Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump ή Biden - Οικονομία ή πανδημία; Το δίπτυχο που θα αναδείξει τον νικητή στις 3 Νοεμβρίου

Trump ή Biden - Οικονομία ή πανδημία; Το δίπτυχο που θα αναδείξει τον νικητή στις 3 Νοεμβρίου
O Biden προηγείται εδώ και μήνες σταθερά στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα ματά το ξέσπασμα της πανδημίας, όμως οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον νυν πρόεδρο Trump στο πεδίο της οικονομίας - Γιατί στην οικονομία δεν πείθει ο Biden;
Πανδημία και οικονομία φαίνεται να είναι τα κυρίαρχα θέματα που μετρούν περισσότερο στην κρίση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και αυτά που θα βαρύνουν στην επιλογή του νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ αύριο 3 Νοεμβρίου, ωστόσο ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα που απασχολούν τους αναλυτές είναι γιατί δεν έχει καταφέρει ο Biden να πείσει τους Αμερικανούς ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά με τον πρόεδρο Trump στο πεδίο της οικονομίας.
Πριν από τέσσερα χρόνια ο νυν πρόεδρος Trump είχε υποσχεθεί κάτι σχεδόν αδιανόητο στους αμερικανούς εργαζόμενους: την αναβίωση του κλάδου της μεταποιητικής βιομηχανίας, που για σχεδόν 100 χρόνια αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής επιτυχίας της υπερδύναμης, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια είχε υποκύψει στον ανταγωνισμό εκ Κίνας και Μεξικού.
Ανεξάρτητα από τα όποια αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής αναβίωσης της εγχώριας παραγωγής, ο προστατευτισμός Trump και τα περιβόητα πλέον σλόγκαν του Make America Great Again και America First συνεχίζουν να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην εργατική τάξη, παρά το γεγονός ότι οι χειρισμοί του στην κρίση της πανδημίας είναι αυτοί του έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια, ακυρώνοντας κάθε έργο που επιτελέστηκε στην τετραετία του, δίνοντας σαφές πλεονέκτημα και προβάδισμα στον αντίπαλό του Biden για την νίκη. 
Υπό αυτή την έννοια δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι και ο δημοκρατικός συνδιεκδικητής του προεδρικού θώκου Biden υπόσχεται επίσης την βιομηχανική αναγέννηση των ΗΠΑ, δηλαδή μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων επί αμερικανικού εδάφους, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το ήδη ενισχυμένο προφίλ του που στο θέμα της οικονομίας δείχνει αχνό, σε σχέση με του αντιπάλου του Trump.

Η υπόσχεη Biden για εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Παρότι η αντιμετώπιση της πανδημίας θα αποτελούσε σε περίπτωση εκλογικής νίκης ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, ο Joe Biden  προτίθεται να διευρύνει την εκστρατεία «Αγοράστε αμερικανικά!» προκειμένου να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή και να συμβάλει έτσι στην δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
Ο σχεδιασμός του προβλέπει ένα εκατομμύριο νέες θέσεις μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Τα οικονομικά σχέδια του πρώην αντιπροέδρου και επίδοξου διαδόχου του Trump στην προεδρία προβλέπουν επίσης την επιβολή φόρου 10% στις επιχειρήσεις που μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.
Με τον τρόπο αυτό προτίθεται να κλείσει και τις τρύπες που δημιουργεί η φοροαποφυγή εκ μέρους μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών, οι οποίες φορολογούν τα κέρδη τους εκτός ΗΠΑ.
Στον αντίποδα, τα πρότζεκτ που θα στηρίζουν και θα ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή, θα επωφελούνται από μια μείωση φόρου της τάξης του 10%.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Mark Zandie εκτιμά ότι η τακτική «μαστιγίου και καρότου» του Biden  ενδέχεται να επηρεάσει όντως τον τόπο παραγωγής αμερικανικών επιχειρήσεων.
Για να γίνει όμως αυτό, προσθέτει, δεν αρκεί η «κατάληψη» του Λευκού Οίκου από τους Δημοκρατικούς. «Εάν η Γερουσία παραμείνει υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο, τότε ο Biden  θα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση νομοσχεδίων.
Αυτό ισχύει και για το ''Made in America''».
Άλλοι οικονομολόγοι θεωρούν τις προεκλογικές υποσχέσεις Biden εξίσου προβληματικές και διάτρητες όπως εκείνες του Trump.
Διότι εν τέλει οι μεγάλες πολυεθνικές μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό απλά προκειμένου να επωφελούνται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από τις νέες αγορές.
Από προεκλογική συγκέντρωση του Biden στη Φλόριντα
«Ένα πολύ υψηλό ποσοστό της αμερικανικής παραγωγής σε άλλες χώρες προορίζεται για τις αγορές ή τις περιοχές όπου έχουν φτιαχτεί τα εργοστάσια», σημειώνει ο οικονομολόγος Ed Lotterman.
«Ελάχιστα από αυτά θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ».

Εκτίναξη ελλείμματος υπό Biden στα 5,4 τρισ. δολάρια

Παρότι ως γερουσιαστής της πολιτείας Ντέλαγουερ προειδοποιούσε πάντα για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, ο οικονομικός προγραμματισμός Biden προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο ομοσπονδιακό έλλειμμα που κινείται σήμερα ήδη στα 3,3 τρις δολάρια.
Το επιτελείο του σχεδιάζει για τα επόμενα 10 χρόνια ένα πακέτο δαπανών ύψους 5,4 τρις δολαρίων.
Οι υποσχέσεις Biden  να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, να διευκολύνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να φροντίσει για προσιτές οικονομικά κατοικίες αλλά και να αφοσιωθεί στη μάχη κατά των κοινωνικών ανισοτήτων βρίσκουν μεγάλη απήχηση στους προοδευτικούς Αμερικανούς.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα joeBiden  .com, οι επενδύσεις στις υποδομές της χώρας θα συνέβαλαν στο να επιτευχθεί πλήρης απασχόληση.
Το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών προορίζεται για την παιδεία.
Οι σχεδιαζόμενες από τον Biden  εκτεταμένες φορολογικές αυξήσεις -ως επί το πλείστον για τα υψηλά εισοδήματα- αποσκοπούν στο να εξισορροπήσουν τις φοροελαφρύνσεις ύψους 1,5 τρις δολαρίων των τελευταίων τεσσάρων ετών και να χρηματοδοτήσουν παράλληλα τα 2/3 των σχεδιαζόμενων δαπανών. Το υπολοιπόμενο 1/3 θα κληθεί να αναλάβει μάλλον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα FED.
«Θα υπάρξουν μεγαλύτερα ελλείμματα, αλλά αυτό δεν συνιστά πρόβλημα διότι τα επιτόκια είναι χαμηλά και μάλλον θα παραμείνουν για αρκετό ακόμη διάστημα», εκτιμά ο Zandie.

Trump: Ψηφίστε με για να μην καταρρεύσει η Αμερική


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Biden  θα δεχθεί πιέσεις να αποκηρύξει την επιθετική εμπορική πολιτική του Trump η οποία έβλαψε τα μάλα τις σχέσεις με τους σημαντικότερους εταίρους, το Μεξικό και την ΕΕ. Ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι με φόντο την υπόσχεση «Made in America» ο Biden  δεν θα έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών και παρεμβάσεων.
Η επιβολή δασμών, για παράδειγμα, θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτό παρότι συνιστούν σημαντική επιβάρυνση για πολλούς εισαγωγείς.
«Ο Biden  θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στους Κινέζους. Αλλά τηρώντας τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και χωρίς να πυροδοτεί εμπορικούς πολέμους», εκτιμά ο Mark
Zandie.
«Θα συνεργαστεί και πάλι με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και άλλες διεθνείς οργανώσεις προκειμένου να πιέζει το Πεκίνο να αλλάξει συμπεριφορά».
Η προεκλογική εκστρατεία του Trump είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης, ως απόρροια της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στο πεδίο της πανδημίας.
Ωστόσο οι κλυδωνισμοί είναι συνεχείς.
Ο νυν πρόεδρος υποστηρίζει μάλιστα ότι εάν δεν επανεκλεγεί, η Αμερική θα καταρρεύσει.
Εν τω μεταξύ όμως όλο και περισσότεροι Αμερικανοί φαίνεται να πείθονται από το οικονομικό πρόγραμμα των Δημοκρατικών του Biden.
Η απάντηση θα γίνει γνωστή την 4η Νοεμβρίου...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης