Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Η Ρωσία δεσμεύεται να υποστηρίξει το Yerevan εάν οι μάχες φτάσουν στην Αρμενία

Daily Sabah: Η Ρωσία δεσμεύεται να υποστηρίξει το Yerevan εάν οι μάχες φτάσουν στην Αρμενία
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ζήτησε από τον Putin να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με σκοπό τον προσδιορισμό του είδους της βοήθειας που η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να παράσχει στην Αρμενία για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της
Έτοιμη να παράσχει την «απαραίτητη» βοήθεια στο Yerevan (πρωτεύουσα Αρμενίας) στη σύγκρουσή του με το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την αποσχισμένη περιοχή του Nagorno Karabakh δήλωσε η Ρωσία, εάν οι μάχες φτάσουν στο έδαφος της Αρμενίας σύμφωνα με την Daily Sabah.
"Η Ρωσία θα παράσχει στο Yerevan όλη την απαραίτητη βοήθεια εάν πραγματοποιηθούν συγκρούσεις απευθείας στο έδαφος της Αρμενίας", δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις.
Νωρίτερα το Σάββατο 30/10, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Putin να ξεκινήσει "επείγουσες" διαβουλεύσεις για την παροχή ασφάλειας εν μέσω σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν, μετά από νέες συνομιλίες που δεν οδήγησαν σε κατάπαυση του πυρός.
Ο Pashinian έστειλε την επιστολή στον Putin αφού η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για νέα εκεχειρία στη σύγκρουση Nagorno Karabakh κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Γενεύη την Παρασκευή 29/10/2020 και καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και το πρωί του Σαββάτου 30/10
Η ανακοίνωση, που δημοσίευσε το Αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών, εγείρει φόβους για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε σκληρές μάχες για περισσότερο από ένα μήνα πάνω από το Nagorno Karabakh, μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που καταλαμβάνεται από την Αρμενία μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η έξαρση της σύγκρουσης έχει προκαλέσει περισσότερους από χίλιους νεκρούς, με τις παγκόσμιες δυνάμεις μέχρι στιγμής να μην μπορούν να πείσουν και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις μάχες.
Η Ρωσία έχει μια στρατιωτική βάση στην Αρμενία και έχει μια αμυντική συνθήκη με το Yerevan.
"Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με σκοπό τον προσδιορισμό του είδους και του ποσού της βοήθειας που η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να παράσχει στην Αρμενία για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της", ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.
Η Ρωσία δήλωσε προηγουμένως ότι το αμυντικό της σύμφωνο με την Αρμενία δεν εκτείνεται στην κατεχόμενη περιοχή του Nagorno-Karabakh.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας στην επιστολή του προς τον Putin είπε ότι οι εχθροπραξίες πλησιάζουν τα σύνορα της Αρμενίας και επανέλαβαν ότι η σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, υποστηρίζει το Μπακού, σύμφωνα με τη δήλωση.
Ζήτησε τη βοήθεια της Μόσχας, επικαλούμενη στενούς δεσμούς των δύο χωρών και τη συνθήκη του 1997 για φιλία, συνεργασία και αμοιβαία βοήθεια.
Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι είναι νεκροί από την έναρξη των συγκρούσεων, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης