Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Περίπατο... στα εταιρικά ομόλογα εξετάζει ο Δήμος Αθηναίων, για να αντλήσει κεφάλαια

Περίπατο... στα εταιρικά ομόλογα εξετάζει ο Δήμος Αθηναίων, για να αντλήσει κεφάλαια
Συζητήσεις με τράπεζες και ΧΑ – Προς αλλαγή νομοθετικού πλαισίου;
Την εταιρική αγορά ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιδιώκει να αξιοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την χρηματοδότηση έργων υποδομών και επενδύσεων στην πρωτεύουσα.
Η επιτυχημένη αγορά των εταιρικών ομολόγων ( απο την οποία έχουν αντληθεί κεφάλαια  1 δις. ευρώ εντός του 2020 ) συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του Δήμου, ο οποίος ήδη χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα ανάπλασης στην Αθήνα.
Το ύψος του δανείου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, δεδομένου ότι οι συζητήσεις με τις Τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.
Ωστόσο, απο την δομή του ισολογισμού του Δήμου Αθηναίων προκύπτει ότι, όπως και οι επιχειρήσεις, θα επιδιώξει να μειώσει κατά ένα μέρος τον υφιστάμενο δανεισμό, αλλά και να αποκτήσει φθηνότερα απο τα υφιστάμενα κεφάλαια.
Ο  Δήμος Αθηναίων, λοιπόν, εξετάζει την κάθοδο στην εταιρική αγορά ομολόγων τόσο με το Χρηματιστήριο, αλλά και με αναδόχους (Τράπεζες) ωστόσο το εγχείρημα, εκ των πραγμάτων, δεν είναι εύκολο.
Δεδομένου, ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, μέσω του οποίου, φορείς της τοπικής  Αυτοδίοικησης θα δύνανται να αντλούν χρήματα απο τις κεφαλαιαγορές.
Το μείζον, λοιπόν, ζήτημα είναι να πραγματοποιηθούν νομοθετικές αλλαγές προκειμένου οργανισμοί όπως Δήμοι ή περιφέρειες να αποκτούν την δυνατότητα έκδοσης ομολόγων προς το επενδυτικό κοινό, εφόσον προηγουμένως πληρούν τις προυποθέσεις  ( οικονομικά μεγέθη, έργα με σταθερά έσοδα, πιστοληπτική αξιολόγηση).
Απο την άλλη πλευρά, όπως είναι ευνόητο, το χρηματοδοτικό εργαλείο των ομολόγων δεν είναι κατάλληλο για όλους τους Δήμους, ούτε η αγορά των εταιρικών ομολόγων μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα των δήμων μεταφέροντας τους κινδύνους στους επενδυτές.
Ωστόσο, εξαρχής, ο θεσμός της αγοράς  των εταιρικών ομολόγων ήταν μια από τις οδηγίες που προώθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντλούνται κεφάλαια για τις μικροσμεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και απο δημόσιους φορείς.
Απο την πλευρά του, για την αγορά ομολόγων, το χρηματιστήριο διακρίνει ότι, πλέον οι τράπεζες δεν είναι τόσο αρνητικές για την έκδοση ομολόγων, όπως συνέβαινε αρχικά.
Ήδη διαπραγματεύονται 10 ομόλογα με ονομαστική αξία 1,8 δισ. ευρώ, ενω άλλα 4 αποπληρώθηκαν πριν απο την ωρίμανση τους.
Βεβαίως, υπάρχει και η περίπτωση της MLS όπου τα υψηλά επιτόκια που δόθηκαν δεν ήταν ικανά να αποτρέψουν τους επενδυτές να πάρουν μεγάλο ρίσκο.

Σταθερά έσοδα

Τα οικονομικά μεγέθη και κυρίως τα σταθερά έσοδα – όπως ανταποδοτικά τέλη, παροχή υπηρεσιών, πρόσοδοι απο ακίνητα κτλ - θα διαμορφώσουν  τόσο τους όρους του ομολόγου- αν τεθούν ως εχέγγυα – όσο και τις αποδόσεις που θα προσφερθούν στους επενδυτές.
Ο Δήμος Αθηναίων, όμως, δεν βιάζεται και εξετάζει σοβαρά το όλο εγχείρημα και εφόσον αποφασιστεί  αναμένεται να έχει ένα ισχυρό “σύμμαχο” δεδομένου των σχέσεων που έχει αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συνάντησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ, και εξέτασε την πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται απο το δάνειο των 55 εκατ. ευρώ.
Στόχος του Δήμου είναι η αστική ανάπλαση της πρωτεύουσας με αναικαίνιση και αντισεισμική θωράκιση ιστορικών διατηρητέων κτιρίων.
Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει προσφέρει τεχνογνωσία και τεχνική υποστήριξη για την ενεργειακή και αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτιρίων.
         
Η οικονομική πορεία του Δήμου

 Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση και τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα εισπραχθέντα έσοδα του Δήμου ανήλθαν σε 29 εκατ, ευρώ ( προυπολογισθέντα για το σύνολο του έτους  222 εκατ. ευρώ ), και τα έσοδα απο ανταποδοτικά τέλη σε 6,4 εκατ. ευρώ  
 οι καταθέσεις μειώθηκαν σε 77,8 εκατ. ευρώ απο  89 εκατ. ευρώ.
Ο  δε  δανεισμός μειώθηκε σε 94 εκατ. ευρώ απο 100 εκατ. ευρώ στα τέλη του χρόνου.      

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης