Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοΐός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.056 κρούσματα, στους 626 οι νεκροί - Συναγερμός στα Ιωάννινα, 24 κρούσματα σε γηροκομείο - Με σοβαρά συμπτώματα οι ηλικιωμένοι

tags :
Κορωνοΐός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.056 κρούσματα, στους 626 οι νεκροί - Συναγερμός στα Ιωάννινα, 24 κρούσματα σε γηροκομείο - Με σοβαρά συμπτώματα οι ηλικιωμένοι
Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Για πρώτη φορά καταγράφονται πάνω από 2.000 κρούσματα

(Συνεχές upd) Συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα μετά τον εντοπισμό 24 νέων κρουσμάτων σε γηροκομεί της πόλης με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου ενώ πολλοί από τους ηλικιωμένους έχουν ήδη εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα.  

"Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στα Ιωάννινα ξεφεύγει" τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός μετά τον εντοπισμό σε ιδιωτικό γηροκομείο της πόλης, 24 κρουσμάτων κορωνοϊού σε φιλοξενούμενους.
Πολλοί εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
"Όμως, το συγκεκριμένο νοσοκομείο, δεν έχει διαθέσιμα κρεβάτια, καθώς είναι γεμάτα, και οι ασθενείς διακομίζονται σε νοσοκομεία της Ηπείρου.
Το Χατζηκώστα Ιωαννίνων, κακώς μέχρι σήμερα δεν ανέπτυξε κλίνες κορωνοϊού.
Αυτή τη στιγμή, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται 53 ασθενείς με κορονοϊό, στα 55 κρεβάτια που έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν δύο σοβαρά περιστατικά".
Μέχρι τώρα, μεταφέρθηκαν από το γηροκομείο 2 κρούσματα, στο νοσοκομείο της Άρτας, ένα στους Φιλιάτες, και ένα στη Πρέβεζα, και συνεχίζονται να μεταφέρονται από το Πανεπιστημιακό, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακός.
Σημειώνεται πως, για όλη την Ήπειρο υπάρχουν 8 κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό και οι 5 είναι καλυμμένες. Άρα υπάρχουν μόνο τρία κενά σε ΜΕΘ.

Σε μερικό lockdown η χώρα

Σε μερικό lockdown οδηγείται από την Τρίτη 3/11 η χώρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ενώ το Σάββατο 31/10/2020 για πρώτη φορά ο ΕΟΔΥ κατέγραψε πάνω από 2.000 κρούσματα και ειδικότερα 2.056 ενώ συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους 626 με 6 ακόμα θανάτους. Ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, που «εκτοξεύθηκε» στους 135 και το γεγονός αυτό συνιστά δοκιμασία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Έτσι από την προσεχή Τρίτη και για ένα μήνα μπαίνει λουκέτο στην εστίαση (σ.σ. εξαιρείται το delivery και τo take away) και στους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης (σ.σ. θέατρα, κλειστά γυμναστήρια, κινηματογράφοι) στις "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, δηλαδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Αττική, ενώ ανοιχτό παραμένει το λιανεμπόριο και τα σχολεία, χωρίς να  απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου.
Όπως εξήγησε, "στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο».
Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται".
Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ο πιο βαρύς μήνας όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας.
Ξεκαθάρισε ότι σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων, τα  καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Τα μέτρα

Σε δύο ζώνες (Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου), αντί για τέσσερις, θα χωρίζεται η επικράτεια από την Τρίτη 3/11.
Στην πρώτη ζώνη (Επιτήρησης) εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο».
Στη ζώνη αυτή, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, "θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.
Και είναι τα εξής: Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 00:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
Όχι συναθροίσεις.
Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή».
Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.
Έτσι, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες: αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την άνοιξη δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης και όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, "επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών.
Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων.
Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται".

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό εξειδίκευσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο 31/10/2020.
«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε ο  Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για την αντιθμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.
«Οι γοργοί ρυθμοί ροής των δεδομένων επιβάλλουν να δράσουμε σήμερα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.
«Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα σχέδιο με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς παρουσιάζοντας κατ' αρχάς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως επιπέδου κινδύνου, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 τα ξημερώματα:

 Ειδικότερα τα μέτρα που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

 1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.

 2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.

 3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

 4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.

 5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.

 6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

 Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς «γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα ολικό πάγωμα της κοινωνίας με ελέγχους και σκληρή επιτήρηση σε όλη την επικράτεια.
Image

ΕΟΔΥ: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.056 κρούσματα - Στους 135 οι διασωληνωμένοι

Ένα νέο αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα, καθώς το Σάββατο 31/10/2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.056 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 39251, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.
Image
Τα 4112 (10.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13278 (33.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 135 ανέρχονται οι ασθενείς πουνοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, αναφέρονται 6 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και 626 θανάτους συνολικά στη χώρα. 238 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

464 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
839 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 260 κρούσματα συνδέονται με δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
54 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
27 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
70 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροοές
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
17 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
25 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
65 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
82 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
8 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
4 κρούσματα στη  Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
61 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 39.251, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

Image
Image
Image
Προσδοκίες από 4 εμβόλια – Το κυβερνητικό σχέδιο και οι εταιρείες με τις οποίες συζητά η Αθήνα

«Μάχη» με το χρόνο για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον SARS-CoV-2 δίνουν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί ανά τον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένα από τα εννέα εμβόλια που δοκιμάζονται σε μελέτες τελικής φάσης θα έχει πάρει μέχρι το τέλος του έτους έγκριση κυκλοφορίας.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, έχει δεσμεύσει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις των εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών, μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει η Ε.Ε. αλλά και τουλάχιστον ακόμη ένα εκατομμύριο δόσεις με φαρμακευτική πολυεθνική που δρομολογεί επενδύσεις στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, έχουν υπογραφεί μέσω του ευρωπαϊκού διαύλου συμφωνίες με την AstrraZeneca,  τη Sanofi και την Johnson& Johnson και μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει πάνω από 1.000.000.000 δόσεις πιθανών εμβολίων, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews,  βρίσκεται σε  απευθείας διαπραγμάτευση με υψηλόβαθμα στελέχη της Pfizer , που φαίνεται ότι πρώτη θα κόψει το νήμα στον αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του εμβολίου.
Το εμβόλιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έγκριση, όπως δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, και η  Pfizer περιμένει τις επόμενες εβδομάδες τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.
Σε περίπτωση που είναι επιτυχημένες, θα υποβάλλει αίτηση έγκρισης έκτακτης ανάγκης στις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ εντός του Νοεμβρίου.
Επίσης, η Moderna, το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να υποβάλει αίτηση κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο mRNA  κατά της Covid-19.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν έρθει σε επαφή με τον Ρώσο πρέσβη για να διερευνήσουν την προοπτική διάθεσης ποσοτήτων από το εμβόλιο  «Sputnik-V»,  το οποίο ανέπτυξε το επιστημονικό κέντρο Τσουμακόφ της ρωσικής ακαδημίας Επιστημών.  
Την πορεία προς την έγκριση φαίνεται να ακολουθούν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την εταιρεία AstrraZeneca, και το εμβόλιο του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, σε συνεργασία με την εταιρεία  Johnson& Johnson, που χρησιμοποιούν αδενοΐό  ως φορέα έκφρασης της πρωτεΐνης  S του  SARS-CoV-2.
Για το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας του εμβολίου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής αγωγής  Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θ. Δημόπουλος, σημειώνει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται έγκριση του εμβολίου από τις αρχές του 2021 και έπειτα, ενώ έγκριση  στα τέλη του 2020 αποτελεί το ιδανικότερο σενάριο.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «είναι πολύ πιθανό εντός του 2021 να έχουμε παραπάνω από μία εγκρίσεις εμβολίων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να εξασφαλιστεί η πληθυσμιακή κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Όπως σημειώνει, η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με εταιρεία AstrraZeneca για το εμβόλιο της Οξφόρδης ChAdOx1 και τις εταιρίες Sanofi – GSK για το πρωτεϊνικό τους εμβόλιο, του οποίου η μελέτη φάσης 3 θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη του 2020 και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων (Johnson& Johnson, CureVac, Moderna και BioNTech), με τους οποίους ήδη έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διερευνητικές συνομιλίες.
Το εμβόλιο, μετά την έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές, θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό (υγειονομικοί υπάλληλοι), αλλά και σε όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Πάντως, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εφόσον υπάρξει έγκριση τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται  να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Κικίλιας: Καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών

"Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών Covid-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίσης του πληθυσμού", δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην Realnews.
Ο υπουργός σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
"Η  Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρίες (AstraZeneca, Sanofi – GSK, Johnson& Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές", όπως αναφέρει.
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι "απέχουμε ακόμη από το "κόκκινο", προσθέτοντας πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο  κορωνοΐός.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι "αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα, θα πάμε καλά, είμαι σίγουρος", ενώ τώρα "βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων".  

Διενέργεια  704 rapid τεστ στο Μαρούσι - Βρέθηκαν 4 θετικά δείγματα

Στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στην πλατεία Ευτέρπης, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), πραγματοποίησαν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες.
Συνολικά έγιναν  704 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθηκαν τέσσερα θετικά δείγματα (0,56%). Πρόκειται για τρεις άνδρες και μια γυναίκα (3 Έλληνες, 1 αλλοδαπός), με διάμεση ηλικία τα 42 έτη.  

Κρήτη: Κλειστός παιδικός σταθμός στην Κίσσαμο μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων

Κλειστός θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες παιδικός σταθμός στην Γραμβούσα Κισσάμου,  μετά τον εντοπισμό τριών θετικών κρουσμάτων.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος «ήδη από τις αρχές της εβδομάδας,  μετά από ενημέρωση για εκδήλωση ελαφριάς ασθένειας μέλους τού προσωπικού, είχε ληφθεί απόφαση αναστολής της λειτουργίας του σταθμού, ο οποίος μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεοτέρας, για την προστασία της υγείας των παιδιών, των οικογενειών τους και όλων των δημοτών μας, καθώς και την αποφυγή επιπλέον διασποράς του ιού».
Ήδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Κισσάμου, ενώ από πλευράς του Δήμου, όπου κρίνεται απαραίτητο θα πραγματοποιηθούν  απολυμάνσεις σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και δημόσιους χώρους.

Τα νούμερα του Οκτωβρίου

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτές τις 30 ημέρες του Οκτωβρίου καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα όσο είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο Φεβρουαρίου – Σεπτεμβρίου (από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα έχουν ανακοινωθεί 18.725 κρούσματα έναντι 18.475) ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 229, από τους συνολικά 620 ανθρώπους που έχουν καταλήξει λόγω του κορωνοϊού.
Ακριβώς αυτή η έξαρση των κρουσμάτων είναι που ώθησε τους ειδικούς επιστήμονες να σημάνουν συναγερμό και να καταστήσουν αναγκαία τη λήψη νέων αυστηρών, περιοριστικών μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποφευχθεί το καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία, lockdown.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν ισχύ διάρκειας ενός μήνα.

Σε lockdown Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα

Σε lockdown βρίσκονται από την Παρασκευή 30/10 το πρωί η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη.
Συνολικά, επτά περιφέρειες της χώρας είναι σε lockdown, καθώς στο κόκκινο βρίσκονται εδώ και ημέρες οι Κοζάνη, Καστοριά, Σέρρες και Ιωάννινα.
Συγκεκριμένα, από σήμερα 30/10, στις 6:00 το πρωί 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού.
Συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).
Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν από τις 06:00 της Παρασκευής οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.
Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, από σήμερα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.
Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα 2/11 στις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.
Επιπλέον από σήμερα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι: - Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
- Μουσικές σκηνές
- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
- Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
-Εμποροπανηγύρεις
-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Σχετικά με τις περιφερειακές ενότητες της Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής που πέρασαν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 δηλαδή (Αυξημένης Επιτήρησης), από σήμερα στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 βρίσκονται αυτή την στιγμή οι εξής περιφερειακές ενότητες : Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Σέρρες.
Στο επίπεδο 3 βρίσκεται μεταξύ άλλων και η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.
 
Ο νέος υγειονομικός χάρτης

Αλλαγές επήλθαν στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την επιδημία του κορωνοϊού.
Οι αλλαγές, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ισχύουν από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 και θα διαρκέσουν έως τις 6 Νοεμβρίου 2020.
Συγκεκριμένα:
α) Στο πρώτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (χαμηλό) εντάσσονται: Oι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου, Γρεβενών, Λήμνου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σποράδων (μόνο ως προς τους Δήμους Σκοπέλου και Αλοννήσου), Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Λακωνίας, Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Πάρου, Μήλου, Κέας – Κύθνου, Ζακύνθου, Ικαρίας, Καλύμνου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Καρπάθου-Κάσου, καθώς και ο Δήμος Αμοργού.
β) Στο δεύτερο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (μέτριο) εντάσσονται: Οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας, Μαγνησίας, Σποράδων (μόνο ως προς τον Δήμο Σκιάθου), Καρδίτσας,Κέρκυρας, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Μυκόνου, Κω, Ρόδου και Νήσων Αττικής (εξαιρουμένου του Δήμου Σαλαμίνας).
γ) Στο τρίτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (υψηλό) εντάσσονται: Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Θήρας, Νάξου (εξαιρουμένου του Δήμου Αμοργού), Βοιωτίας, καθώς και ο Δήμος Σαλαμίνας
δ) Στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό) εντάσσονται: Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Σερρών, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Λάρισας
Ειδικώς ως προς τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αυτών και στους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής.
Ειδικώς για το χρονικό διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 6.00 π.μ. έως και τις 2 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6.00 π.μ. δεν εφαρμόζεται η πρόβλεψη του σημείου 18 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Α’ Μέρους ως προς την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης».
Image

Τι ισχύει από 24/10

Από τις 06:00 το πρωί της 24ης Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας  παντού – τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους – , ενώ από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν εργαζόμενους ή έκτακτα περιστατικά.
Σημειώνεται πως τα δύο αυτά νέα μέτρα αφορούν τις περιοχές εκείνες της χώρας, οι οποίες στο σχετικό υγειονομικό χάρτη βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Τα δύο αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την έλευση των ψυχρότερων μηνών του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Απώτερος στόχος να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά των ασθενών με κορωνοϊό, χωρίς παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Στο μεταξύ, εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν προσαρμοστεί και φορούν μάσκες.

Εξαιρέσεις από τα νέα μέτρα

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αλλά και οι οδηγοί αυτοκινήτων, είτε είναι εντός του οχήματος μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού ως επιβάτες.
Ακόμη, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος,  οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.
Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.
Image
Περί απαγόρευσης κυκλοφορίας


Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης , οι οποίοι μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους που θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο,  ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.
Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού.
Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
Ακόμη, από τις 24/10, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 (Καστοριά και Κοζάνη),  λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Αυτό ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.
Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης