Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί διαψεύστηκαν τραγικά ακόμη μια φορά οι δημοσκοπήσεις στις αμερικανικές εκλογές (3/11);

Γιατί διαψεύστηκαν τραγικά ακόμη μια φορά οι δημοσκοπήσεις στις αμερικανικές εκλογές (3/11);
Οι τέσσερις λόγοι που κατέστησαν παραπλανητική την καταγραφή των τάσεων του εκλογικού σώματος από τις μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων
Ο εφιάλτης του Al Gore στη Φλόριντα στις εκλογές του 2000 αλλά και των εκλογών του 2016 και της ήττας της Hilary Clinton επιστρέφει για τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ ανεξαρτήτως από την έκβαση του θρίλερ το οποίο θα καθορίσει το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου - το οποίο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποφασιστεί όχι από την τελική καταμέτρηση των ψήφων, αλλά από μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Αν εξαιρέσουμε… θεωρίες συνωμοσίας, ας δούμε τους λόγους για τους οποίους η αξιοπιστία των μεγάλων εταιρειών υπέστη συντριπτικό πλήγμα και μάλιστα στη χώρα του Gallup ο οποίος δημιούργησε αυτό το εργαλείο καταγραφής των τάσεων του εκλογικού σώματος.

1. Η λανθασμένη διαστρωμάτωση του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες για την πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος. 
Λάθος το οποίο σχετίζεται με τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος λόγω της κατακόρυφης αύξησης της συμμετοχής.
2. Το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας εκ μέρους των μεγάλων αμερικανικών media που επιθυμούσαν τη νίκη Biden και προεξοφλούσαν τη μεταστροφή του κυρίως σώματος των ψηφοφόρων του Trump (ήτοι των λευκών ανδρών μελών της εργατικής τάξης).
3. Η επιτυχημένη ρελάνς του Trump στην τελευταία στροφή της προεκλογικής εκστρατείας όπου έθεσε στο επίκεντρο τα θέματα της οικονομίας ενώ οι Δημοκρατικοί επικεντρώθηκαν λανθασμένα στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19.
4. Η έμφαση που έδωσε στις παραδοσιακές αμερικανικές αξίες θόλωσε το μήνυμα του Biden για τα θέματα της μετανάστευσης και της κοινωνικής συνοχής.

Η αόρατη εκλογική βάση του Trump

Πρώτον, χωρίς να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες της στατιστικής ανάλυσης, η διαστρωμάτωση του δείγματος που χρησιμοποίησαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων βασίστηκε στα στοιχεία των εκλογών του 2016 όσον αφορά το επίπεδο της συμμετοχής και εξακολούθησε να μην «πιάνει» σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του Trump.
Όπως επισημαίνεται από ανάλυση του πανεπιστημίου George Washington οι ψηφοφόροι αυτοί αποτελούν ένα νέο εκλογικό ακροατήριο το οποίο δεν απαντά εύκολα τους δημοσκόπους είτε σε άλλες έρευνες της κοινής γνώμης, δεν επηρεάζεται από τα λεγόμενα «κατεστημένα media» και έχουν διαχρονικά σταθερές απόψεις.
Όπως σημειώνεται από την ανάλυση, έχουμε το λεγόμενο «backfire effect» όπου η εικόνα μιας εύκολης επικράτησης των Δημοκρατικών οδήγησε στην ενίσχυση της αποφασιστικότητάς τους να υποστηρίξουν τον Trump.

Η «αυτοεκληρούμενη προφητεία»

Δεύτερον, η «αυτοεκληρούμενη προφητεία» για νίκη των Δημοκρατικών οδήγησε σε λανθασμένες προβολές των δημοσκόπων όσον αφορά τη συνολική μεταστροφή του εκλογικού σώματος.
Χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι δημοσκόποι του Ipsos/Reuters ότι στην περίπτωση της Φλόριντα προέβαλαν τη συνολική εκλογική συμπεριφορά των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ σε μια κοινότητα προερχόμενη από την Κούβα με απέχθεια σε οποιαδήποτε αναφορά στον Σοσιαλισμό και ισχυρή επικέντρωση στις παραδοσιακές αξίες.

Πανδημία και οικονομία

Τρίτον, παρότι το θέμα της πανδημίας καθόρισε εν μέρει την εκλογική συμπεριφορά (54%) η επικέντρωση του Trump στα ζητήματα της οικονομίας (με αποδοχή 48%) του έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσει ευκολότερα για την επόμενη ημέρα.
Η κόπωση από τα μέτρα για τον Covid-19 που εξέφρασε το εκλογικό σώμα αλλά και μια ευθεία αμφισβήτηση της λογικής των lockdown εκ μέρους του Trump (χαρακτηριστική είναι η απειλή για απόλυση του κορυφαίου επιδημιολόγου Antony Fauci λίγες μέρες πριν από τις κάλπες) του έδωσαν τη δυνατότητα να «κλέψει» την ατζέντα της επόμενης ημέρας.
Περισσότερες από 34 εκατομμύρια οικογένειες εξαρτώνται από την ανανέωση του προγράμματος CARE για να λάβουν τα checks των 1.200 δολαρίων και σύμφωνα με τις μετρήσεις αισθάνονται ιδιαίτερη οικονομική ανασφάλεια.

Οι παραδοσιακές αξίες και ο κίνδυνος του διχασμού

Τέταρτον, η επίκληση εκ μέρους του Trump των παραδοσιακών αμερικανικών αξιών συσπείρωσε το κομμάτι της εκλογικής του βάσης που έβλεπε ως αόριστες και θολές της επικλήσεις του Joe Biden για την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής.
Το κίνημα Black Lives Matter συσπείρωσε τη βάση των Δημοκρατικών το οποίο είχε χάσει η Clinton το 2016 αλλά διέγειρε τον εφιάλτη ενός φυλετικού ή και εμφύλιου πολέμου τον οποίο η αμερικανική κοινωνία απεύχεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης