Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχη Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων

Μάχη Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων
Για να αποσπάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να κρατήσουν τις έδρες που ήδη έχουν και να κερδίσουν άλλες τρεις, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος ο Biden 
Σχεδόν αναπόφευκτο θεωρείται το θρίλερ για τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, καθώς εκτός από την μάχη μεταξύ του D. Trump και του J. Biden για την προεδρία των ΗΠΑ, λαμβάνουν χώρα και άλλες σημαντικές μάχες για τον έλεγχο των σημαντικότατων ως προς τις εξουσίες εξισορρόπησης τις οποίες διαθέτουν ομοσπονδιακών κοινοβουλευτικών σωμάτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων (όπου εκλέγονται οι νέοι 435 βουλευτές για διετή θητεία) και της Γερουσίας (όπου στην κάλπη κρίνονται 35 από τις 100 θέσεις γερουσιαστών για εξαετή θητεία).
Για να αποσπάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να κρατήσουν τις έδρες που ήδη έχουν και να κερδίσουν άλλες τρεις, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος ο J. Biden ή τέσσερις, αν επανεκλεγεί ο D. Trump.
Αν εκλεγεί ο Biden, τότε σε περίπτωση ισοψηφίας (50-50) στη Γερουσία την καθοριστική ψήφο θα δίνει η αντιπρόεδρος C. Harris.
Image
Η Bουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κοινώς αναφερόμενη ως Βουλή, είναι η «Κάτω Βουλή» του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, με την «Άνω Βουλή» να είναι η Γερουσία.
Η σύνθεση και οι εξουσίες της Βουλής και της Γερουσίας καθορίζονται στο Άρθρο 1 του Συντάγματος των ΗΠΑ του Συντάγματος (το οποίο δεν χρησιμοποιεί τους όρους άνω και κάτω).
Κάθε πολιτεία λαμβάνει αντιπροσώπευση στη Βουλή ανάλογα με τον πληθυσμό της αλλά δικαιούται έναν τουλάχιστον Αντιπρόσωπο ως Μέλος του Κογκρέσου.
Η πιο πολυπληθής πολιτεία, η Καλιφόρνια, έχει τώρα 53 αντιπροσώπους.
Ο συνολικός αριθμός ψηφιζόντων αντιπροσώπων ορίζεται από νόμο στους 435.
Κάθε αντιπρόσωπος υπηρετεί μια διετή θητεία.
Ο προϊστάμενος αξιωματούχος της Βουλής είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και εκλέγεται από τα μέλη της Βουλής.
Το Σύνταγμα δίδει στη Βουλή αρκετές αποκλειστικές εξουσίες: την εξουσία να εισηγείται νομοσχέδια εσόδων, να παραπέμπει αξιωματούχους σε δίκη, και να εκλέγει τον Πρόεδρο σε περίπτωση αδιεξόδου του Εκλεκτορικού Κολλεγίου.
Η Γερουσία έχει πολλές αποκλειστικές εξουσίες που δεν δίδονται στη Βουλή, μεταξύ άλλων τη συναίνεση σε συνθήκες ως προαπαίτηση στην επικύρωση και τη συναίνεση ή την επιβεβαίωση διορισμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου, των ομοσπονδιακών δικαστών, άλλων ομοσπονδιακών εκτελεστικών επισήμων, των στρατιωτικών αξιωματούχων, ρυθμιστικούς αξιωματούχους, των πρέσβεων, και ομοσπονδιακών ένστολων αξιωματούχων, καθώς και τις δίκες των ομοσπονδιακών επισήμων που παραπέμπονται από τη Βουλή.
Η Γερουσία είναι και ένα περισσότερο συμβουλευτικό και με περισσότερο κύρος σώμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξαιτίας των μακρύτερων θητειών της (6 χρόνια αντί 2), του μικρότερου μεγέθους, τις ταυτιζόμενες με τις πολιτείες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες ιστορικά οδήγησαν σε μια περισσότερο κολεγιακή και λιγότερο κομματική ατμόσφαιρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης