Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το άνοιγμα των Βαρωσίων και το επικίνδυνο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο

Guardian: Το άνοιγμα των Βαρωσίων και το επικίνδυνο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Kudret Özersay εκτιμά ότι επίκειται μία «μεγάλη κρίση» για τα αποθέματα του φυσικού αερίου – Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας
Σε ανταπόκριση από την περιοχή της απεσταλμένης της βρετανικής εφημερίδας Guardian επισημαίνεται ότι το άνοιγμα του κυπριακού θερέτρου των Βαρωσίων «αναδεικνύει τις όλο και πιο βαθιές διαιρέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», με την εμπλοκή της Τουρκίας να έχει προκαλέσει «θυμό».
Το άνοιγμα των Βαρωσίων με τον «τρομερό» τρόπο που έγινε εξυπηρετούσε την προεκλογική εκστρατεία του Ersin Tatar, επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα ο «Υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Kudret Özersay.
Ο κ. Özersay λέει ότι είχαν υποβληθεί «προσεκτικά» σχέδια για άνοιγμα των Βαρωσίων με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και που λάμβανε υπόψη τις ευαισθησίες των πρώην κατοίκων.
«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τη Βόρεια Κύπρο, ιδίως αν η τουρκική ανάμιξη υπονομεύσει με τον ίδιο τρόπο ξανά τη δημοκρατική μας διαδικασία», προσθέτει ο ίδιος.
Εκτιμά ότι επίκειται «μία μεγάλη κρίση» γύρω από τη «μάχη» για τα αποθέματα φυσικού αερίου, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα αν θα προκύψει διαπραγμάτευση ή διαμάχη.
«Αλλά φοβάμαι ότι μια πραγματική κρίση έρχεται αν αποκλειστεί η ανάμιξη των τουρκοκυπριακών αρχών.
Είναι προς το όφελος όλων να σεβαστούν τη δημοκρατική βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει ο κ. Özersay.

Το ρευστό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο

Η δημοσιογράφος του Guardian αναφέρει πως οι συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξε η περιοχή παραπέμπει σε ένα μεταλλασσόμενο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία «παίζει τα χαρτιά της στη μάχη με την Κύπρο και την Ελλάδα» για τα αποθέματα φυσικών πόρων.
Η ίδια σχολιάζει πως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ήταν ένα «τέχνασμα» που βοήθησε στη νίκη του εκλεκτού της Άγκυρας στις ψευδοεκλογές.
Προσθέτει ότι με τον «πολεμοχαρή και εμψυχωμένο» Erdogan να εντείνει τις προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του στάτους κβο στην περιοχή, το αποτέλεσμα στα Kατεχόμενα «έχει αποκτήσει νέα διεθνή σημασία» και η Κύπρος «αναδύεται όλο και ταχύτερα σε επίκεντρο του ενδιαφέροντος μιας νέας και δυνητικά επικίνδυνης πραγματικότητας».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης