Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι παγκόσμιες αγορές επί Trump: Δεν έχτισε το τείχος, αλλά έβαλε στην κορυφή τη Wall Street

Οι παγκόσμιες αγορές επί Trump:  Δεν έχτισε το τείχος, αλλά έβαλε στην κορυφή τη Wall Street
O S&P 500 είχε συνολική απόδοση  65% σε σύγκριση με ένα θλιβερό 14% για τον ευρωπαϊκό STOXX 600
To μήνυμα της εκστρατείας του Donald Trump το 2016 θα έπρεπε να ήταν όχι «Χτίστε το Τείχος» (Build the Wall) αλλά… τη Wall Street, καθώς μια αναδρομή στο τι συνέβη στις παγκόσμιες αγορές κρύβει πολλές εκπλήξεις, ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με την πολιτική του Trump, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Παρόλο που οι αριθμοί ενδέχεται να ήταν παραπλανητικοί εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του τρέχοντος έτους, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι φορολογικές περικοπές του Trump, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια και την εκρηκτική ανάπτυξη των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας έχουν οδηγήσει τη Wall Street στην κορυφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, Erik Nielsen, επισημαίνει ότι ο δείκτης S&P 500 έχει αποφέρει 65% συνολική απόδοση στη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump σε σύγκριση με ένα θλιβερό 14% για το STOXX 600 της Ευρώπης.
Λαμβάνοντας ώθηση από την κρίσης της πανδημίας φέτος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις με ένα επιβλητικό 110%, αρχής γενομένης από το εκπληκτικό 285% από το «κουαρτέτο» του Facebook, του Amazon, της Apple, του Netflix και της Google, που έχει επίσης εκτοξεύσει την αξία των παγκόσμιων μετοχών έως και τα 15 τρισ. δολ.
Οι φορολογικές περικοπές του Trump βοήθησαν κάπως, «αν και ήταν πραγματικά ένας συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων που ενίσχυσαν τις αμερικανικές εταιρείες», όπως το χαμηλό κόστος του δανεισμού και η υιοθέτηση επιχειρηματικών μοντέλων που οδήγησαν σε ισχυρότερη κερδοφορία, σημειώνουν αναλυτές.
Image

Τα κινεζικά κέρδη

Η άλλη κορυφαία αγορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump, σίγουρα δεν συνδέεται με τις πολιτικές που αυτός άσκησης.
Ο δείκτης MSCI στην Κίνα κατέγραψε άνοδο το 65%, όπως και η Wall Street, χάρη στους αναδυόμενους τεχνολογικούς γίγαντες και τη δημοσιονομική πολιτική του Πεκίνου που αντιστάθμισε τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς που επέβαλε ο Λευκός Οίκος στα προϊόντα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Το νόμισμα της Κίνας, το γιουαν βρίσκεται επίσης ψηλότερα από τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2016 και η πορεία της αγοράς ομολόγων της χώρας έχει οδηγήσει το δημόσιο χρέος της να περιλαμβάνεται στους δείκτες με τα πλέον ασφαλή και το αξιοχρεό της.. γερμανικό.
Image

Αναδυόμενες αγορές

Άλλες αναδυόμενες αγορές είχαν πολύ πιο αρνητική πορεία, αν και σε πολλές περιπτώσεις η πανδημία ευθύνεται για την πραγματική ζημία που υπέστησαν, όπως συνέβη με τις αγορές πετρελαίου και εμπορευμάτων.
Το πέσο του Μεξικού το οποίο υποχώρησε σχεδόν κατά 8% την ημέρα που εκλέχθηκε ο Trump το 2016, είναι πλέον σχεδόν 13% κάτω από τα επίπεδα εκείνα. Αλλά βρέθηκε σχεδόν 15% υψηλοτέρα από αυτά τα χαμηλά επίπεδα πριν από τη κρίση της πανδημίας.
Η τουρκική λίρα η οποία βρέθηκε σε μεγάλη πίεση όταν η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει Ρώσους αμυντικούς πυραύλους (S-400), έχασε περισσότερο από 60% της αξίας της αν και αυτό αποδίδεται σε εγχώριες πολιτικές.
Το ρωσικό ρούβλι, αντιθέτως κατέγραφε κέρδη έως ότου ο αντίπαλος του Tρump, Joe Biden άρχισε να διευρύνει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Image
Οι συμμαχίες και οι έχθρες

Τι συνέβη στις υπόλοιπες χρηματαγορές και τις αγορές χρέους.
Οι ρωσικές μετοχές είναι ακριβώς εκεί όπου βρισκόταν το 2016 αποτιμημένες σε δολάρια, ενώ οι ισοδύναμοι δείκτες του Μεξικού και της Τουρκίας κατέγραψαν πτώση 35% και 55% αντίστοιχα.
Τα ρωσικά ομόλογα αποτιμημένα σε δολάρια έχουν καταγράψει συνολικά κέρδη 33% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις διάφορες ταλαντεύσεις γύρω από κυρώσεις και τις έρευνες όσον αφορά τους δεσμούς του Trump με τη Μόσχα.
Είναι σίγουρα καλύτερη επίδοση από το 20% των κερδών των ασφαλιστικών ταμείων στις ΗΠΑ και του 10ετους γερμανικού ομολόγου αναφοράς.
«Η Ρωσία είναι ένα από τα καλυτέρα παραδείγματα δημοσιονομική πολιτικής», δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Aberdeen Standard Investment, Viktor Szabo.
Αλλά «τις τελευταίες δύο ημέρες η απόδοση του ρουβλιού ήταν ακόμη χειρότερη από αυτή της λιρέτας, κάτι που λέει κάτι…», πρόσθεσε, συνδέοντας το γεγονόε με τις ανησυχίες ότι ο Biden θα μπορούσε να πάρει μια πιο σκληρή γραμμή στη Ρωσία.
Το πέσο του Μεξικού ανέβηκε και πάλι, με την ελπίδα ότι δεν θα αντιμετωπίσει τις ίδιες ανησυχίες στα σύνορα σε περίπτωση που κερδίσει ο Biden.
«Από αυτές τις εκλογές στις ΗΠΑ, δεν επηρεάζονται όλες οι αναδυόμενες αγορές το ίδιο», δήλωσε ο Manik Narain, επικεφαλής των στρατηγικών αναλυτών στην UBS.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης