Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barclays, Axa και ING προβλέπουν: Ύφεση - 2,3% για την οικονομία της Ευρωζώνης το δ΄ 3μηνο του 2020, λόγω lockdowns

Barclays, Axa και ING προβλέπουν: Ύφεση - 2,3% για την οικονομία της Ευρωζώνης το δ΄ 3μηνο του 2020, λόγω lockdowns
Τα νέα περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν τις οικονομίες της Ευρώπης
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά - 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους που επικαιροποιούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους.
Η Ευρωζώνη ανέκαμψε από την ύφεση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό κατά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 12,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (30/1), αλλά η ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας.
Τα δεδομένα, μαζί με τη σειρά νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες, τροποποιούν τις εκτιμήσεις.
Έρευνα των Financial Times καταδεικνύει, πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί εκ νέου το τελευταίο τρίμηνo σε ποσοτό -2,3%.
Ο Christian Keller, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays, δήλωσε:
«Αν και οι προοπτικές για τη μεταποίηση διατηρήθηκαν σε σχετικά καλά επίπεδα η κάμψη του μεγαλύτερου τμήματος των υπηρεσιών της οικονομίας που επηρεάζεται άμεσα από τους νέους περιορισμούς είναι πιθανό να οδηγήσει ξανά την οικονομία της ζώνης του ευρώ σε αρνητική ανάπτυξη.
Ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος της Axa, προέβλεψε ότι εάν το γαλλικό lockdown διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου «με μέτρια χαλάρωση πριν από τα Χριστούγεννα», θα υπάρξει τριμηνιαία πτώση του εθνικού ΑΕΠ κατά 7,4%.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire αναμένει  η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 15% κατά τη διάρκεια του νέου lockdown - το μισό δηλαδή από το 30% που καταγράφηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας.
«Τα μέτρα μπορεί να κλιμακωθούν κατά τη διάρκεια της μεγάλης χειμερινής περιόδου γρίπης, ακόμη και με την έντονη αλλά σύντομη εποχιακή αύξηση των χριστουγεννιάτικων ταξιδιών και της δραστηριότητας στη λιανική», δήλωσε η Lena Κomileva της G + Economics.
Και ο κίνδυνος μελλοντικών lockdowns θα επηρέαζε επίσης τη συμπεριφορά των καταναλωτών, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, οικονομολόγο της ING:
«Θα υπάρξουν περισσότερες προληπτικές εξοικονομήσεις απλώς και μόνο επειδή περισσότεροι άνθρωποι θα πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα lockdowns το επόμενο έτος, ακόμη και μετά το άνοιγμα της οικονομίας».
Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μόλις 0,7%  το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης