Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» για να κρατηθεί με 2,5 δισ. η αγορά - Τελευταίο ανάχωμα για τον προϋπολογισμό του 2020 που πνέει τα λοίσθια

Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» για να κρατηθεί με 2,5 δισ. η αγορά  - Τελευταίο ανάχωμα για τον προϋπολογισμό του 2020 που πνέει τα λοίσθια
Στον αέρα το σχέδιο να ανοίξει εκ νέου η οικονομία τα Χριστούγεννα
«Γραμμή άμυνας» για την διάσωση του Χριστουγεννιάτικου τζίρου στήνει το οικονομικό επιτελείο για να ζεστάνει με 2,5 δισ. ευρώ την κατανάλωση και να αποφύγει την ολική κατάρρευση  του προϋπολογισμού.
Ωστόσο πρόκειται για μία κίνηση υψηλού ρίσκου που συνδέεται άμεσα με την ένταση και την εξέλιξη της πανδημίας.
Η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να κλείσει εδώ και τώρα και για ένα μήνα τις επιχειρήσεις από τον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης  προκειμένου οι δύο αυτοί κλάδοι να ανεβάσουν ρολά μέσα στις γιορτές και να πάρουν τις «ανάσες» που θέλουν, ενσωματώνει τα εξής δύο σενάρια: το καλό, να περπατήσει αυτό το σχέδιο και η επιδημιολογική κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη, και το δυσμενές, να έχουμε ρεκόρ νέων κρουσμάτων από το άνοιγμα της αγοράς που θα οδηγήσει σε νέα πιο σκληρή καραντίνα.

Επαρκούν τα 2,3 με 2,5 δισ

Μήπως τελικά αντί για 2,3 - 2,5 δισ. ευρώ, που είναι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, για τα επίπεδα πάνω στα οποία θα κυμανθεί ο τζίρος φέτος τα Χριστούγεννα, φθάσει η χώρα να το πληρώσει πολύ πιο ακριβά από μία «κλειστή» οικονομία;
Μία τέτοια τροπή θα ήταν καταστροφική για τον παραγωγικό ιστό και πραγματικό δηλητήριο για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Κάθε μήνας γενικευμένης καραντίνας στοιχίζει περίπου 3 μονάδες ύφεσης με τις απώλειες στο ΑΕΠ να υπολογίζονται σε περίπου 5 με 5,5 δισ. ευρώ.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη φέτος με τον τουρισμό, όπου η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα για μην καταβαραθρωθούν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και μαζί με αυτές ο προϋπολογισμός, για να εισπράξει τελικά μόνο θύελλες:
η πανδημία άρχισε να χειροτερεύει από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να έχουμε κλεισίματα αγορών και καραντίνες και λιγότερα έσοδα από το εξωτερικό, που συνολικά ανήλθαν σε μόλις 3 δισ. ευρώ, χιλιόμετρα μακριά από τα 20 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν το 2019.

Οριακά η οικονομία

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων με επίκεντρο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους βρίσκει το οικονομικό επιτελείο με το βλέμμα στραμμένο στο «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων και με την αγωνία στο κόκκινο για την χρηματοδότηση τους.
Ο λογαριασμός για το δημόσιο ταμεία φουσκώνει επικίνδυνα και εκτός από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων των 39 δισ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο έχουν φθάσει να συνυπολογίζουν τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) ύψους 744 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που στο χάρτη δεν διαφαίνεται να υπάρχει εισροή άλλων πόρων από τα κοινοτικά ταμεία. Τα μισά λεφτά από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE ύψους 2,7 δισ. ευρώ θα είναι έκπληξη αν τα πάρουμε φέτος και γι' αυτό ακριβώς το λόγο μία νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές, πριν από το τέλος του έτους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό και μόνο για να μην ξεφουσκώσει το μαξιλάρι των εσόδων και το οικονομικό επιτελείο βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Τα νέα μέτρα

Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει στα 900 εκατ. ευρώ τα δάνεια μέσω του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, έναντι αρχικού σχεδιασμού για 600 εκατ. ευρώ.
Με αυτή την κίνηση επιδιώκει να λειάνει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα μέτρα για τα λουκέτα στην εστίαση και την διασκέδαση, με τους φορείς των δύο κλάδων να ζητούν περισσότερη στήριξη από το ελληνικό κράτος.
Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται νέος, πέμπτος κύκλος το Δεκέμβριο, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Και στις δύο καινούργιες επιστρεπτέες προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
Έτσι, από το 1,5 δισ. ευρώ που θα μπει στην πραγματική οικονομία το δίμηνο Νοέμβριου-Δεκέμβριου, τα 750 εκατ. ευρώ θα έχουν μορφή επιχορήγησης και δεν θα επιστραφούν από τους δικαιούχους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις. Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης