Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς μπορεί να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα της κάλπης στις ΗΠΑ (3/11) – Η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου και οι εκλέκτορες

Πώς μπορεί να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα της κάλπης στις ΗΠΑ (3/11) –  Η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου και οι εκλέκτορες
Η επιστολική ψήφος, ο ρόλος των κυβερνητών των πολιτειών και οι οριακές συνταγματικές προβλέψεις: Η χαρτογράφηση του χάους που θα δημιουργηθεί μέσα από τους δυνατούς νομικούς χειρισμούς
Το σοβαρό ενδεχόμενο να ανακηρυχθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει σε ανάλυσή του το Reuters, όπου αναλύεται ποιο είναι το νομικό έρεισμα για να αμφισβητήσει ο Πρόεδρος Trump το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και ποιες είναι οι προβλέψεις του νομικού συστήματος των ΗΠΑ σε περίπτωση αδιεξόδου όσον αφορά την ανακήρυξη του νικητή.
Νομικές αντιπαραθέσεις σε πολιτειακά δικαστήρια, έκτακτες αποφάσεις και εξουσίες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και πολιτικό κενό περιλαμβάνουν τα σενάρια του Reuters σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το εκλογικό αποτέλεσμα από κάποιον από τους υποψήφιους προέδρους.
Ο πρόεδρος Donald Trump ισχυρίστηκε χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι ο άνευ προηγουμένου αριθμός όσων ψήφισαν μέσω της επιστολικής ψήφου – ο αριθμός του έφτασε τα 100 εκατομμύρια και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ στη συμμετοχή - θα οδηγήσει σε εκτεταμένη εκλογική νοθεία από τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος Trump επίσης αρνήθηκε επανειλημμένα να δεσμευτεί για μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι χάσει από τον Δημοκρατικό Joe Biden.
Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν κυκεώνα νομικών και πολιτικών εξελίξεων με επίδικο ποιος θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ και αυτό θα κριθεί από έναν συνδυασμό δικαστικών αποφάσεων (σε πολιτειακό και ανώτατο επίπεδο), αποφάσεων των Πολιτειών και του Κογκρέσου.

Καταγράφονται τα βασικά σενάρια με βάση της μέχρι σήμερα εικόνα

Τα στοιχεία της πρώιμης ψηφοφορίας δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό την επιστολική ψήφο από τους Ρεπουμπλικάνους.
Σε πολιτείες όπως η Πενσυλβανία και το Ουισκόνσιν που δεν μετρούν τα ψηφοδέλτια μέχρι την ημέρα των εκλογών, τα αποτελέσματα της κάλπης θα μπορούσαν θα ευνοήσουν τον Trump, λένε οι ειδικοί, ενώ οι επιστολικές ψήφοι θα μετρηθούν αργότερα αναμένεται να ευνοήσουν τον Biden.
Οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο Trump θα αυτοανακηρυχθεί νικητής το βράδυ των εκλογών και στη συνέχεια θα ισχυριστεί ότι οι επιστολικές ψήφοι που θα μετρηθούν τις επόμενες μέρες συνιστούν εκλογική νοθεία.
Το «στενό» εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσει σε δικαστικές αντιπαραθέσεις σε κρίσιμες πολιτείες όσον αφορά τον αριθμό των εκλεκτόρων.
Οι δικαστικές διαμάχες για μεμονωμένες πολιτείες θα μπορούσαν τελικά να φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως συνέβη οι εκλογές της Φλόριντα το 2000, όταν ο Ρεπουμπλικανός George Bush υπερίσχυσε του Δημοκρατικού Al Gore με μόλις 537 ψήφους, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο σταμάτησε την καταμέτρηση.
Ο Trump διά του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσου εξέλεξε την Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την οποία δημιουργείται συντηρητική πλειοψηφία (6-3) η οποία θα μπορούσε να ευνοήσει τον νυν πρόεδρο εφόσον το δικαστήριο κληθεί να αποφανθεί για τον νικητή των εκλογών

Οι κυβερνήτες των πολιτειών

Από ορισμένους ακαδημαϊκούς έχει διατυπωθεί το σενάριο στο οποίο ο κυβερνήτης μιας πολιτείας και το νομοθετικό σώμα υποβάλλουν δύο διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα.
Οι κρίσιμες πολιτείες της Πενσυλβανίας, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Βόρειας Καρολίνας έχουν όλες δημοκρατικούς κυβερνήτες και νομοθετικά σώματα που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, δεν είναι σαφές σε αυτό το σενάριο εάν το Κογκρέσο πρέπει να αποδεχτεί τα αποτέλεσμα που θα υποβληθούν από τον κυβερνήτη της πολιτείας είτε να μην λάβει καθόλου υπόψη του το αποτέλεσμα της κάλπης .
Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν το εν λόγω σενάριο απίθανο, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.
Η Βουλή της Φλόριντα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους εξέτασε το ενδεχόμενο να κυρώσει τα δικά της εκλογικά αποτελέσματα το 2000 προτού το Ανώτατο Δικαστήριο τερματίσει τότε με απόφασή του την καταμέτρηση των ψήφων.
Το 1876, τρεις πολιτείες κήρυξαν ότι αδυνατούν να εκδώσουν εκλογικά αποτελέσματα, ωθώντας το Κογκρέσο να περάσει την Νομοθετική Πράξη περί Καταμέτρησης των Ψήφων (ECA) το 1887.
Σύμφωνα με την πράξη αυτή, κάθε νομοθετικό σώμα θα αποφασίζει ξεχωριστά ποια εκλογικά αποτελέσματα θα αποδεχτεί.
Σε αυτή τη φάση, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν τη Γερουσία ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά η καταμέτρηση διεξάγεται από το νέο Κογκρέσο, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 3 Ιανουαρίου.
Εάν τα δύο νομοθετικά σώματα διαφωνήσουν, δεν είναι απολύτως σαφές τι θα συμβεί
Η Νομοθετική Πράξη λέει ότι πρέπει να υπερισχύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα που έχουν εγκριθεί από το εκτελεστικό σώμα κάθε πολιτείας.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι το πάνω χέρι θα το έχει ο κυβερνήτης κάθε πολιτείας.
Ο νόμος δεν έχει τεθεί σε δικαστικό έλεγχο ακόμη.
Ο Ned Foley, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, χαρακτήρισε τη διατύπωση του ECA «σχεδόν αδιαπέραστη» το 2019, όταν διερεύνησε νομικά την πιθανότητα διαφωνίας του Κολεγίου των Εκλεκτόρων (Electoral College) με τη λαϊκή ψήφο.

Ο ρόλος του αντιπροέδρου

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο αντιπρόεδρος Mike Pence, ως πρόεδρος της Γερουσίας, να προσπαθήσει να ακυρώσει το αμφισβητούμενο εκλογικά αποτελέσματα σε μια Πολιτεία εάν τα νομοθετικά σώματα και κυβερνήτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν, σύμφωνα με την ανάλυση του Foley.
Σε αυτήν την περίπτωση, η νομοθεσία που καθορίζει τα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων δεν διευκρινίζει εάν ένας υποψήφιος χρειάζεται να έχει πλειοψηφία 270 εκλεκτόρων ή θα μπορούσε να επικρατήσει με σχετική πλειοψηφία - δηλαδή, 260 από του 518 εκλέκτορες που απομένουν εάν π.χ. δεν ληφθούν υπόψη οι εκλέκτορες της Πενσυλβάνια.

Τα αμφισβητούμενα εκλογικά αποτελέσματα

Το δεύτερο σενάριο με βάση το οποίο ότι κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων θα προκαλούσε τα λεγόμενα «αμφισβητούμενα εκλογικά αποτελέσματα» βάσει της 12ης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων επιλέγει τον επόμενο πρόεδρο, ενώ η Γερουσία επιλέγει τον αντιπρόεδρο.
Κάθε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων διαθέτει μία ψήφο.
Ήδη, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 26 από τις 50 εκπροσώπους των πολιτειών, ενώ οι Δημοκρατικοί 22, σε μια μοιράζονται τους υποψηφίους και σε άλλη έχουν επτά Δημοκρατικούς, έξι Ρεπουμπλικάνους και έναν Φιλελεύθερο.
Το ίδιο ενδεχόμενο υπάρχει σε περίπτωση ισοπαλίας 269-269 στους εκλέκτορες.
Οποιαδήποτε αντιπαράθεση για το αποτέλεσμα των εκλογών θα διεξαχθεί στο Κογκρέσο πριν από μια συγκεκριμένη προθεσμία - 20 Ιανουαρίου - όταν το Σύνταγμα ορίζει ότι λήγει η θητεία του νυν προέδρου.
Σύμφωνα με το Διάταγμα για την εναλλαγή στην εξουσία του Προέδρου, εάν το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη κηρύξει νικητή, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αναλάβει αναπληρωτής πρόεδρος: ήτοι η Nancy Pelosi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης