Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ 3/11/2020: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κρίσιμη μάχη – Η ύστατη προσπάθεια Trump να ανατρέψει τα προγνωστικά, τι ανησυχεί τον Biden

Εκλογές ΗΠΑ 3/11/2020: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κρίσιμη μάχη –  Η ύστατη προσπάθεια Trump να ανατρέψει τα προγνωστικά, τι ανησυχεί τον Biden
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται στη σκιά του Covid -19 και κατά τα φαινόμενα η πανδημία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο
Την τελική του αντεπίθεση έχει ξεκινήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σε μία προσπάθεια να ανατρέψει τα δημοσκοπικά προγνωστικά και να επικρατήσει του Δημοκρατικού αντιπάλου του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020. 
Τις δύο μέρες που απομένουν μέχρι την τελευταία ημέρα της εκλογικής διαδικασίας ορισμένα γεγονότα έχουν τη δική τους σημασία στις κρίσιμες αυτές εκλογές, που διεξάγονται υπό τη σκιά του Covid -19.
Το ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τα αμερικανικά νοσοκομεία ενώ την Παρασκευή (30/10) αναφέρθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ των 100.000 μολύνσεων σε 24 ώρες.
Στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το ποιο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης είναι το καλύτερο για τη χώρα αλλά και την οικονομία.
Το πρόγραμμα των Δημοκρατικών, το Bidencare προβλέπει αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερο σε διάστημα 10 ετών.
Η προσέγγιση του νυν προέδρου Donald Trump είναι να κρατήσει σταθερές τις ομοσπονδιακές δαπάνες ή και να τις μειώσει, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε από την πλευρά στην περαιτέρω μείωση των φόρων αλλά και στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική με την οχύρωση των συνόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη περισσότεροι από 90 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές, ποσοστό που είναι το υψηλότερο εδώ και έναν αιώνα.
Ιδιαίτερη αξία έχει η τοποθέτηση επενδυτών ότι, στον τομέα της οικονομίας ανεξαρτήτως του νικητή στις 3/11, οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών θα οδηγήσουν την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ και θα έχουν την πρωτοκαθεδρία στις αγορές.
 
Που ελπίζει ο Trump, τι ανησυχεί τον Biden

O Donald Trump είναι βέβαιο, πως θα χρειαστεί τη σκληρή βάση του που θα ψηφίσει στην κάλπη και όχι εκ του μακρόθεν ενώ θα τον ενίσχυε το σενάριο η μερίδα εκείνη των Δημοκρατικών, που δεν είναι «ενθουσιασμένη» με τον Biden να απέχει από τη διαδικασία.  
Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο του Biden κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, πως η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ενθαρρύνει αρκετά την ψήφο Μαύρων και Λατίνων ψηφοφόρων σε ιδιαίτερα κρίσιμες πολιτείες όπως  η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια και η Αριζόνα.
Λιγότεροι από τους μισούς μη λευκούς ψηφοφόρους σε αυτές τις πολιτείες έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής.
Πλήγμα θεωρείται για τον Trump το γεγονός πως έχει χάσει τη στήριξη από βασικές ομάδες υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των γυναικών από τα μικροαστικά στρώματα για την προσέγγισή του απέναντι στην πανδημία.
Image

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Biden προηγείται του Trump με διαφορά μεγαλύτερη του 20% στις γυναίκες.
«Νομίζω ότι πολλές γυναίκες αγωνιούν περισσότερο από ποτέ λόγω του Covid-19 και νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει πραγματικά αυτές τις εκλογές», δήλωσε στο Bloomberg η Nichola Gutgold, καθηγήτρια στο Penn State Lehigh Valley που μελετά τις γυναίκες στην πολιτική.
«Οι γυναίκες αυτές γυρίζουν την πλάτη τους στον Trump επειδή η ζωή τους έχει γίνει πολύ σκληρή», σημειώνει.
Αυτή η τάση γεμίζει με αισιοδοξία τους Δημοκρατικούς για τις πιθανότητές τους να ανακτήσουν τον Λευκό Οίκο και ενδεχομένως και τη Γερουσία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, ο Biden προηγείται σταθερά σε πανεθνικό επίπεδο αλλά και στις πολιτείες μεμονωμένα.
Σε σύγκριση με το 2016, η προσέλευση είναι αυξημένη και λιγότεροι ψηφοφόροι εμφανίζονται αναποφάσιστοι. 
O Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κινδυνεύουν να χάσουν «παραδοσιακά κάστρα», όπως η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας.
«Υπάρχει εκρηκτική ενέργεια από τους ψηφοφόρους μας που δεν επαναπαύονται από τις δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Ben Wikler, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Ουισκόνσιν.
Τόσο το Μίτσιγκαν όσο και το Ουισκόνσιν στήριξαν τον Trump  το 2016, αλλά και οι δύο πολιτείες εξέλεξαν Δημοκρατικό κυβερνήτη το 2018 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να παραμείνουν με τους Δημοκρατικούς το 2020.
Image

«Νόμος και Τάξη» ή «Covid και υγειονομική περίθαλψη»

Κάθε πλευρά σε αυτές τις εκλογές θέτει το δικό της σύνθημα. «Οικονομία, Νόμος και Τάξη» για τους Ρεπουμπλικάνους, «Covid και υγειονομική περίθαλψη» για τους Δημοκρατικούς.
Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν από τον πρόεδρό τους να στείλει ένα μήνυμα επικεντρωμένο, η προεκλογική εκστρατεία του εστιάστηκε στον ίδιο τον Trump, μία επικίνδυνη προσέγγιση, δεδομένης της πολωτικής επίδρασής του μεταξύ των Αμερικανών, εκτιμά το Bloomberg.
Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν  ότι η δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο έχει ενώσει τους προοδευτικούς και τους φέρνει στην πλευρά του Biden.
«Έχουμε σπουδαίους υποψήφιους, υπέροχο μήνυμα, αλλά ο Donald Trump ήταν ο καλύτερος κινητήριος μοχλός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Susan Swecker, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Βιρτζίνια.
Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν αποδεχθεί δημοσίως, πως οι Δημοκρατικοί είναι πολύ πιθανό να ανακτήσουν τον Λευκό Οίκο.
Μερικοί μάλιστα πιστεύουν πως πρέπει να επικεντρωθούν στη μάχη για τη διατήρηση της πλειοψηφίας της Γερουσίας.
«Είναι πραγματικά δυσάρεστο», δήλωσε ο Charlie Black, Ρεπουμπλικάνος στρατηγικός αναλυτές που εργάστηκε στις προεκλογικές εκστρατείες των Ronald Reagan και George W. Bush, μεταξύ άλλων.
Κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες έδρες Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, προειδοποιεί.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης