Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε τηλεργασία το 50% από 3/11 - Τι ισχύει για αναστολές συμβάσεων και 534 ευρώ

Σε τηλεργασία το 50% από 3/11 - Τι ισχύει για αναστολές συμβάσεων και 534 ευρώ
Η υποχρέωση τηλεργασίας ισχύει για όλη τη χώρα, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων
Αύριο ξεκινά η υποχρέωση των επιχειρήσεων για μετάβαση του προσωπικού που εργάζεται με τηλεργασία στο 50% από το 40% του προσωπικού που απασχολούν, ενώ συνολικά 540 ΚΑΔ μπαίνουν στο κάδρο της λήψης της Ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, εφόσον ανασταλεί η εργασία τους.
Η υποχρέωση τηλεργασίας ισχύει για όλη τη χώρα, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, ώστε το σύστημα Εργάνη να δεχτεί τις απαραίτητες δηλώσεις.
Οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή θα μπορούν να εντάξουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή συμβάσεων, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.
Αν η διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας είναι μικρότερη, θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Κάθε μέρα αναστολής αμείβεται με 18 ευρώ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για την κύρια κατοικία τους αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Αναστολή σύμβασης εργασίας  

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην Εργάνη ως «αναστολή» δεσμεύονται να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Όμοια απαγόρευση απόλυσης υπάρχει και για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή.
Αλλά και ανά την επικράτεια, επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ που αποφασίστηκε τον Απρίλιο και έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε Περιφερειακή Ενότητα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν όλους ή κάποιους από τους εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης, ώστε και αυτοί να λάβουν τα 534 ευρώ.
Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που λήγουν μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – εργοδοτών, τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής τους οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Νοέμβριο.
Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.
Για την περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, αυτοί προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Για την τηλεργασία, οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Εξαιρούνται :

– τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
– τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
– οι φαρμακαποθήκες,
– οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
– οι ταχυμεταφορές.
Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).
Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης