Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε επίπεδα ρεκόρ ο αγαπημένος δείκτης του Warren Buffet - Τι προμηνύει για τις αγορές

Σε επίπεδα ρεκόρ ο αγαπημένος δείκτης του Warren Buffet - Τι προμηνύει για τις αγορές
Ο «δείκτης Buffet» διαιρεί την κεφαλαιοποίηση της αγοράς των μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο μιας χώρας με την τριμηνιαία μεικτή εγχώρια παραγωγή της
Σε επίπεδα ρεκόρ κυμαίνεται ο αγαπημένος δείκτης του θρυλικού επενδυτή Warren Buffet, σημάδι ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν σε νέα χαμηλά στο άμεσο μέλλον.
Ο «δείκτης Buffet» διαιρεί τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς των μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο μιας χώρας με την τριμηνιαία μεικτή εγχώρια παραγωγή της.
Οι επενδυτές το χρησιμοποιούν ως έναν «ακατέργαστο δείκτη» αποτίμησης του χρηματιστηρίου σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.
Ο δείκτης Wilshire 5000 αντικατόπτριζε περίπου 35,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά το κλείσιμο της συνεδρίας της Τετάρτης, ενώ μια εκ των προτέρων εκτίμηση δείχνει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο στα 21,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το γ’ τρίμηνο.

Βάσει αυτών των στοιχεία, ο δείκτης Buffett κυμαίνεται στο 168%, κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.
«Η χρηματιστηριακή αγορά δεν ήταν ποτέ τόσο ακριβή όσο είναι σήμερα.
Σε μεγάλο βαθμό, οι αποτιμήσεις διογκώνονται εν μέσω επιδεινούμενων θεμελιωδών», δήλωσε ο Jesse Felder, διαχειριστής κεφαλαίων και ο ιδρυτής του fund The Felder Report.
Οι προθεσμιακές αποδόσεις πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά κακές, ενώ ο κίνδυνος δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος, συνέχισε.
Η ανάγνωση του δείκτη Buffett, σε συνδυασμό με τα ακραία επίπεδα του περιθωρίου χρέους και τη δυναμική της αγοράς, καθρεπτίζει την εικόνα μιας εξαιρετικά υπερτιμημένης χρηματιστηριακής αγοράς, καθοδηγούμενη από μια κερδοσκοπική ευφορία.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί» υποστηρίζει ο Sven Henrich, ιδρυτής του NorthmanTrader.
Ο δείκτης Buffett δείχνει ρεκόρ αποσύνδεσης μεταξύ των τιμών των περιουσιακών στοιχείων έναντι της οικονομίας, συμπλήρωσε.

Προειδοποιητικά σημάδια

Ο Buffett επαίνεσε τον ομώνυμο δείκτη του σε άρθρο του περιοδικού Fortune πριν από σχεδόν 19 χρόνια.
«Είναι ίσως ο καλύτερος δείκτης για το πού βρίσκονται οι εκτιμήσεις τη δεδομένη στιγμή».
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway πρόσθεσε το ότι έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της φούσκας του dot-com θα έπρεπε να ήταν «ένα ισχυρό προειδοποιητικό σήμα» μιας επικείμενης συντριβής.
Ο δείκτης Buffett έχει τα ελαττώματά του.
Για παράδειγμα, συγκρίνει τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς με το ΑΕΠ του προηγούμενου τριμήνου, οι εισηγμένες στις ΗΠΑ εταιρείες δεν συμβάλλουν απαραίτητα στην αμερικανική οικονομία και το ΑΕΠ δεν αντιπροσωπεύει το εισόδημα στο εξωτερικό.
Ωστόσο, ο δείκτης έχει προβλέψει στο παρελθόν πολλές υφέσεις.
Ενισχύθηκε πριν ξεσπάσει η φούσκα dot-com και κινήθηκε ανοδικά τους μήνες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008.
Παρακάτω η έκδοση του δείκτη Buffett της Fed του St Louis (τόσο το ανώτατο όριο αγοράς όσο και το ΑΕγχΠ περιλαμβάνονται στο τέταρτο τρίμηνο του 2007):
BuffettIndicator_Q3
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης