Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυτές είναι οι συμβάσεις και τα ποσά δανείων του νέου γύρου χρηματοδοτήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Αυτές είναι οι συμβάσεις και τα ποσά δανείων του νέου γύρου χρηματοδοτήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του  Ταμείου Εγγυοδοσίας- Τι εξασφαλίσεις ζητούνται
Απρόσκοπτα προχωράει η δεύτερη δόση των εγγυοδοτικών δανείων Covid 19 από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 780 εκατ. ευρώ και στην παρούσα φάση ξεκίνησε η διαδικασία σύναψη των συμβάσεων μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και της  ΕΑΤ.
Οι τράπεζες είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έως τις 12 Οκτωβρίου όπου αιτήθηκαν και τα σχετικά ποσά. Στην παρούσα φάση ελέγχουν τις συμβάσεις και αναμένουν τη σχετική έγκριση αναλογίας  από την ΕΑΤ.
Με τη μόχλευση τα  δάνεια που  θα χορηγηθούν προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, από τον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Με βάση ότι το συνολικό ύψος των δανείων που εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν στον Α’ κύκλο λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ, το συνολικό ύψος των δανείων και των δύο κύκλων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις έως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 6 δις ευρώ.
Στο 2ο κύκλο το μεγαλύτερο ποσοστό  75% έως 90% των νέων δανείων  απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Η αύξηση του προϋπολογισμού λόγω ζήτησης

Λόγω της ανάγκης για ρευστότητα στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της κρίσης που δημιουργήθηκε από την έξαρση της νόσου COVID-19, υπήρξε αυξημένη ζήτηση για παροχή εγγυημένων δανείων με ευνοϊκούς όρους στις ελληνικές επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείο Εγγυοδοσίας κατά 780.000.000 ευρώ και σε συνέχεια αυτού το Ελληνικό Δημόσιο και η ΕΑΤ προχώρησαν στην σύναψη συμπληρωματικής συμφωνίας με την οποίο καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι αξιοποίησης του επιπρόσθετου προϋπολογισμού και με την οποία έγιναν κάποιες απαραίτητες προσαρμογές σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Προσωρινού Πλαισίου και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Τα  συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των δύο κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ανέρχονται πλέον σε 1,78 δις ευρώ.

Ανώτατο ποσό δανείου

 Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο σύμβασης μεταξύ τραπεζών και ΕΑΤ,  "Ανώτατο Ποσό Δανείου» σημαίνει το ποσό του κεφαλαίου Σύμβασης Τελικού Αποδέκτη, το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει το 20% του συμφωνηθέντος όγκου χαρτοφυλακίου για Μεγάλες Επιχειρήσεις και το 10% αυτού για ΜΜΕ, εφόσον ο συμφωνηθείς όγκος χαρτοφυλακίου είναι μεγαλύτερος από πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ, ή το 30% εφόσον ο συμφωνηθείς Όγκος Χαρτοφυλακίου είναι μικρότερος από ή ίσος προς πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ και
για Τελικούς Αποδέκτες που έχουν συσταθεί πριν το 2020 δεν θα υπερβαίνει το μεγαλύτερο από τα παρακάτω ποσά:
-το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους του σχετικού Τελικού Αποδέκτη (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το έτος 2019. Στην περίπτωση που ο Τελικός Αποδέκτης αποτελεί επιχείρηση που δημιουργήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το Ανώτατο Ποσό Δανείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του, ή
1.το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών του Τελικού Αποδέκτη κατά το έτος 2019 ή
2.μετά από τεκμηρίωση, που παρέχεται από τον ίδιο τον Τελικό Αποδέκτη, και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του Τελικού Αποδέκτη, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων 1 και 2 για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους δεκαοχτώ μήνες (18) μήνες, αν πρόκειται για ΜΜΕ, και για τους επόμενους δώδεκα μήνες αν πρόκειται για Μεγάλη Επιχείρηση.
Για Τελικούς Αποδέκτες που συστάθηκαν εντός του 2020 θα προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες αν ο δικαιούχος είναι ΜΜΕ ή για τους επόμενους 12 μήνες αν ο δικαιούχος είναι Μεγάλη Επιχείρηση και οι οποίες πρέπει να αποδεικνύονται με επαρκή αιτιολόγηση και τεκμηρίωση.

Πως προσδιορίζονται οι εγγυήσεις

Ανώτατο Ποσό Εγγύησης σημαίνει το μέγιστο συνολικό καθαρό ποσό που η ΕΑΤ υποχρεούται να καταβάλει βάσει της Εγγύησης και υπολογίζεται, ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:
Το Ανώτατο Ποσό Εγγύησης εξάγεται από τον παρακάτω τύπο: Πραγματικός Όγκος Χαρτοφυλακίου χ Ποσοστό Εγγύησης x Ανώτατο Ποσοστό Εγγύησης  όπου ο Πραγματικός Όγκος Χαρτοφυλακίου που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο Πραγματικός Όγκος Χαρτοφυλακίου, όπως αποδεικνύεται στην τελευταία Έκθεση που έλαβε η ΕΑΤ από το Πιστωτικό Ίδρυμα πριν από οποιονδήποτε τέτοιο υπολογισμό.
Ανώτατο Ποσοστό Εγγύηση σημαίνει το ανώτατο ποσοστό της αξίας του Χαρτοφυλακίου κάθε Πιστωτικού Ιδρύματος, που καλύπτεται από τις Εγγυήσεις που χορηγεί η ΕΑΤ στο πλαίσιο της παρούσας, και υπολογίζεται σε ποσοστό 40% επί του εγγυημένου μέρους του Χαρτοφυλακίου Δανείων ΜΜΕ και 30% επί του εγγυημένου μέρους του Χαρτοφυλακίου Δανείων Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Πως επιλέγονται οι επιχειρήσεις

«Κριτήρια Επιλεξιμότητας Τελικού Αποδέκτη» σημαίνει ότι ο Τελικός Αποδέκτης στο πλαίσιο της Σύμβασης Τελικού Αποδέκτη:
1. είναι επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, είτε ΜΜΕ είτε Μεγάλη Επιχείρηση,
2.  δεν είναι Προβληματική Επιχείρηση,
3. είναι εταιρία που έχει συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης προς το Πιστωτικό Ίδρυμα,
4. δεν ασκεί Μη Επιλέξιμη Δραστηριότητα,
5. κατά την ημερομηνία κατάρτισης της Σύμβασης Τελικού Αποδέκτη ή κατά την  31.12.2019 δεν έχει καθυστερήσει ή αθετήσει  πληρωμή για οποιοδήποτε άλλο δάνειο ή μίσθωση που χορηγείται είτε από το Πιστωτικό Ίδρυμα είτε από άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις εσωτερικές οδηγίες του Πιστωτικού Ιδρύματος και την πολιτική πίστωσης και είσπραξης άνω των ενενήντα (90) ημερών (συμπεριλαμβανομένων και τυχών ήδη ρυθμισμένων οφειλών)
6. λαμβανομένης υπόψη της Εγγύησης, κρίνεται πιστοληπτικά αποδεκτός, σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες του Πιστωτικού Ιδρύματος. Διευκρινίζεται ότι ένας Τελικός Αποδέκτης δεν είναι επιλέξιμος, στην περίπτωση που η πιστοληπτική αποδοχή από το Πιστωτικό Ίδρυμα βασίζεται στην λήψη από τον Τελικό Αποδέκτη άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος της ΕΑΤ,
7. είναι επιχείρηση για την οποία δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (ΦΕΚ΄Α 138/139), όπως ισχύει,
8. δεν αποτελεί επιχείρηση για την οποία εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ ή του ΔΕΕ.
9. εάν αποτελεί επιχείρηση που έχει ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ, δεν έχει εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών του, όπως καταγγελία δανείου ή σχετικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των ενενήντα (90) ημερών ή στην περίπτωση δυσμενούς συναλλακτικής συμπεριφοράς έχει εξοφλήσει πλήρως την οφειλή του πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
10. δεν βρίσκεται σε Μη Συνεργαζόμενη Δικαιοδοσία
11. δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, δημοτική ή δημόσια επιχείρηση, δημόσιο οργανισμό ή θυγατρική αυτών ή Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα,
12. δεν αποτελεί εταιρία συμμετοχών σε άλλες εταιρίες (holding company).
Η Σύμβαση Τελικού Αποδέκτη:
(i) συνάπτεται ως νέα Σύμβαση Τελικού Αποδέκτη με το Πιστωτικό Ίδρυμα κατά τη διάρκεια της Περιόδου Επιλεξιμότητας,
(ii) παρέχει χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης και σε καμία περίπτωση δεν αφορά (α) αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού ή πιστωτικών γραμμών, (β) χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή  αγοράς μετοχών ή (γ) χρηματοδότηση Εξαγορών και Συγχωνεύσεων,
(iii) είναι δανειακή σύμβαση που συνάπτει επιχείρηση με την τράπεζα της επιλογής της, για την παροχή χρηματοδότησης, με τη μορφή δανείου τακτής λήξης (συμπεριλαμβανομένων των κοινών και μη μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων) με διάρκεια έως πέντε (5) έτη συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος,
(iv) εκφράζεται σε ευρώ.

Όροι- Επιτόκιο Δανείων - Εξασφαλίσεις

Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο ή σταθερό και εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική του Πιστωτικού Ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη και τον μηχανισμό μετακύλισης του οφέλους της Εγγύησης προς τον Τελικό Αποδέκτη. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο αυτό βαρύνεται με την τυχόν οφειλόμενη εισφορά του ν. 128/1975.

Το Πιστωτικό Ίδρυμα δύναται να λάβει πέρα της εγγύησης και πρόσθετες ασφάλειες κάθε είδους (ενοχικές ή εμπράγματες) υπέρ των Τελικών Αποδεκτών για τις Συμβάσεις Τελικού Αποδέκτη και με δαπάνες αυτού αλλά μόνο στον βαθμό που δεν προκαλεί την αθέτηση των υποχρεώσεών του υπό τον όρο 15.10.
Το Πιστωτικό Ίδρυμα διασφαλίζει ότι οι Συμβάσεις Τελικού Αποδέκτη θα καλύψουν κεφάλαιο κίνησης λόγω των αυξημένων αναγκών ρευστότητας του Τελικού Αποδέκτη που προκύπτουν συνεπεία της επιδημικής έκρηξης του COVID 19 και σε καμία περίπτωση η Σύμβαση Τελικού Αποδεκτή δεν θα πραγματοποιείται με σκοπό την (α) αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού ή πιστωτικών γραμμών, (β) την χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή  αγοράς μετοχών ή (γ) την χρηματοδότηση Εξαγορών και Συγχωνεύσεων.

Το Πιστωτικό Ίδρυμα διασφαλίζει ότι το όφελος της εγγύησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας μετακυλύεται στον Τελικό Αποδέκτη μέσω της μείωσης απαίτησης εξασφαλίσεων ή/και του μειωμένου κόστους χρηματοδότησης. Ο τρόπος μετακύλυσης από το Πιστωτικό Ίδρυμα προσδιορίζεται στους λοιπούς όρους των Όρων Πιστωτικού Ιδρύματος.
Ρητά διευκρινίζεται ότι το Πιστωτικό Ίδρυμα δικαιούται, ανάλογα με την πιστοδοτική του πολιτική να λάβει ενοχικές εγγυήσεις, χωρίς οποιοδήποτε ποσοτικό ή αριθμητικό (ως προς τον αριθμό των εγγυητών) περιορισμό. Δικαιούται, επίσης, να λάβει από τον πρωτοφειλέτη, Τελικό Αποδέκτη, ή και τους εγγυητές, Ασφάλεια σε πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 40% του ποσού της χρηματοδότησης.
Ο καθορισμός της εξασφαλιστικής αξίας του πράγματος, ή της απαιτήσεως επί του οποίου θα παραχωρηθεί εμπράγματη Ασφάλεια θα γίνεται από το Πιστωτικό Ίδρυμα κατά τη συνήθη του πρακτική και μέθοδο.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης