Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Νέο ν/σ ενισχύει την ασυλία των πρώην προέδρων, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ποινική τους δίωξη

Ρωσία: Νέο ν/σ ενισχύει την ασυλία των πρώην προέδρων, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ποινική τους δίωξη
Ένα νέο ρωσικό νομοσχέδιο ενισχύει την ασυλία των πρώην προέδρων της Ρωσίας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον τους
Η έναρξη της διαδικασίας για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά πρώην προέδρων της Ρωσίας και των μελών της οικογενείας τους, πολύ σύντομα μπορεί να καταστεί πολύ πιο δύσκολη, απ΄ ότι είναι σήμερα, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για ότι αφορά στην κράτηση, την σύλληψη, την ανάκριση και την προσωπική έρευνα των πρώην αρχηγών του ρωσικού κράτους, καθώς αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν σήμερα στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ο βουλευτής Andrei Klisas και ο πρόεδρος της επιτροπής νομοθεσίας του συντάγματος Pavel Kraseninikov.
Σύμφωνα με τον Κλίσας, η ασυλία του πρώην προέδρου συνιστά λογική συνέχεια της ασυλίας που έχει ο εν ενεργεία αρχηγός του κράτους. «Με τη λήξη της θητείας του ένα τέτοιο πρόσωπο έχει το δικαίωμα να προσβλέπει στο ότι θα έχει το ίδιο επίπεδο προστασίας και νομικών εγγυήσεων οι οποίες δεν θα είναι κατώτερες εκείνων που του είχαν δοθεί κατά την διάρκεια της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του» δήλωσε ο Κλίσας.
«Αυτή η διαδικασία συνιστά εγγύηση κατά αβάσιμων διώξεων κατά πρώην αρχηγού κράτους και αναγνωρίζει της σημασία του ρόλου του στο γενικό σύστημα της δημόσιας εξουσίας» προσέθεσε ο Ρώσος βουλευτής.
Το νέο νομοσχέδιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ένα από τα νομοσχέδια που προτάθηκαν μετά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων που επιτρέπουν στον πρόεδρο Vladimir Putin να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία μετά την λήξη της θητείας του το 2024.
Οι πρώην πρόεδροι απολάμβαναν ούτω η άλλως με την ισχύουσα νομοθεσία την δια βίου ασυλία για αδικήματα που έπραξαν εν ενεργεία, μετά από νόμο που εγκρίθηκε αφότου ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης Borris Yeltsin παρέδωσε τα ηνία της εξουσίας στον Vladimir Putin στο τέλος του περασμένου αιώνα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης