Διεθνή

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, ένα βήμα πριν τον Λευκό Οίκο ο Biden - Κέρδη +2,01% ο S&P 500, ο DAX στο +1,98%

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, ένα βήμα πριν τον Λευκό Οίκο ο Biden - Κέρδη +2,01% ο S&P 500, ο DAX στο +1,98%
Κέρδη στις αγορές με φόντο τις αμερικανικές εκλογές
Θετικό ήταν το κλίμα σήμερα 5/11 στα διεθνή χρηματιστήρια, με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών J. Biden βρίσκεται ένα βήμα πριν τον Λευκό Οίκο.
Από την πορεία της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserves - Fed), μετά τη συνεδρίαση των μελών της.

Κατά τ’ άλλα, δεν άλλαξε τίποτε σε ό,τι αφορά τις παραδοχές της αλλά και το πλαίσιο πολιτικής της.
Ειδικότερα, η Fed προτίθεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της στο τρέχον εύρος, από 0% έως 0,25%, ενώ αμετάβλητος είναι ο στόχος για τον πληθωρισμό στο 2%, έως ότου επιτευχθεί μέγιστη απασχόληση και η χώρα αρχίσουν να σημειώνουν ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αγορά τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου, αλλά και τίτλους ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας.
Επίσης, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής μένουν πιστοί δέσμευσή τους για να χρησιμοποιήσουν το πλήρες εύρος των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, με την πραγματική οικονομία ασθμαίνουσα.
Όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές, μια ανάσα ή καλύτερα 6 εκλέκτορες από την προεδρία των ΗΠΑ είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden, ο οποίος είναι τελικά ο νικητής των αμερικανικών εκλογών καθώς συγκεντρώνει 264 εκλέκτορες ή 50,4% έναντι του Donald Trump ο οποίος συγκεντρώνει 214 εκλέκτορες ή ποσοστό 48%.
Μετά την νίκη του σε Ουισκόνσιν με 10 εκλέκτορες και Μίσιγκαν με 16 εκλέκτορες, ο Biden πλησιάζει πλέον τον στόχο των 270 εκλεκτόρων, που είναι και ο ελάχιστος αριθμός για να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα κερδίσει τη Νεβάδα με 6 εκλέκτορες ο Biden θα κερδίσει τελικά την Προεδρία των ΗΠΑ ακόμη και εάν ο Trump πάρει τις Πολιτείες της Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες), της Βόρειας Καρολίνας (15 εκλέκτορες) και της Τζόρτζια (16 εκλέκτορες).
Και στις τρεις αυτές Πολιτείες προηγείται ο Trump, αν και ο Biden μειώνει διαρκώς τη διαφορά του με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την Πολιτεία της Τζόρτζια, όπου ο Trump προηγείται με λιγότερες από 28.000 ψήφους.
Με βάση τις ψήφους που έλαβαν οι δύο υποψήφιοι ο Biden συγκεντρώνει 72 εκατ και ο Trump 68,6 εκατ ψήφους με τις επιστολικές ψήφους να συνεχίζουν να καταμετρώνται.
Ήδη ο Biden θεωρεί ότι κέρδισε και ετοιμάζει την μεταβατική Προεδρία ενώ ο Trump έχει καταθέσει μαζικά αγωγές, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση σε 4 Πολιτείες.
Ο Trump έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κάνοντας λόγο για νοθεία και πολιτική απάτη με τις επιστολικές ψήφους, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν ήδη ενσωματωθεί στην καταμέτρηση.
Την ίδια στιγμή ο Trump έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν τις δύο επίμαχες Πολιτείες που κέρδισε ο Biden.
Θρίλερ επικρατεί και για τον έλεγχο της Γερουσίας με τους Ρεπουμπλικάνους  και τους Δημοκρατικούς να συγκεντρώνουν από 48 γερουσιαστές, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 204 έδρες έναντι 190 των Ρεπουμπλικάνων.
Ανεξέλεγκτη είναι παγκοσμίως η πορεία του κορωνοϊού, με τις χώρες του βόρειου ημισφαίριου να βιώνουν το «χτύπημα» του β΄κύματος της επιδημίας που εκδηλώνεται με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων.
Αν και η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο επίκεντρο της επιδημίας, ανακοινώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις και λαμβάνοντας σειρά μέτρων, ακόμα και lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, οι ΗΠΑ είναι αυτές που ανακοίνωσαν νέο ημερήσιο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Ύστερα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, σειρά παίρνει σήμερα Πέμπτη 5/11 και η Αγγλία, η οποία εισέρχεται και αυτή σε εθνικό lockodown.
Πέρα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αύξηση κρουσμάτων ανέφερε το τελευταίο 24ωρο και η Ινδία, η οποία για πρώτη φορά εδώ και 10 ημέρες ανακοίνωσε περισσότερα από 50.000 κρούσματα, με την πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί να υποστηρίζει πως είναι αντιμέτωπο με ένα τρίτο κύμα της επιδημίας.
Στην Κίνα, όπου η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στους Βρετανούς και στους Βέλγους καθώς και να επιβάλλει αυστηρότερους όρους σε πολίτες άλλων χωρών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν έξαρση νέων κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τα 1,23 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 48 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 32 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +2% στις 28.405 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +2,01% στις 3.512 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,65% στις 11.898 μονάδες     
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 27,42 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +1,98% στις 12.568 μονάδες
Image

Image    
Στα νέα από το μέτωπο της μακροικονομίας στις 751 χιλ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τέλη Οκτωβρίου.
Η πτώση ανήλθε στις 7 χιλ. αιτήσεις.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων υποχώρησαν κατά 538 χιλ. στα 7,29 εκατ.
Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα βελτίωσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.
Περίπου 22 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η General Motors κατέγραψε μεγαλύτερα κέρδη γ΄ τριμήνου, με την εταιρεία να επικαλείται τις ισχυρές πωλήσεις φορτηγών pickup και SUV, στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της ζήτησης οχημάτων στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτου εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,05 δισ. δολάρια ή 2,78 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 2,35 δισ. δολαρίων ή 1,60 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Το 2020 και το 2019, τα καθαρά κέρδη περιλάμβαναν  40 εκατ. και 38 εκατ. δολάρια αντιστοίχως, που αφορούσαν σε μερίσματα προνομιούχων μετοχών.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,48 δισ. δολάρια, σχεδόν αμετάβλητα από το επίπεδο των 35,47 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους.

Κέρδη στις ευρωαγορές με φόντο τις αμερικανικές εκλογές

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις αμερικανικές εκλογές αναμένοντας τον τελικό νικητή.
Στο 4,2% μείωσε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021, η Κομισιόν.
Image
Η ύφεση του 2020 αναμένεται να φτάσει στο 7,8%, ενώ η ανάπτυξη το 2022 θα διευρυνθεί στο 3%.
Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε πολύ ισχυρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία και στις οικονομίες της ΕΕ, με ιδιαίτερα σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αναφέρει η Κομισιόν.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη υπέστη σοβαρό σοκ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και ανέκαμψε έντονα το τρίτο τρίμηνο, καθώς καταργούνταν σταδιακά τα μέτρα ανάσχεσης.
Ωστόσο, η αναζωπύρωση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί διαταραχές, καθώς οι εθνικές αρχές θεσπίζουν νέα μέτρα για τη δημόσια υγεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη εντός του χρονικού ορίζοντα του δελτίου χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου.
Την εκτίμηση ότι αναμένεται επέκταση του έκτακτου προγράμματος της ΕΚΤ για την πανδημία εξέφρασε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Mario Centeno.
O ίδιος, ο οποίος είναι και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τόνισε ότι «μέχρι τώρα, οι τράπεζες ήταν μέρος της λύσης, όσο μέρος του προβλήματος».
Το διακύβευμα είναι προγράμματα στήριξης, όπως moratoriums ή πιστωτικές γραμμές με κρατικές εγγυήσεις, διαθέσιμα από τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Στο σημερινό περιβάλλον που οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις νεότερες πληροφορίες, περιλαμβανομένων της δυναμικής της πανδημίας, των προοπτικών για την κυκλοφορία εμβολίων και της εξέλιξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας» ανέφερε η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Δεκέμβριο θα επιτρέψουν μία διεξοδική εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και των κινδύνων.
Στην αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 150 δισ. στερλίνες στα 875 δισ. στερλίνες προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.
Την ίδια ώρα, η Bank of England διατήρησε τελικά αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,1%, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος.
Η κίνηση αποτελεί μία άμεση απάντηση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας στη ραγδαία συρρίκνωση της οικονονομίας, την οποία προκαλεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Η χώρα καταγράφει 500 θανάτους την ημέρα και πάνω από 25 χιλ. νέα κρούσματα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ζημιογόνο ήταν το γ΄τρίμηνο του 2020 για την Commerzbank, εν μέσω της πανδημίας.
Οι ζημιές ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 297 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Οι προβλέψεις ανέρχονται σε 272 εκατ. ευρώ, από 114 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία.
Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι χαμηλότερες των εκτιμήσεων.
Καθαρά κέρδη 862 εκατ. ευρώ σημείωσε η Societe Generale στο γ΄τρίμηνο του 2020, καθώς ωφελήθηκε από τη μείωση κόστους και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την άρση του lockdown.
Στο α΄τρίμηνο του 2020 η γαλλική τράπεζα είχε καταγράψει ζημιές 326 εκατ. ευρώ και άνω του 1 δισ. στο β΄τρίμηνο τους έτους, εν μέσω της πανδημίας.
Τους στόχους κερδοφορίας επιβεβαίωσε η Unicredit, καθώς τα καθαρά κέρδη του γ΄τριμήνου 2020 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 680 εκατ. ευρώ στο γ΄τρίμηνο του 2020,  την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 334 εκατ. ευρώ.
Tα αποτελέσματα της Unicredit επιβεβαίωσαν ην τάση βελτίωσης στις ιταλικές τράπεζες, μετά την άρση του αυστηρού πρώτου lockdown.

Ράλι στις αγορές της Ασίας - Στο +3% ο Hang Seng

Ράλι κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden βρίσκεται πιο κοντά στον Λευκό Οίκο.
Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +2,4% στις 3.450 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,7% στις 24.105 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,39%, στις 1.649,94 μονάδες..
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +2,9% στις 25.622 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +1,3% στις 3.320 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης