Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης (υπ.Επικρατείας): Απαιτούνται τέτοια μέτρα στη Θεσσαλονίκη που να μην αφήνουν περιθώριο για αύξηση κρουσμάτων

Γεραπετρίτης (υπ.Επικρατείας): Απαιτούνται τέτοια μέτρα στη Θεσσαλονίκη που να μην αφήνουν περιθώριο για αύξηση κρουσμάτων
Είμαστε στο σημείο μηδέν, είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης
Τη θέση ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, τέτοια που να μην αφήνουν κανένα περιθώριο για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
«Δυστυχώς, η Βόρεια Ελλάδα γενικά, ειδικότερα η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε εκείνου του τύπου την ευθύνη που θα έπρεπε να επιδείξει.
Υπήρξε πολύ μεγάλη αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, το αποτέλεσμα δυστυχώς το εισπράττει σήμερα η Θεσσαλονίκη.
Με την εξαιρετικά αυξητική πορεία που έχει το φαινόμενο, θα πρέπει να ενισχύσουμε το σύστημα και με άλλες κλίνες.
Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα πρέπει να είναι τέτοιου τύπου ώστε να μην αφήνουν περιθώριο για την αυξητική αυτή τάση.
Οποιοδήποτε μέτρο, ακόμη και το πιο σκληρό, και το πιο αυστηρό, εάν δεν υπάρχει ευθύνη, και συλλογική και ατομική, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει.
Είμαστε στο σημείο 'μηδέν', είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεραπετρίτης., ο οποίος αναφερόμενος στα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς, της οικονομίας και της εργασίας, είπε ότι αυτά κοστίζουν περίπου 1,4 δισ. το μήνα.

Μέλημα μας να παραμείνει ακέραιη η εργασία

«Με μέτρο, χωρίς παραλογισμούς, χωρίς δημαγωγική σπατάλη θα κάνουμε αυτό που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με το μέτρο που πρέπει.
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να παραμείνει κατά το δυνατόν ακέραιη η εργασία την επόμενη μέρα της επέλασης του ιού» είπε ο κ.Γεραπετρίτης, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε τα δημόσια ταμεία στην αλόγιστη πλειοδοσία».

Δεν είναι εύκολο να ενισχύεις τις συγκοινωνίες με νέα οχήματα

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τα φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο κ.Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχει «μια πεπερασμένη δυνατότητα για να μπορέσεις να κάνεις πράγματα, δεν είναι πάντα εύκολο άμεσα να ενισχύεις τον στόλο με νέα οχήματα ή νέα βαγόνια».
«Είναι πολύ δυσκολότερη η άσκηση στο μετρό, πιο εύκολα για τα λεωφορεία, στα οποία έχουν ήδη γίνει σοβαρές κινήσεις, έχουν προστεθεί περισσότερα από εκατό νέα λεωφορεία, διακόσια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Έχει μπει στον στόλο και το ιδιωτικό κομμάτι των λεωφορείων, ήδη η κατάσταση είναι βελτιωμένη, πάντοτε τις ώρες αιχμής μπορεί να υπάρξει ένας σοβαρός συγχρωτισμός» είπε ο κ.Γεραπετρίτης, αναφέροντας ότι «με βάση τις μελέτες το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερμετάδοσης δεν βρίσκεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως έχει να κάνει με το κομμάτι της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, των πανεπιστημίων και σε άλλους μικρότερους παράγοντες, όπως ο αθλητισμός»

Καμία άλλη ανοχή στην ανομία στα πανεπιστήμια

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίθεση κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου ο κ.Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «τη χειρότερη μορφή φασιστικού ολοκληρωτισμού.
«Δεν ήταν μόνο φυσική απειλή κατά της ζωής του ανθρώπου, αλλά επρόκειτο στην πραγματικότητα για απίστευτα ασύμμετρη απειλή της μειοψηφίας απέναντι στην πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει και την ακαδημαϊκή κοινότητα προ των ευθυνών της αλλά και ο ίδιος να αναλάβει το τίμημα, όπως και η κυβέρνηση, να φέρει μέτρα εξαιρετικά ριζικά.
Σήμερα, υπάρχει η συνείδηση στην κοινωνία ότι δεν πάει άλλο με τα πανεπιστήμια, υπήρξε ο νόμος για το άσυλο και τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξαν ακραία φαινόμενα» τόνισε ο κ.Γεραπετρίτης.
«Θα υπάρξουν ενιαία, ριζικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά μέτρα για τη φύλαξη του ακαδημαϊκού έργου, και πρωτίστως την ακεραιότητα φοιτητών και διδασκόντων.
Ως εδώ, δεν υπάρχει καμία άλλη ανοχή» τόνισε ο υπουργός.

Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια διπλωματία γνωρίζουν εάν ο Erdogan έχει δίκιο ή όχι

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ.Γεραπετρίτης είπε ότι «στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολιτικής της Τουρκίας, δεν υπήρξε η ύφεση που θα μπορούσαμε να αναμένουμε από ένα τέτοιο συγκλονιστικό γεγονός φυσικής καταστροφής».
«Εμείς δεν προσδοκούμε σε φυσικές καταστροφές για να έρθουμε κοντύτερα - ανέλαβε την πρωτοβουλία ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει την προσέγγιση καλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο.
Όμως αυτή τη στιγμή δύο είναι τα σημεία υπεροχής της ελληνικής διπλωματίας: Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι έχει αναβαθμιστεί στη συνείδηση όλων των κρατών ότι δεν πρόκειται για μια ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά για μια ευρωτουρκική διαφορά ή ακόμη μια διαφορά μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Erdogan με την εχθροπαθή ρητορεία του σε βάρος κρατών και ηγετών έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ένα πόλεμο κατά της Δύσης που ενίοτε προσλαμβάνει και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κατά τον ίδιον.
Το δεύτερο έχει καταστεί κοινός τόπος σε όλους ποιος είναι εκείνος ο οποίος ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και ποιος παραμένει περιφερειακός παρίας του Διεθνούς Δικαίου.
Εν κατακλείδι, η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια διπλωματία γνωρίζουν ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης