Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή παρά την πτώση της ζήτησης λόγω κορωνοϊού

Ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή παρά την πτώση της ζήτησης λόγω κορωνοϊού
Σημαντική αύξηση σημείωσε η παραγωγή πετρελαίου
Σημαντική αύξηση σημείωσε η παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Eιδικότερα, αυξήθηκε κατά 470.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, σε 24,74 εκατομμύρια την ημέρα.
Στο μεταξύ, η Λιβύη, μέλος που εξαιρείται από το σύμφωνο για τον περιορισμό της παραγωγής, ξαναρχίζει τις εξαγωγές καθώς εξέρχεται από τον εμφύλιο πόλεμο.
Κάπως έτσι η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να ενισχύσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίζει μια νέα απειλή:
Την αυξανόμενη παραγωγή του γκρουπ.
Την ίδια στιγμή, τους τελευταίους μήνες, ο κορωνοϊός υπονομεύει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να κρατήσει υψηλά την τιμή του αργού, μειώνοντας την παραγωγή.
Τα futures έχουν βρίσκονται κάτω από 40 δολ. το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ του ανακοίνωσε άνευ προηγουμένου περικοπές της προσφοράς την άνοιξη, καθώς τα lockdown έστειλαν τη ζήτηση καυσίμων στα τάρταρα.
Tο καρτέλ, με επικεφαλής τους Σαουδάραβες και τη Ρωσία, διατηρεί επί του παρόντος 7,7 εκατομμύρια βαρέλια -περίπου το 8% της παγκόσμιας προσφοράς- «εκτός σύνδεσης» για να αποτρέψει το κενό της ζήτησης.
Τα μέλη του συνασπισμού πρόκειται να συναντηθούν στις 30 Νοεμβρίου, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι θα διατηρήσουν τους ισχύοντες περιορισμούς το α’ τρίμηνο του 2021.

Ρωσία

Σε συνομιλίες με εγχώριες εταιρείες πετρελαίου προχωρά ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, σχετικά με το παγκόσμιο σύμφωνο παραγωγής πετρελαίου που επιτεύχθηκε μεταξύ του Opec και των συμμάχων του, μιας ομάδας γνωστής ως Opec+ αναφέρει η Interfax, σύμφωνα με το Reuters.
Η ρωσική παραγωγή συμπυκνωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 9,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Οκτώβριο (σσ.2020) από 9,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο (2020), σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε έκθεση Interfax, η οποία ανέφερε τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας τη Δευτέρα 2/11.
Νωρίτερα στις 14 Οκτωβρίου 2020, ο Ρώσος υπουργός είχε αναφέρει:
«Παρά την έναρξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας, εμείς, μαζί με τους συναδέλφους μας, συνεχίζουμε να βλέπουμε την κατάσταση με αισιοδοξία και πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε σταδιακά την παραγωγή», δήλωσε ο Novak σε άρθρο σε περιοδικό.
Το Opec+ σκοπεύει να μειώσει τις περικοπές παραγωγής του από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Ο όμιλος αυτή τη στιγμή μειώνει την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς, στηρίζοντας τις τιμές και στη μείωση των αποθεμάτων.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το παγκόσμιο πετρέλαιο δεν έχει τελειώσει και αμφισβητεί τις προσδοκίες από την υψηλότερη παραγωγή.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε νωρίτερα ότι το δεύτερο κύμα του COVID-19 επιβραδύνει τη ζήτηση και θα περιπλέξει τις προσπάθειες των παραγωγών για εξισορρόπηση της αγοράς.
Ο Novak είπε επίσης ότι η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί έως και 6% το 2020 και να ανακάμψει στα επίπεδα του περασμένου έτους το 2022.
Πρόσθεσε ότι η υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη θάλασσα και μια μελλοντική αδυναμία στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου απαιτούν παρόμοια δράση με τα μέτρα πετρελαίου που έλαβε ο ΟΠΕΚ.
Η Ρωσία δραστηριοποιήθηκε σε έναν διεθνή οργανισμό που ονομάζεται Φόρουμ χωρών εξαγωγής φυσικού αερίου (GECF), το οποίο ορισμένοι αναλυτές ονομάστηκαν OPEC φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης