Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Αζερμπαΐτζάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά τη στήριξη της Ρωσίας στην Αρμενία

Στο Αζερμπαΐτζάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά τη στήριξη της Ρωσίας στην Αρμενία
Ο πρόεδρος Erdogan είπε να σταθούμε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν να επισκεπτόμαστε το Μπακού συχνά και να εργαζόμαστε από κοινού
Το Αζερμπαϊτζάν επισκέπτεται σήμερα (1/11) ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu, εκφράζοντας την υποστήριξη της Άγκυρας στη χώρα ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στο Nagorno-Karabakh, μια ημέρα μετά την έκκληση της Αρμενίας προς τη Ρωσία για βοήθεια η οποία έγινε αποδεκτή από τη Μόσχα.
"Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο Μπακού με τους αδελφούς μας, για να ανανεώσουμε την σταθερή υποστήριξή μας στο αγαπητό Αζερμπαϊτζάν και να ανταλλάξουμε (απόψεις) για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ", δήλωσε ο Cavusoglu σε μήνυμά του στο Twitter.
"Ήρθα με εντολή του προέδρου. Ο πρόεδρος μας είπε να σταθούμε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη διαδικασία, να επισκεπτόμαστε το Μπακού συχνά και να εργαζόμαστε από κοινού.
Ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο στενός σύμμαχος του προέδρου Erdogan Binali Yildirim και άλλοι θα έρθουν επίσης", πρόσθεσε ο Cavusoglu κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αζέρο πρόεδρο Ilham Aliyev.
Χθες ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan, ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin να αρχίσουν "επείγουσες" διαβουλεύσεις για μια ενδεχόμενη ρωσική βοήθεια για την ασφάλεια, επικαλούμενος το σύμφωνο συλλογικής ασφάλειας που συνδέει τις δύο χώρες.
Σε επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο, ο Nikol Pashinyan, δήλωσε ότι οι μάχες προσεγγίζουν τα σύνορα της Αρμενίας και κατηγόρησε εκ νέου την Τουρκία ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.
Η Ρωσία απάντησε ότι θα παράσχει όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Αρωγής μεταξύ των δύο χωρών, εάν οι εχθροπραξίες στο Nagorno-Karabakh φτάσουν στο έδαφος της Αρμενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το αίτημα της Αρμενίας τροφοδότησε τους φόβους για κλιμάκωση και για ανάμειξη της Ρωσίας και της Τουρκίας στην σύγκρουση αυτή στο Nagorno-Karabakh.
Στον θύλακα αυτόν μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Nagorno-Karabakh, οι οποίες υποστηρίζονται από το Γερεβάν. Μέχρι στιγμής τρεις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς έχουν αποβεί άκαρπες.
Οι μάχες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις δύο πλευρές.
Οι αυτονομιστές ηγέτες του Καραμπάχ κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε ζώνες αμάχων, μεταξύ των οποίων την στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Nagorno-Karabakh ότι έβαλαν στο στόχαστρο τον στρατό του και ζώνες αμάχων χθες και σήμερα τα ξημερώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης