Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Στις 15 Ιανουαρίου 2021 η αίτηση ακύρωσης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών

ΣτΕ: Στις 15 Ιανουαρίου 2021 η αίτηση ακύρωσης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών
Από την έκβαση της εν λόγω υπόθεσης θα κριθούν τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και επί της ουσίας για το σύνολο των συνταξιούχων
Για τις 15 Ιανουαρίου 2021 όρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, την δίκη αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης των συνταξιοδοτικών οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης Βρούτση σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων.
Οι συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η φόρμουλα που «σβήνει» τα ποσά αναδρομικών από Δώρα και επικουρικές.
Από την έκβαση της εν λόγω υπόθεσης θα κριθούν τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και επί της ουσίας για το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ που δεν δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Ειδικότερα, πρόκειται για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ στις 21 του περασμένου Οκτωβρίου το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ για τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά.
Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή της εξουσιοδοτικής ρύθμισης της διάταξης της παρ.2 του άρθρου 114 του ν.4714/2020. Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, η οποία προέβλεψε πως όσοι τα εισπράξουν, «σβήνουν» κάθε μελλοντική αξίωσή τους για αναδρομικά από δώρα και επικουρικές.
Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων (ΑΤΕ- ΗΣΑΠ – ΟΑΣΑ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝ. ΣΥΝΤ. κ.α.) καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολ. του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.
Ειδικότερα ως λόγοι ακύρωσης στην αίτηση προβάλλονται οι ακόλουθοι:
  • Η παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ και την 1439/2020
  • Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
  • Η αντίθεση στο άρθρο 20 πα.1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.
  • Η παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
  • Η αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
  • Η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ.5Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης