Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινεζικός «δράκος»: Η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης

Κινεζικός «δράκος»: Η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης
H Κίνα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς
Η πρώτη από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γίνεται η Κίνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Την ίδια στιγμή που ο Donald Trump με τον Joe Biden κοκορομαχούν για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα για την ανάρρηση στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, η Κίνα, όπου το πολιτικό πεδίο, αν μη τι άλλο, είναι πιο σταθερό, σημειώνει θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Έτσι, εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, η Κίνα αναδύεται ως η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Χώρα του Δράκου θα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο που θα σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
(+1,9% το 2020, +8,2% το 2021).
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη εμπορική τριβή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επωφεληθούν από αυτήν την επέκταση, όπως συνέβη από την τεράστια οικονομική και νομισματική «αντλία» της Κίνας μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση της περιόδου 2007-08.
Ο Chad Bown του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Πέτερσον με έδρα την Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι οι εισαγωγές αγαθών της Κίνας από τις ΗΠΑ που καλύπτονται από την εμπορική συμφωνία του Ιανουαρίου δεν κατάφεραν να φτάσουν τα προπολεμικά επίπεδα του πολέμου (-16% από το 2017).
Αντίθετα, οι κινεζικές εισαγωγές παρόμοιων αγαθών από τον υπόλοιπο κόσμο είναι 20% υψηλότερες κατά την ίδια περίοδο.
Ταυτόχρονα, λέει ο κ. Bown, η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει επιπλέον αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπό την αυτοαποκαλούμενη «ιστορική» συμφωνία του προέδρου Trump, σύντομα αναμένεται να καταρρεύσει, φτάνοντας μόνο το 53% του αναμενόμενου στόχου.
Όμως το χρηματιστήριο είναι ο καλύτερος κριτής για τον εμπορικό πόλεμο του Trump.
Όπως εκτιμάται, μείωσε την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ισοδύναμη (-6%).
Επίσης, δεν υπήρξαν ευεργετικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν δασμολογική προστασία.
Η αλήθεια είναι ότι τα αντίποινα της Κίνας έχουν καταστρέψει τις εξαγωγές των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνουν οι Ryan Hass και Abraham Denmark σε μια εφημερίδα για το Brookings Institution, οι αμερικανικοί δασμοί ανάγκασαν τις αμερικανικές εταιρείες να αποδεχθούν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας, καθώς και αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Σημειώστε δε ότι οι δασμοί δεν απέδωσαν πολλά έσοδα στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επειδή η κυβέρνηση έπρεπε να διανείμει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σε επιδοτήσεις για να καθησυχάσει τους αγρότες λόγω των χαμένων εξαγωγών στην Κίνα.
Και ενώ το εμπορικό έλλειμμα σε διμερές επίπεδο με την Κίνα έχει συρρικνωθεί, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα δεν έχει μειωθεί επειδή οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα εκτρέπουν τις εμπορικές ροές, προκαλώντας αύξηση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, του Μεξικού, της Ιαπωνίας, τη Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν.
Εάν η απόδοση των αμερικανικών μετοχών ήταν αξιοσημείωτη παρά τους εμπορικούς πολέμους και την πανδημία, αυτό εξαρτάται από την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική και την υψηλή απόδοση της Big Tech.
Ενδιαφέρον είναι το ότι η αγορά ομολόγων της κινεζικής κυβέρνησης, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, προσφέρει έσοδα από πραγματικούς τόκους λόγω… πληθωρισμού, κάτι που δεν συμβαίνει πλέον με τα αμερικανικά ομόλογα ή τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Ταυτόχρονα, η κινεζική αγορά μετοχών είναι η μόνη εκτός ΗΠΑ που προσφέρει σοβαρή έκθεση στη Big Tech.
Συνεπώς, η Κίνα προσφέρει στα Ηνωμένα Αραβικά και σε συνταξιοδοτικά ταμεία πραγματικά εισοδήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης