Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεκίνησε η παραλαβή τεύτλων από την Royal Sugar

tags :
Ξεκίνησε η παραλαβή τεύτλων από την Royal Sugar
Το σχέδιο για τη σωτηρία της τευτλοπαραγωγής στην Ελλάδα συνεχίζεται
Περισσότερους από 500 τόνους τεύτλων παρέλαβε σήμερα η Royal Sugar στην πρώτη επίσημη έναρξη του εργοστασίου των Σερρών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της, Χρήστος Καραθανάσης.
«Μπορεί το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η παραγωγή να κατευθυνθεί για βιοαέριο ή και ζωοτροφή, αλλά εμείς είμαστε «ζαχαράδες» και στόχος μας είναι να ανάψουμε το φουγάρο της ΕΒΖ για παραγωγή ζάχαρης», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Για τη διενέργεια καμπάνιας με στόχο την παραγωγή ζάχαρης, όπως εξήγησε ο ίδιος, απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 400 ατόμων, γεγονός «που εν μέσω της πανδημίας της Covid-19 είναι αδύνατον να συμβεί, τη στιγμή μάλιστα που τα μέτρα εντείνονται».
Επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στην τευτλοκαλλιέργεια και τους παραγωγούς ο επικεφαλής της Royal Sugar σημείωσε ότι ναι μεν η παραλαβή τεύτλων γίνεται στην τιμή των 20 ευρώ/τόνο «ξεκαθάρισα και τους διαβεβαίωσα ότι εφόσον πετύχω καλύτερη τιμή πώλησης των τεύτλων για βιοαέριο ή και ζωοτροφή τότε φυσικά και θα δώσω (σ.σ. στους παραγωγούς) τα επιπλέον ποσά που δικαιούνται».
Ο κ Καραθανάσης σημείωσε ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα η Royal Sugar έκανε επένδυση ύψους 500.000 ευρώ, για την αγορά πιστοποιημένων μηχανημάτων από τη Βόρεια Ευρώπη και για ζωοτροφή και για βιοαέριο.
«Υπήρχε μόνο ένα τέτοιο μηχάνημα στην Ελλάδα και η έλλειψή του αποτελούσε το λόγο της χαμηλής τιμής που προσφερόταν για τα τεύτλα.
Τώρα το λύσαμε και αυτό το ζήτημα και πιστεύω ότι θα πετύχουμε και καλύτερες τιμές», σημείωσε. Διευκρίνισε ότι το ένα μηχάνημα εγκαταστάθηκε ήδη στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες και το άλλο θα εγκατασταθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας το αργότερο στο άλλο εργοστάσιο της βιομηχανία στο Πλατύ, όπου και θα παραδώσουν τα τεύτλα τους οι παραγωγοί και έτσι θα γλυτώσουν τα κόστη μεταφοράς που τους προβλημάτιζαν», σημείωσε.
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τευτλοπαραγωγοί, με τον πρόεδρο τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάση Πίππα, να δηλώνει «φέτος είμαστε χαμένοι και ζημιωμένοι.
Όχι μόνο δεν θα έχουμε κέρδος, αλλά θα βάλουμε και από την τσέπη μας».
Εξήγησε πως το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 250 ευρώ/στρέμμα (πέντε τόνους ανά μέσο όρο η απόδοση/στρέμμα) και τόνισε ότι «με τα 20 ευρώ/τόνο που μας δίνουν φέτος και με τα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς στα 8-10 ευρώ, καθίσταται αμέσως σαφές ότι και η συνδεδεμένη που θα πάρουμε δεν ισοφαρίζει τα ποσά που έχουμε βάλει για την καλλιέργεια».
Ο κ. Πίππας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των καλλιεργητών τεύτλων, που όπως είπε χαρακτηριστικά «δοκιμαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά».
Με την ευκαιρία της έναρξης της παραλαβής τεύτλων, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε σε δήλωσή του: «όπως προ 40 ημερών είχε δεσμευθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων η Royal Sugar ότι έως την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η παραλαβή των τεύτλων, αυτό υλοποιείται. Το σχέδιο για τη σωτηρία της τευτλοπαραγωγής στην Ελλάδα συνεχίζεται και πιστεύω ότι από χρόνο σε χρόνο θα πηγαίνουμε καλύτερα».
Φέτος φυτεύτηκαν περισσότερα από 13.000 στρέμματα τεύτλων σε όλη την Ελλάδα και η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 50.000 τόνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης