ένας πόλεμος, είναι η μεγαλύτερη κρίση υγείας εδώ και 100 χρόνια.
Έχουμε πάρει την απόφαση από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7/11 να ξαναμπεί όλη η χώρα σε γενικό lockdown για τρεις εβδομάδες έως τις 30/11», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μέτρα για 3 εβδομάδες.
Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το νέο lockdown δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο με την περασμένη άνοιξη.
«Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά.
Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός, που απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί τώρα;» είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής.
Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες.
Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες».
«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας. Μέτρα για 3 εβδομάδες.
Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δώσει την απάντηση: «Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα» αλλά και πως «παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο σημείωσε με νόημα πως «Η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι αποφάσεις είναι πολιτικές.
Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη».
Και συμπλήρωσε: «Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας.
Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε.
Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά.
Τα στοιχεία που θα δείξει ο Σωτήρης (σ.σ. Τσιόδρας) είναι περίπου η ενημέρωση την οποία παίρνω 3 φορές την εβδομάδα».

Τροπολογία Κικίλια για άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών σε ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Την άμεση πρόληψη 300 μόνιμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως εξήγησε, οι γιατροί (εκ των οποίων οι 100 είναι επιλαχόντες) θα ενταχθούν άμεσα (την προσεχή Δευτέρα) στο ΕΣΥ, ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όλους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν το σύστημα (με προσμέτρηση χρόνου).
Στους δε γιατρούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, δύναται να επεκταθεί η σχέση εργασίας τους για άλλους έξι μήνες, ενώ για τους ιδιώτες προβλέπεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΥ με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση.
«Δηλώνω ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων έναντι αμοιβής», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η προσπάθεια που κάνουμε αφορά και εμπεριέχει όλους τους πολίτες, κόμματα, βουλευτές και επιστήμονες. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».

Επίδομα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο


Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ.
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι διευρύνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας.
Τρίτο μέτρο είναι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους.
«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία.
Πολλές φορές έχω πει ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες, διότι δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί το β΄ κύμα.
Η χώρα έχει πάνω από 37 δις ευρώ διαθέσιμα, κανείς δεν θα μείνει πίσω, κανείς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα υπάρξουν ειδικές μέριμνες για εποχικά εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα για τη συγκομισή της ελιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο ανακοινώνει το lockdown λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ηπιότερων μέτρων, και στο εάν δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.
«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα.
Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα.
Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα.
Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και στις 30 του ίδιου μήνα έφτασαν στα 17,5 χιλιάδες κρούσματα, οπότε έγινε lockdown.
«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω ένα μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα.
Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει.
Είδαμε όμως απότομη αλλαγή την αυτή τη βδομάδα.
Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τσιόδρας: Προσοχή στα fake news - Το lockdown θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του ιού

Το lockdown θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του ιού, εκτίμησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι καταγράφεται επιθετική αύξηση καμπύλης της επιδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.
Ο Σ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στην παραπληροφόρηση και τα fake news.
«Φοβόμαστε μήπως τα fake news επηρεάσουν την αντίδραση του κόσμου απέναντι στην επιδημία και στο εμβόλιο», τόνισε.
«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.
«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τα οποία παρουσίασε σε διαφάνειες.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.
 Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονο
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, «στην ηλικία άνω των 65 ετών όπου κλιμακώνεται ο κίνδυνος για επιπλοκές, έχουμε περισσότερα από 1.000 άτομα με τον ιό».
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει 20πλασιάσει τα τεστ.
«Γίνονται περισσότερα από 20.000 τεστ καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.
Αυξάνεται η θετικότητα στα τεστ, ξεπερνά το 9%», τόνισε ο καθηγητής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μπορεί ένας στους δέκα να είναι μολυσμένος με τον κορωνοϊό.
Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 ασθενείς με πνευμονία, τόνισε.
Ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι πάνω από 170 την ημέρα, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Από τις 26/10 και μετά μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από ότι βγαίνουν.
Νοσηλεύονται και άνθρωποι ηλικίας 45 - 54 ετών.
Η αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.
Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική ανέρχεται στο 60%.
Τις τελευταίες ημέρες, οι διασωληνομένοι ανέρχονται στους 191.
Στο 78% η κάλυψη κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, στο 66% στην Αττική.

Tα σχολεία δίχασαν την επιστημονική επιτροπή

Η λειτουργία των σχολείων είναι ένα από τα ζητήματα που δίχασαν την επιστημονική επιτροπή, παραδέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Μας δίχασε το θέμα με τα σχολεία.
 Όταν τελειώσει το lockdown, τα παιδιά θα είναι τα πρώτα που επιστρέψουν στα σχολεία», ανέφερε.
«Είμαστε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης.
Δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στο μαθηματικό περιβάλλον.
Θέλουμε να περιορίσουμε τη συμβολή των παιδιών στη μεταδοτικότητα στην κοινότητα», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι  «είχαμε πει πως τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν τελευταία.
Τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά παιδιά.
Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά».

Συλλογική η ευθύνη

Προφανώς και υπάρχει και ατομική και συλλογική και κυβερνητική ευθύνη, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις.
Προφανώς και έχουν γίνει λάθη, έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε.
Ένα λάθος ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι το κακό πέρασε , αν και ξέραμε ότι θα έρθει πάλι ο ιός.
Μετά το δεύτερο lockdown δεν θα επιτρέψουμε αυτή την αντίδραση.
Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο...
Παντού στον κόσμο υπάρχει συγχρωτισμός στις συγκοινωνίες », ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο και τρίτου lockdown, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.
«Η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού είναι μαραθώνιος.
Παρακολουθούμε τα μέτρα, ελπίζουμε πως πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτέλεσμα. Κανείς δεν αποκλείει τίποτα, ελπίζουμε να μην τροποποιηθεί ο ιός», τόνισε.

Η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα σε 6 γραφήματα
Τσιόδρας : Η επιθετική έξαρση του ιού που οδήγησε σε lockdown
Το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα  μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η επιδοτικότητα του ιού.
Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα, 20πλασιάστηκαν τα διαγνωστικά τεστ, ενώ η άνοδος ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά λαμβάνουν εξιτήριο, κάτι που ισοδυναμεί με μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. 

Οι νοσηλείες δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, αλλά και 35-44 ετών.
Από τα δεδομένα αποδεικνύεται πως η αύξηση νοσηλειών θα έρθει και η αύξηση διασωληνωμένων.
Η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει το 60% στη χώρα.

Ο μέσος όρος των θανάτων διαμορφώνεται σε 10 ανά ημέρα.

Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 75 ετών, ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση και στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->