Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις αγορές - Στο επίκεντρο πανδημία και εκλογές ΗΠΑ - Άνοδος +1,6% ο Dow Jones, ο DAX στο +2,01%

Κέρδη στις αγορές - Στο επίκεντρο πανδημία και εκλογές ΗΠΑ - Άνοδος +1,6% ο Dow Jones, ο DAX στο +2,01%
Τα νέα από την μακροοικονομία στηρίζουν τις αγορές εν μέσω αναμονής για τις εκλογές των ΗΠΑ 3/11
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 2/11 οι διεθνείς αγορές  με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην πορεία της πανδημίας, στα τελευταία δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ (3/11) και στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας.
Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών εισέρχονται οι ΗΠΑ, με τους δύο υποψήφιους να επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου, την ώρα που 93 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.
Ο Joe Biden καταγράφει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο όλα θα κριθούν στις αμφίρροπες πολιτείες , δεδομένης της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολιτείες της Πενσιλβάνια και της Φλόριντα θα κρίνουν τον νικητή της αναμέτρησης.
Οι βουλευτικές εκλογές για την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών της ομοσπονδιακής Γερουσίας των ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις αγορές, καθώς πολλές πολιτικές - κλειδιά, μεταξύ αυτών και το ζήτημα της περαιτέρω δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας, εξαρτώνται από το ποιο κόμμα ελέγχει το άνω σώμα του Κογκρέσου.
Ο Dow Jones έκλεισε τον Οκτώβριο του 2020 με απώλειες -4,6%, στον χειρότερο μήνα του μετά τον Μάρτιο. ΄
Ο S&P 500 και ο Nasdaq υπέστησαν απώλειες της τάξης του -2,8% και -2,3% αντίστοιχα τον ίδιο μήνα, ενώ επρόκειτο για τον δεύτερο συναπτό στον οποίο κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο.
Πέραν των εκλογών, οι επενδυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, καθώς και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.
Σε υψηλά 2 ετών έχουν αυξηθεί τα bullish στοιχήματα στη Wall Street, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι είναι ένα σημάδι ότι ορισμένοι εκτιμούν ότι ο S&P 500 μπορεί να ανακάμψει από μια πτώση δύο μηνών.
Οι καθαρές θετικές θέσεις στο S&P 500 e-mini futures την εβδομάδα έως τις 27 Οκτωβρίου ήταν οι περισσότερες από τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.
Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των κινδύνων όπως η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η διακοπή των συνομιλιών για τα φορολογικά κίνητρα των ΗΠΑ.
Ανεξέλεγκτη είναι η επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να δοκιμάζονται σκληρά για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 6 μηνών.
Από σήμερα 2/11 και για ένα μήνα η Γερμανία εισέρχεται σε καθεστώς «μερικού» lockdown, όπως και το Βέλγιο, κίνηση στην οποία έχει προχωρήσει ήδη από τις 30/10 η Γαλλία και στην οποία θα προχωρήσουν από τις 4/11 η Πορτογαλία και από τις 5/11 το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου του ιού η Σλοβακία προχωρά σε τεστ στα 5,4 εκατομμύρια του πληθυσμού της.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες αφήνουν πίσω τον Οκτώβριο με μια σειρά αρνητικών ρεκόρ καθώς κατά τη διάρκεια του μήνα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων σε τουλάχιστον 31 Πολιτείες και ρεκόρ θανάτων σε 14 Πολιτείες.
Και ενώ οι νεκροί στις ΗΠΑ προσεγγίζουν τους 231.000, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα, τονίζοντας πως ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας από την έναρξη της επιδημίας.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Ινδία, Κίνα και Αυστραλία, η οποία ανακοίνωσε πως το Σάββατο 31/10 και για πρώτη φορά από τις 9 Ιουνίου, δεν καταγράφηκε ούτε ένα εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 46,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 31 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,6% στις 26.924 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,23 στις 3.310 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,42% στις 10.957 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 37,11μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +2,01% στις 11.788 μονάδες
Image

Image
Η Estee Lauder ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις του α΄ τριμήνου χρήσης που υπερέβησαν τις προσδοκίες, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις στις πωλήσεις προϊόντων φροντίδας δέρματος, αντιστάθμισε τις χαμηλές επιδόσεις στο makeup.
Η εταιρεία ωστόσο έδωσε αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον τρίμηνο.
Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν στα 523 εκατ. δολάρια ή 1,42 δολάρια ανά μετοχή, από τα 595 εκατ. δολάρια ή 1,61 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,44 δολάρια και είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων για 90 σεντς.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν 9% στα 3,56 δισ. δολάρια, αλλά διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 3,46 δισ. δολάρια.

Κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω αναμονής για τις εκλογές των ΗΠΑ

Με το δεξί ξεκίνησε ο Νοέμβριος του 2020 για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στην τελική ευθεία για τις εκλογές στις ΗΠΑ (3/11), καθώς οι δείκτες λαμβάνουν ώθηση από τη βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Ευρωζώνη και Κίνα.
Ειδικότερα, στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει και πάλι σε lockdown μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Image
Για «θετικές προοπτικές» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έγκρισης εμβολίου κατά του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, επισημαίνοντας επιπλέον ότι και οι φαρμακευτικές αγωγές που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας είναι καλύτερες από αυτές της περασμένης άνοιξης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έναρξη ισχύος των μέτρων «μερικού lockdown» σε όλη τη χώρα, η Merkel έκανε λόγο για μια «δύσκολη μέρα» και ζήτησε εκ νέου την συμμετοχή και την κατανόηση των πολιτών.
«Αν τα μέτρα λειτουργήσουν, μπορούμε να έχουμε έναν υποφερτό Δεκέμβριο», δήλωσε και επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για νέους περιορισμούς της ήταν πάρα πολύ δύσκολες, αλλά ήταν αναγκαίες.
H καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να δράσει νωρίτερα, ενώ προανήγγειλε τη διατήρηση κάποιων μέτρων καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Την ανάγκη, η Γαλλία να εκπονήσει σχέδια τώρα για το πώς θα αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 10% φέτος και να ανακάμψει κατά 5%-6% την επόμενη χρονιά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα περιορισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προέβλεψε το ΔΝΤ.
Η Γαλλία επέστρεψε σε καθεστώς lockdown την περασμένη εβδομάδα σε μια τελευταία προσπάθεια να περιορίσει τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να οδηγείται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% το 2020.
Σε δραματική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2020 προχώρησε η Goldman Sachs.
Με το β΄ κύμα του κορωνοϊού να σαρώνει την Ευρώπη και τις οικονομίες να επαναφέρουν τα lockdowns, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναθεώρησαν πτωτικά τις εκτιμήσεις του.
Ειδικότερα, κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,3% στο δ' τρίμηνο του 2020, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη +2,2%.
To AEΠ της Γερμανίας αναμένεται στο -1,5%, της Γαλλίας στο -3,8%, της Ιταλίας στο -2,3% και της Ισπανίας στο -3,3%.
Όσον αφορά τη Βρετανία, η Goldman Sachs προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμό -2,4%, από εκτίμηση για ανάπτυξη +3,6%.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας θα σημειώσει συρρίκνωση άνω του 4%.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε υψηλά 27 μηνών ενισχύθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της IHS Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Την καλύτερη επίδοση κατέγραψε η Γερμανία, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται στις 58,2 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 μηνών.
Τη χειρότερη επίδοση κατέγραψε η Ελλάδα, με τον δείκτη σε συρρίκνωση κάτω από τις 50 μονάδες, στις 48,7.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 μηνών.
Συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ λόγω του κορωνοϊού αναμένει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 19 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2020.
Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με συρρίκνωση της τάξης του 1%.
Την ίδια στιγμή, οι χαμένες θέσεις εργασίες θα αυξηθούν κατά 50.000 σε σχέση με την Άνοιξη.
Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για τα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 1,51%, όσο και τον Αύγουστο.
Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο 1,38%.  
Το σύνθετο επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις από επιχειρήσεις παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό στο -0,18%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 0,23%, όσο και τον Αύγουστο.
Το σύνθετο επιτόκιο για καταθέσεις όψεως από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν σταθερό στο 0,00% και 0,02%, αντίστοιχα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τεράστιες απώλειες με αφορμή την πανδημία κορωνοϊού μετρά η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία όπως ανακοίνωσε ο CEO της σύμφωνα με το CNBC, ετοιμάζεται να περιορίσει περαιτέρω τα δρομολόγιά της καθώς οι χώρες στην Ευρώπη υιοθετούν ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς σε ένα δεύτερο lockdown.
Πιο αναλυτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, ανέφερε πως οι πελάτες του αερομεταφορέα μειώθηκαν κατά 80% μέσα σε μόλις έξι μήνες, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση 78% στα έσοδα το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (2019).
«Είναι προφανές ότι οι αερομεταφορές βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, και θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή τη θέση είναι οι κυβερνήσεις, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, και οι υπόλοιπες, να εφαρμόσουν συστηματικούς ελέγχους πριν την επιβίβαση των επιβατών», υποστήριξε επαναλαμβάνοντας την θέση της ΙΑΤΑ.
Επιπλέον, στον απόηχο των νέων μέτρων, ο αερομεταφορέας αναμένει να μειωθούν κι άλλο οι πτήσεις του.
Μάλιστα η Ryanair ανακοίνωσε ότι αναμένει μειωμένη ταξιδιωτική κίνηση για τα επόμενα χρόνια.
Οι πτήσεις του χειμώνα θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες «αλλά ουσιαστικά μιλάμε για έναν αριθμό που είναι μικρότερος από το ένα τρίτο των συνηθισμένων πτήσεών μας», δήλωσε ο ίδιος
Να σημειωθεί ότι η αεροπορική εταιρία έχει καταγράψει ζημιές 197 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ένα χρόνο νωρίτερα (2019) κατέγραφε κέρδη 1,15 δισ. ευρώ.
Η Sanofi ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει την ολλανδική εταιρεία ανοσοθεραπείας Kiadis Pharma.
Ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει οριστική συμφωνία για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Kiadis, έναντι τιμήματος 5,45 ευρώ ανά μετοχή μέσω δημόσιας προσφοράς. Η τιμή αντιπροσωπεύει αθροιστική προσαρμοσμένη μετοχική αξίας 308 εκατ. ευρώ και η συμφωνία υπόκειται σε ορισμένους όρους.
Η Siemens Healthineers AG ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών και εσόδων στο δ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020.
Ο γερμανικός όμιλος ιατρικού εξοπλισμού εμφάνισε καθαρά κέρδη 432 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από τα 507 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,88 δισ. ευρώ για την περίοδο, έναντι των 4,14 δισ. ευρώ στο προηγούμενο έτος.

Κέρδη στην Ασία

Στην Ασία, οι αγορές έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, με όχημα τη βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,3% στις 3.309 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,39%, στις 23.295,48 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,81%, στις 1.607,95 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +1,46% στις 24.460 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακή μεταβολή -0,02% στις 3.225 μονάδες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης