Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Ο ΟΑΣΕ πρέπει να επιστρέψει στις βασικές αρχές του και να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Σουηδία: Ο ΟΑΣΕ πρέπει να επιστρέψει στις βασικές αρχές του και να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια
Ο ΟΑΣΕ πρέπει να «επιστρέψει στις βασικές αρχές» της αποστολής του και να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις και οι κρίσεις στην περιφέρειά του, ανακοίνωσε η μέλλουσα σουηδική προεδρία
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πρέπει να «επιστρέψει στις βασικές αρχές» της αποστολής του και να υπερασπιστεί τη σημασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας, καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις και οι κρίσεις στην περιφέρειά του, ανακοίνωσε σήμερα 3/11 η μέλλουσα σουηδική προεδρία του.
Η Σουηδία διαδέχεται από την 1η Ιανουαρίου την Αλβανία στην προεδρία του οργανισμού, η οποία προσπάθησε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο αυτά τα τελευταία χρόνια.
Θα επανέλθουμε στις βασικές αρχές", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Anne Linde στο AFP σε συνέντευξή της για τις προτεραιότητες της μέλλουσας σουηδικής προεδρίας.
"Θέλουμε ο ΟΑΣΕ να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας (...) αλλά και να συνεχίσει να προσπαθεί να επιλύει τις συγκρούσεις στην περιοχή του", είπε. "Είναι πολύ σημαντικό να μην αποδυναμώνουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια", επέμεινε η υπουργός.
Με 57 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Τουρκίας και όλων των χωρών της Ευρώπης, ο ΟΑΣΕ είναι βήμα διαλόγου, ένα από τα ελάχιστα μεταξύ της Δύσης και των πρώην σοβιετικών χωρών.
Εκτός από τις αποστολές παρακολούθησης των εκλογών, έχει αναλάβει επίσης μια αποστολή στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
"Δεν θα έλεγα ότι απειλείται η ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά θα έλεγα ότι δεν υπήρχε αρκετή δύναμη για να τονίσουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά που διακυβεύονται, όπως η εδαφική ακεραιότητα ή η απουσία προσφυγής στην απειλή ή τη βία", είπε η Lindeε.
Καθώς επισκιάζονται από άλλα θέματα, αυτές οι αρχές τείνουν να μην θεωρούνται πλέον προτεραιότητες τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε.
 Όσο για τη Ρωσία και την Τουρκία, με τις οποίες η Σουηδία διατηρεί έναν σταθερό και ζωντανό διάλογο, "έχω εποικοδομητική σχέση με τους ομολόγους μου", πρόσθεσε.
"Το σημαντικό είναι ότι συμμετέχουν και (να υπενθυμίσουμε) ότι η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί ποτέ να επιλύσει μια σύγκρουση και να τις κάνει να προσχωρήσουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας", κυρίως "το γεγονός ότι δεν αποδεχόμαστε την προσάρτηση της Κριμαίας" από τη Ρωσία.
Η Σουηδία σκοπεύει επίσης διατηρήσει την έκκληση για διαμεσολάβηση που πρότεινε στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko.
"Ελπίζω επίσης ότι η Ρωσία θα δεχθεί ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης", είπε η Anne Linde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης