Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ): Δεν έχει τελειώσει η πανδημία – Ακόμα και αν έχουμε δυναμική ανάκαμψη το 2021, θα είμαστε αρκετά πίσω

Σκυλακάκης (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ): Δεν έχει τελειώσει η πανδημία – Ακόμα και αν έχουμε δυναμική ανάκαμψη το 2021, θα είμαστε αρκετά πίσω
Έχουμε δημοσιονομική χειροτέρευση και το 2020 και το 2021 υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Τη θέση ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι ακόμα και αν έχουμε δυναμική ανάκαμψη το 2021, θα είμαστε αρκετά πίσω διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
«Πρέπει να καταλάβει η αγορά ότι το σχέδιο με το οποίο θα λαμβάνει χρήματα συνολικά, θα είναι από την έναρξη της κρίσης μέχρι τον Δεκέμβριο κοντά στα 5 δισ.
Είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο θα είναι 50% μη επιστρεπτέα.
Αυτό το ποσό είναι το λειτουργικό τους κέρδος.
Δηλαδή αυτό που τους λείπει αυτή τη στιγμή.
Επίσης υπάρχει η μείωση του ενοικίου και η αναστολή εργασίας των εργαζομένων που θα καλύπτει το κράτος όλη αυτήν την περίοδο.
Η παρέμβαση αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή.
Δεν αφορά την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα.
Αναφορικά με μια μικρομεσαία επιχείρηση, τότε υπάρχει ένα ποσό ύψους 500.000 ευρώ, που το 50% θα είναι δωρεάν και αυτό βοηθάει όλους.
Μπορούν να το πάρουν με την είσοδό τους στην πλατφόρμα, βάζοντας τον τζίρο τους, για να ξέρουμε πόσο μειώθηκε.
Άρα θα λαμβάνουν ανάλογα με την πραγματική μείωση του τζίρου τους.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έχουμε δημοσιονομική χειροτέρευση αυτόν και τον επόμενο χρόνο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
 Και ο επόμενος χρόνος, ακόμα κι αν έχουμε δυναμική ανάκαμψη θα είναι αρκετά πίσω» είπε ο κ.Σκυλακάκης, αναφέροντας πως «τα διαθέσιμά μας, όσο και να τα πολλαπλασιάσουμε δεν αυγατίζουν αν δεν μπορείς να δανειστείς».

Μόλις 2,5 δις ευρώ έχουμε πάρει από ΕΕ

«Αυτά που έχουμε πάρει είναι μόνο 2,5 δισ ευρώ από τη μετατροπή του ΕΣΠΑ σε μέτρα Covid, περιμένουμε 1,3 δισ στο τέλος Νοεμβρίου και μετά θα έρθουν 5 δισ. για το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης συν τα δάνεια.
Είναι ένα σοβαρό ποσό αλλά πάμε με ρυθμούς Ευρώπης» είπε ο κ.Σκυλακάκης.

Υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας

Ο κ.Σκυλακάκης τόνισε ότι είναι υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας.
«Εγώ ήμουν πάντα υπέρ ενός εθνικού συστήματος υγείας αρκεί να δουλεύει αποτελεσματικά και να αποδίδει αυτά που μπορεί, χωρίς να είναι παγιδευμένο σε συντεχνιακές αντιλήψεις και να λειτουργεί ορθολογικά.
Άπαξ και συμβαίνει αυτό δεν υπάρχει υποκατάστατο.
Γι αυτό βάλαμε 6.000 ανθρώπους και τώρα ο υπουργός Υγείας ζητά να αυξήσουμε τις αμοιβές αυτών που θα κληθούν να στελεχώσουν τις ΜΕΘ» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ότι τα βαρέα και ανθυγιεινά ισχύουν στην υγεία.
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι σε ειδικό μισθολόγιο.
Όλο αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε όταν τελειώσει η πανδημία.
Εμείς δώσαμε ένα επιπλέον μισθό, στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, για μια πρώτη ανταμοιβή της προσπάθειας που κάνουν, αλλά μόνιμα μέτρα δεν είμαι αρμόδιος να πάρω για τα μισθολογικά» είπε ο κ.Σκυλακάκης.

Τι είπε για συντάξεις

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις των νέων συντάξεων ο κ.Σκυλακάκης είπε ότι «εμείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε μια εκκρεμότητα με το Eurogroup και γι' αυτό πιέζουμε ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις το ταχύτερο, με δεδομένο ότι τα χρήματα τα βάζουμε στο έλειμμα ακόμα κι όταν δεν πληρώνονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης