Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στις ΗΠΑ: Με 264 εκλέκτορες (50,4%) ο Biden κοντά στην νίκη, στο κενό η δικαστική προσφυγή Trump 214 (47,9%) - Πρόβλεψη: Biden 270, Trump 268

Εκλογές στις ΗΠΑ: Με 264 εκλέκτορες (50,4%) ο Biden κοντά στην νίκη, στο κενό η δικαστική προσφυγή Trump 214 (47,9%) - Πρόβλεψη: Biden 270, Trump 268
Ο Trump κέρδισε κρίσιμες Πολιτείες όπως η Φλόριντα και για μια ακόμη φορά διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ο Biden αναμένεται να είναι ο νικητής

(Συνεχές upd) Σε τέσσερις πολιτείες, στις οποίες εκκρεμούν τα τελικά αποτελέσματα, εστιάζεται το ενδιαφέρον για την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden να είναι κοντά στη νίκη του και τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να προσπαθεί νομικά να ανακόψει τη διαφαινόμενη εις βάρος του ανατροπή.
Μέχρι στιγμής, όμως, όλες οι προσπάθειες που έχει κάνει το επιτελείο του Τραμπ να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, έχουν πέσει στο κενό, καθώς δικαστές στην Τζόρτζια και στο Μίσιγκαν απέρριψαν τις αγωγές που είχε καταθέσει οι ρεπουμπλικάνοι, προσπαθώντας να μπλοκάρουν τη διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, τα τελικά αποτελέσματα εκκρεμούν στην Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και τη Νεβάδα.
Από όσες πολιτείες έχουν κριθεί, ο Biden εξασφαλίζει 264 εκλέκτορες και ο Trump 214.
Ο «μαγικός» αριθμός, υπενθυμίζεται, είναι το 270.
Στην Τζόρτζια, με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, το προβάδισμα του Trump έχει μειωθεί στο 0,3% ή περίπου 3.000 ψήφους.
Στη Βόρεια Καρολίνα, με το 94% των ψήφων καταμετρημένο, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει διαφορά 1% ή περίπου 75.000 ψήφους, και είναι σχετικά σίγουρος για την τελική του επικράτηση.
Στην Πενσιλβάνια, με το 88% των ψήφων καταμετρημένο, ο Trump προηγείται με λιγότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 100.000 ψήφους.
Η δυναμική όμως είναι υπέρ του Biden, καθώς μετρούνται οι επιστολικές ψήφοι, και ίσως υπάρξει ανατροπή.
Στη Νεβάδα, με το 76% καταμετρημένο ο Biden είναι μπροστά με 1% ή περίπου 10.000 ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την νίκη του σε Ουισκόνσιν με 10 εκλέκτορες και Μίσιγκαν με 16 εκλέκτορες, ο Biden πλησιάζει πλέον τον στόχο των 270 εκλεκτόρων, που είναι και ο ελάχιστος αριθμός για να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα κερδίσει τη Νεβάδα με 6 εκλέκτορες, ο Biden θα κερδίσει τελικά την Προεδρία των ΗΠΑ, ακόμη και εάν ο Trump πάρει τις Πολιτείες της Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες), της Βόρειας Καρολίνας (15 εκλέκτορες) και της Τζόρτζια (16 εκλέκτορες).
Και στις τρεις αυτές Πολιτείες προηγείται ο Trump, αν και ο Biden μειώνει διαρκώς τη διαφορά του με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την Πολιτεία της Τζόρτζια.
Θρίλερ επικρατεί και για τον έλεγχο της Γερουσίας με τους Ρεπουμπλικανούς  και τους Δημοκρατικούς να συγκεντρώνουν από 48 γερουσιαστές, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 208 έδρες έναντι 190 των Ρεπουμπλικάνων.
Image
6 εκλέκτορες ή μια ακόμα Πολιτεία θέλει για την προεδρία ο Biden – Θρίλερ σε 4 Πολιτείες

Μόλις 6 εκλέκτορες ή μια ακόμα Πολιτεία θέλει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden προκειμένου να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Με 264 εκλέκτορες ο Biden (έναντι 214 του Trump) αναμένει με αγωνία τα οριστικά αποτελέσματα στις 4 αυτές Πολιτείες προκειμένου να δει αν θα καταφέρει να φτάσει στους 270 εκλέκτορες που είναι και το ελάχιστο όριο για να αναλάβει το προεδρικό αξίωμα.
Όπως έχουν τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή ο Biden προηγείται στην Πολιτεία της Νεβάδα, η οποία μπορεί να του δώσει τους 6 εκλέκτορες που επιζητά.
Με την καταμέτρηση να βρίσκεται στο 76%, ο Biden προηγείται με μόλις 8.000 ψήφους διαφορά έναντι του Trump, ο οποίος ωστόσο διατηρεί το προβάδισμα στις υπόλοιπες τρεις Πολιτείες – Τζόρτζια, Πενσιλβάνια και Βόρεια Καρολίνα -, αν και οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν.
Συγκεκριμένα στην Πενσιλβάνια, η οποία δίνει 20 εκλέκτορες, ο Trump προηγείται με 50,3% έναντι 48,6%.
Δεδομένου όμως ότι έχει καταμετρηθεί το 89% των ψήφων και δεδομένου ότι ακόμα μένει να μπουν τα αστικά κέντρα στην ενσωμάτωση, δεν αποκλείεται ο Biden να κάνει την ανατροπή και σε αυτήν την Πολιτεία.
Στη Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), η διαφορά υπέρ του Trump είναι λιγότερη από 80.000 ψήφους ενώ και στη Τζόρτζια, όπου έχει καταμετρηθεί το 99% των ψήφων ο Trump διατηρεί ένα οριακό προβάδισμα λιγότερο των περίπου 12.000 ψήφων.
Πρόκειται αν μη τι άλλο για ένα εκλογικό θρίλερ που ενδεχομένως θα χρειαστεί ακόμα αρκετές ώρες έως ότου να ξεκαθαρίσει η εικόνα.
Υπενθυμίζεται πως ο Trump έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για την καταμέτρηση των ψήφων σε Μίσιγκαν, Ουισκόνσκιν, Πενσιλβάνια και Τζόρζια.
Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμα δεν έχουν κριθεί και οι 3 εκλέκτορες της Πολιτείας της Αλάσκας, όπου με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο Trump διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του Biden, αν και οι Δημοκρατικοί μάλλον δεν την υπολογίζουν μια και έχει δεκαετίες να επικρατήσει σε αυτήν κάποιος υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Διευρύνεται το προβάδισμα Biden στη Νεβάδα

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της καταμέτρησης δίνουν ένα προβάδισμα στο υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden που συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και την ανάγκη για μόλις 17 ως τους 270 που χρειάζεται για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.
Το προβάδισμα του Biden στην Αριζόνα, που δίνει 11 εκλέκτορες, μειώθηκε κάπως εν μία νυκτί, ωστόσο νέα δεδομένα από τη Νεβάδα που δίνει 6 εκλέκτορες, δίνουν ένα προβάδισμα μέχρι στιγμής στον Δημοκρατικό υποψήφιο που μένει να επιβεβαιωθεί μόλις κλείσει η καταμέτρηση.
Γεγονός που αναμένεται εντός της ημέρας.

Τα νομικά... μέτωπα του Trump

Επισημαίνεται ότι η Νεβάδα, με 6 εκλέκτορες, αρκεί για να δώσει στον υποψήφιο των Δημοκρατικών τη νίκη, εξασφαλίζοντας ακριβώς 270 θέσεις στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.
Εντούτοις, η ροή των αποτελεσμάτων στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι πολύ αργή.
Μία «φουρνιά» 51.000 ψήφων υπολογίζεται ότι μπορεί να ενσωματωθεί την Παρασκευή.
Εντούτοις, το τελικό αποτέλεσμα θα αργήσει και ίσως γίνει γνωστό στις... 12 Νοεμβρίου.
Στην κομητεία Αλεγκένι της Πενσιλβάνια (όπου βρίσκεται το Πίτσμπουργκ, «οχυρό» των Δημοκρατικών) η νομική αμφισβήτηση της εγκυρότητας 29.000 ψήφων προκάλεσε διακοπή της καταμέτρησης μέχρι αύριο.
Στη Φιλαδέλφεια, της ίδιας πολιτείας, η καταμέτρηση διακόπηκε μόνο προσωρινά λόγω αντίστοιχης αγωγής.
Μέχρι στιγμής, πάντως, κανένα δικαστήριο δεν έχει διαπιστώσει παρατυπίες.
Πάντως, ο Donald Trump δεν έχει παύσει να ζητά μέσω Twitter να σταματήσει η διαδικασία της καταμέτρησης, καταγγέλλοντας απάτη και απόπειρα νοθείας μέσω των επιστολικών ψήφων.

Biden: Κάντε υπομονή, η καταμέτρηση συνεχίζεται

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε πως το προεκλογικό του επιτελείο παραμένει αισιόδοξο και πως αναμένει την καταμέτρηση όλων των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Τρίτης.
"Κάντε υπομονή παιδιά.
Οι ψήφοι καταμετρώνται και αισθανόμαστε πολύ καλά για το πού βρισκόμαστε", είπε ο Biden σε tweet του.
"Να έχετε πίστη. Θα κερδίσουμε", τόνισε σε άλλη ανάρτησή του.

Πού κερδίζει ο Trump

Πέρα από την επικράτηση στην κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντα, ο Trump κερδίζει την Πολιτεία του Tέξας (38 εκλέκτορες), Αϊντάχο (3 εκλέκτορες), Κεντάκι (8 εκλέκτορες), Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), το Τένεσι (11 εκλέκτορες), την Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), Μισσισιπί (6 εκλέκτορες), τη Νότια Καρολίνα (9 εκλέκτορες), το Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), τη Δυτική Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες), την  Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), το Γουαϊόμινγκ  (3 εκλέκτορες), τη Λουιζιάνα (8 εκλέκτορες), το Κάνσας (6 εκλέκτορες), τη Μοντάνα (3 εκλέκτορες) και τη Νεμπράσκα (3 εκλέκτορες).
Παράλληλα προηγείται στην Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) ενώ προβάδισμα διατηρεί και στην Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) και στην Αλάσκα.

Πού κερδίζει ο Biden

O Joe Biden επικράτησε, όπως αναμενόταν στην Πολιτεία της Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες) και στη Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες), ενώ κέρδισε το  Βερμόντ (3 εκλέκτορες), τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), το Νιού Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες),  τη Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), το Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), το Ιλινόις (20 εκλέκτορες), το Ρόουντ Άιλαντ  (4 εκλέκτορες), την Αριζόνα (11 εκλέκτορες), το Ντέλαγουερ (3 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), του Νιού Μέξικο (5 εκλέκτορες), το Όρεγκον (7 εκλέκτορες), την Ουάσινγκτον (12 εκλέκτορες), την περιφέρεια της Κολούμπια στην Ουάσινγκτον (3 εκλέκτορες), το Κολοράντο (9 εκλέκτορες).
Παράλληλα επικράτησε και στην Πολιτεία της Μινεσότα, στο Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες) και στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες).

Πόση δύναμη έχει τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Στις εξουσίες αμερικανού προέδρου αναφέρεται σε ανάλυσή της η Deutshe Welle, στην οποία αναλύει το πόσο δύναμε έχει τελικά ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Ο Πρόεδρος στις ΗΠΑ εκλέγεται για τέσσερα χρόνια με ανώτατο όριο δύο θητείες.
Είναι αρχηγός του κράτους και αρχηγός της κυβέρνησης.
Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι εργάζονται για την εκτελεστική εξουσία, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων.
Είναι καθήκον του Προέδρου να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο.
Ως ανώτατος διπλωμάτης μπορεί να υποδέχεται πρεσβευτές και έτσι να αναγνωρίζει κράτη.
Η μια εξουσία έχει λόγο στην άλλη και έτσι περιορίζουν την ισχύ η μια της άλλης.
Ο Πρόεδρος μπορεί να απονείμει χάρη σε καταδικασμένους και να διορίσει ομοσπονδιακούς δικαστές, αλλά μόνο με τη συγκατάθεση της Γερουσίας.
Ο Πρόεδρος διορίζει επίσης τους υπουργούς και τους πρεσβευτές του κατόπιν όμως διαβούλευσης και έγκρισης της Γερουσίας.
Ο Πρόεδρος πρέπει να ενημερώνει το Κογκρέσο για την κατάσταση της χώρας.
Το κάνει μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «κατάσταση του έθνους».
Αν και δεν του επιτρέπεται να προτείνει νομοσχέδια στο Κογκρέσο, μπορεί ωστόσο να θέσει κάποια ζητήματα στην ομιλία του.
Μπορεί έτσι να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο, αλλά τίποτα περισσότερο.
Εάν ο Πρόεδρος επιστρέψει ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο χωρίς την υπογραφή του, αυτό σημαίνει πως ασκεί βέτο.
Το Κογκρέσο μπορεί να απορρίψει το βέτο μόνο με πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γερουσίας, μόνο 111 από τα περίπου 1.500 βέτο έχουν απορριφθεί στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ή περίπου το 7%.
Το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν καθιστούν σαφές πόση εξουσία έχει ο Πρόεδρος.
Ένα νομικό τέχνασμα επιτρέπει ένα άλλου τύπου βέτο, το λεγόμενο ‘pocket veto’.
Ένας νομοθετικός ελιγμός που επιτρέπει στον Πρόεδρο να αρνηθεί ένα νομοσχέδιο.
Το Κογκρέσο δεν μπορεί να αντικρούσει αυτό το βέτο.
Το συγκεκριμένο τέχνασμα έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από 1.000 φορές.
Ο Πρόεδρος μπορεί να δίνει οδηγίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους πώς να εκτελούν τα καθήκοντά τους.
Αυτά τα λεγόμενα εκτελεστικά διατάγματα έχουν ισχύ νόμου.
Κανείς δεν χρειάζεται να τα εγκρίνει.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.
Τα δικαστήρια μπορούν να ακυρώσουν τα διατάγματα ή το Κογκρέσο να νομοθετήσει διαφορετικά.
Ο Πρόεδρος μπορεί να διαπραγματευτεί συμφωνίες με άλλες κυβερνήσεις, αλλά η Γερουσία πρέπει να τις εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Για να το αποφύγουν αυτό, οι Πρόεδροι χρησιμοποιούν τις λεγόμενες "εκτελεστικές συμφωνίες", κυβερνητικές συμφωνίες που δεν χρειάζεται να εγκρίνει το Κογκρέσο.
Εφαρμόζονται εφόσον το Κογκρέσο δεν αντιτίθεται ή δεν ψηφίσει νόμους που ακυρώνουν τη συμφωνία.
Εάν ένας Πρόεδρος κάνει κατάχρηση εξουσίας ή τελέσει άλλες αξιόποινες πράξεις, η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να κινήσει διαδικασία εναντίον του.
Μέχρι στιγμής αυτό έχει συμβεί τρεις φορές - ανεπιτυχώς.
Αλλά υπάρχει ένα πιο ισχυρό εργαλείο για να σταματήσει τον Πρόεδρο.
Το Κογκρέσο εγκρίνει τον προϋπολογισμό και μπορεί να του κλείσει τη στρόφιγγα με τα χρήματα.

Νίκη Joe Biden δίνουν οι στοιχηματικές στις ΗΠΑ

Νίκη του Joe Biden με μεγάλο ποσοστό έναντι του Donald Trump προεξοφλούν οι στοιχηματικές στις ΗΠΑ, λίγο πριν τη συνολική καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Eιδικότερα, στον υποψήφιο των Δημοκρατικών δίνουν απόδοση 1,09, που μεταφράζεται σε ποσοστό 92%, και στον Donald Trump δίνουν απόδοση 12 που μεταφράζεται σε ποσοστό 8% για το υπόλοιπο των ψήφων που δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου.
Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά όσο περνά η ώρα, αλλάζουν συνεχώς υπέρ του Biden.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης