Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρίπτει ρεκόρ ο κορωνοϊός διεθνώς – Πάνω από 10 εκ. κρούσματα και νέα lockdowns στην Ευρώπη – Πάνω από 1,19 εκατ. οι νεκροί, 46 εκατ. τα κρούσματα

tags :
Καταρρίπτει ρεκόρ ο κορωνοϊός διεθνώς – Πάνω από 10 εκ. κρούσματα και νέα lockdowns στην Ευρώπη  – Πάνω από 1,19 εκατ. οι νεκροί, 46 εκατ. τα κρούσματα
Όλο και πιο κοντά στο lockdown φτάνουν τα κράτη στην Ευρώπη για να σπάσει η πανδημία - Ρεκόρ μολύνσεων στις ΗΠΑ
Kάθε μέρα που περνά καταρρίπτει τα ρεκόρ της προηγούμενης σε κρούσματα ή θανάτους η πανδημία του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σαρωτική εξαλολουθεί να είναι  η πορεία της.
Στον πλανήτη οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,2 εκατομμύρια, τα κρούσματα πλησιάζουν τα 45,7 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περισσότερους από 30,3 εκατομμύρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική αναφέρουν μέχρι στιγμής το 66% του παγκόσμιου αριθμού μολύνσεων και το 76% των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Έξαρση των  κρουσμάτων καταγράφεται στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία την Παρασκευή 30/10 ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια, και στις ΗΠΑ αλλά και σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 25% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Στην Ευρώπη, οι μολύνσεις που καταγράφονται σε ημερήσια βάση, έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη 28/10 τις 250.000, έξαρση που κατά πολλούς επιστήμονες οφείλεται και στις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες τον έχουν καταστήσει πιο μεταδοτικό.
Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη, η τελευταία μετάλλαξη εντοπίστηκε στην Ισπανία και αυτή θεωρείται πως είναι υπεύθυνη για την άνοδο των κρουσμάτων σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Γαλλία.
Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις καταφεύγουν στη λήψη αυστηρών, περιοριστικών μέτρων, με Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία να προχωρούν σε lockdown,
Lockdown ανακοίνωσαν το Σάββατο (31/10/2020) Αγγλία και Πορτογαλία.
Στο "κόκκινο" όμως βρίσκονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν ρεκόρ κρουσμάτων καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρθηκαν περισσότερες από 94.000 μολύνσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι Δυτικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες, αν και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί πως η χώρα βρίσκεται σε λάθος πορεία και εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε οι ΗΠΑ θα βιώσουν μεγάλο πόνο τους επόμενους μήνες.
Είναι άλλωστε ενδεικτική η εκτίμηση ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ – ανέρχονται σε 229.000 – θα ξεπεράσουν τους 500.000 έως τον Φεβρουάριο, αν δεν καταστεί υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ασία με την Ινδία να εξακολουθεί να βλέπει μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και με την Κίνα να κάνει λόγο για διψήφιο αριθμό μολύνσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι εισαγόμενες.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 45.866.380 και οι νεκροί σε 1.192.684
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.098.300 και σε νεκρούς με 230.194
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 159.477 και τρίτη σε κρούσματα με 5.516.658
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 121.641 και τέταρτο το Μεξικό με 91.289
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 46.645 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.618.116 – Στους 27.990 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.377.347, έκτη η Ισπανία με 1.185.678 και έβδομη η Αργεντινή με 1.157.179
 - Όγδοη η Κολομβία με 1.053.122, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 992.874 και δέκατο το Μεξικό με 918.811
ImageΈξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα - Συνταγή lockdown για να σπάσει η πανδημία

Η Ευρώπη ξεπέρασε το απόγευμα της Παρασκευής 30/10 , στις 18:30 ώρα Ελλάδας,  τα 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η περιοχή των 52 χωρών αποτελεί την τρίτη πληγείσα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,2 εκατομμύρια μολύνσεις) και την Ασία (10,5 εκατομμύρια).
Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας, η Ευρώπη βρίσκεται δεύτερη με σχεδόν 275.000 θανάτους, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (σχεδόν 399.000) και μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (239.000).
Η Ευρώπη είναι η περιοχή στον κόσμο όπου η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτερα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 41% σε μια εβδομάδα και οι μισές από τις νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί στην Γηραιά Ήπειρο.
Κατά την πρόσφατη  τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μοιραστεί δίκαια το εμβόλιο, συμφώνησαν στην ανάγκη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών για τον κορωνοϊό, λ.χ. για τις διαθέσιμες ΜΕΘ, ώστε να μπορέσει να υπάρξει διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών ενώ η καγκελάριος Merkel επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» η πανδημία, είναι να γίνονται γρήγορα και σύντομα lockdown.
Σημειώνεται πως ήδη Γαλλία και Γερμανία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε lockdown, επιλογή που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κάθε 9 ημέρες, βλέπει τα κρούσματα διπλασιάζονται.

Συγκεκριμένα:

Καθολικό lockdown σε Βρετανία και Πορτογαλία

Καθολικό lockdown από την Πέμπτη 5/11/2020 έως τις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson το Σάββατο 31/10/2020.
«Από την Πέμπτη έως τις αρχές Δεκεμβρίου πρέπει να μείνετε στο σπίτι, μπορείτε να βγείτε μόνο για συγκεκριμένους λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19 εκτός εάν λάβει δρακόντεια μέτρα.
Ο Johnson παρουσίασε τα μέτρα ως μέρος μιας νέας δέσμης περιορισμών που θα καλύπτει όλη την Αγγλία.
Όμως, μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η ανακοίνωση του lockdown, μετά από μια έντονη μέρα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου ευθυγραμμίζει την Αγγλία με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, που προχώρησαν σε παρόμοια δραστικά μέτρα.
Το μέτρο αυτό δεν αφορά τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το μέτρο της καραντίνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα των αρχών της κάθε βρετανικής επαρχίας.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε το Σάββατο (31/10/2020) ένα νέο lockdown από τις 4 Νοεμβρίου για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καλώντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.
Ο πρωθυπουργός Antonio Costa δήλωσε ότι τα μέτρα θα καλύπτουν 121 δήμους, ανάμεσά τους οι περιφέρειες της Λισαβόνας και του Πόρτο.
Στις πληγείσες περιοχές από την επιδημία κατοικεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Πορτογαλίας που είναι περίπου 10 εκατομμύρια.
«Ήρθε η ώρα που είναι απαραίτητο να λάβουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στο τέλος του έκτακτου υπουργείου συμβουλίου που εξέτασε την υγειονομική κρίση.

Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις  30/10 και για ένα μήνα σε καθεστώς lockdown.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν την  Παρασκευή 31/10 ότι κατέγραψαν άλλα 49.215 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 47.637 που είχαν ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Το ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε την Κυριακή και ήταν 52.010 μέσα σε μία ημέρα.
Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 1.337.347 και οι νεκροί στους 36.605.
Στο διάγγελμά του το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος Macron είχε αναφέρει πως το lockdown θα είναι σε ισχύ έως την 1η Δεκεμβρίου.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό και θα παραμείνουν κλειστά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Γερμανία: Σε μερικό lockdown προχωρά από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα η Γερμανία.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψή της καγκελαρίου Angela Merkel με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από τις 2/11 κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.
Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.
Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι.
Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.
Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες..
Image

Ισπανία:  Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η Ισπανία.
Συνολικά στη χώρα οι νεκροί έφτασαν τις 35.878, ενώ οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό είναι 1.185.678.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Μετά τα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από τις 26/10 επιβλήθηκε  απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Ιταλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στις 30/10: καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι, σε σύνολο 215.085 διαγνωστικών τεστ.
Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε αυτά βρέθηκε θετικό.
Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765.Από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων σε Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη.
Image
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

Βέλγιο: Ο κύβος ερρίφθη - Lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα επιβάλλει στη χώρα η κυβέρνηση μίας από τις χώρες της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.
-τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
-στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
-σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
-Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
-η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
-τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
-η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
-τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
-οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Η χώρα κατέγραφε κατά μέσο όρο 15.316 νέα κρούσματα ημερησίως στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα αξιωματούχοι.
Η άνοδος κατά 38% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το διάστημα από 20 έως 26 Οκτωβρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας σε 392.258 στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου υγείας Sciensano.

Σλοβακία:
Από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Παράλληλα, η  Σλοβακία ξεκίνησε το Σάββατο 31/10 ένα πρόγραμμα για την υποβολή σε τεστ αντιγόνων για την COVID-19 όλου του πληθυσμού της χώρας, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε όλον τον κόσμο, αν και ήδη δέχεται επικρίσεις για ελλιπή προετοιμασία.
Για τη διεξαγωγή των τεστ στη χώρα -μέλος της ΕΕ των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 45.000 επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, του στρατού και της αστυνομίας έχουν κινητοποιηθεί, καθώς θα μετέχουν στην συλλογή δειγμάτων σε περίπου 5.000 κέντρα εξέτασης.
Η κυβέρνηση αναμένει τα τεστ για τον νέο κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο να έχουν γίνει σε δύο ημέρες και να προχωρήσει σε άλλον έναν γύρο εξετάσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Πάντως, η συμμετοχή στην εξέταση για τον νέο κορωνοϊό δεν είναι υποχρεωτική, όμως όποιος δεν διαθέτει πιστοποίηση αρνητικού τεστ κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο σε περίπτωση που συλληφθεί από την αστυνομία.
Στο μεταξύ, οποιοσδήποτε εξετάζεται και εντοπίζεται  θετικός στον νέο κορωνοϊό θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα 10 ημερών.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία είναι η πρώτη χώρα αυτού του μεγέθους που διοργανώνει τη διεξαγωγή τεστ σε εθνικό επίπεδο, ενώ πιο μικρά κράτη της Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο και το Μονακό, έχουν ανακοινώσει επίσης προγράμματα εξέτασης για COVID-19 σε αυτό το εύρος.
Εξετάσεις σε όλον τον πληθυσμό έχουν γίνει σε κινεζικές πόλεις.

Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.

Δανία: Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώθηκε στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι προχθές η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 94.000


Στον απόλυτο εφιάλτη μετατρέπεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 94.000 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Ειδικότερα, το προηγούμενο 24ωρο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 94.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, τον υψηλότερο αριθμό αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην αμερικανική επικράτεια, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου John Hopkins.
Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 919 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 229.711 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.
Στο μεταξύ, η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ και σε μεσοδυτικές πολιτείες.
Η υγειονομική κρίση είναι η χειρότερη στη χώρα από αυτή που είχε προκαλέσει η λεγόμενη ισπανική γρίπη το 1918, ενώ η οικονομία βιώνει τη χειρότερη ύφεση από το 1929.
Στο στόχαστρο της επιδημίας βρίσκονται οι Δυτικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες, οι περισσότερες εκ των οποίων μάλιστα αποτελούν και «Πολιτείες – κλειδιά» για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου.
«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη πορεία.
Πηγαίνουμε στη λάθος κατεύθυνση.
Εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, εάν συνεχίσουμε στην πορεία που είμαστε, τότε θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτήν την χώρα όσον αφορά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ειδική ομάδα κατά του κορωνοϊού που έχει συσταθεί στο Λευκό Οίκο, εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας τις Μεσοδυτικές και Δυτικές Πολιτείες ότι θα χρειαστούν αυστηρά μέτρα για να αναχαιτιστεί η πορεία του ιού.
Τουλάχιστον 12 Πολιτείες – ανάμεσα τους η Ιντιάνα, το Ιλινόις, το Μίτσιγκαν, η Μινεσότα, το Μισούρι, η Νεμπράσκα, κα – ανακοίνωσαν ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ενώ 17 Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν ρεκόρ όσον αφορά τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Bolsonaro: Τρελό να επιβάλλονται νέα lockdown

Με αμείωτη ένταση πλήττει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού με πολλά κράτη να βρίσκονται στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Λατινική Αμερική μαζί με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καταγράφουν το 66% των κρουσμάτων και το 76% των θανάτων παγκοσμίως.
Πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής ανέφεραν ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ξεπεράστηκε την 30/10 το όριο των 400.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.
Σε όλη την περιφέρεια, είχαν καταγραφεί 400.524 θάνατοι.
Μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες παγκοσμίως είναι η Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη σε νεκρούς και τρίτη σε κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 22.282 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν άλλοι 508 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 159.499 νεκρούς επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, που απορρίπτει εξ αρχής την επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως είναι η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και η σύσταση στους πολίτες να μείνουν σπίτι για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, χαρακτήρισε «τρελό» το ότι πολλές κυβερνήσεις επιβάλλουν εκ νέου lockdown για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ενώ το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν άλλοι 516 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά στο Μεξικό, οι νεκροί ανέρχονται σε 91.289 επί συνόλου 918.811 μολύνσεων.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος, ως ακόμη και κατά 50.000, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.
Image
Επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία – 48.648 κρούσματα σε 24 ώρες

Συνεχίζεται η τάση επιβράδυνσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, καθώς σε πτώση είναι τα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 48.268 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε περίπου 8,13 εκατομμύρια.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλοι 551 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 121.641.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα και τρίτη σε θανάτους πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία.
Πάντως, μετά το Σεπτέμβριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση είναι σε πτώση, αν και πολλοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας, καθώς πλησιάζουν μεγάλες ινδουιστικές γιορτές ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού – Ακόμη 33 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 33 νέα κρούσματα, έναντι 25 που ήταν την προηγούμενη.
Από τα 33 κρούσματα, τα 6 οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκαν στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ (δυτικά),  ενώ τα υπόλοιπα 27 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Ακόμη, εντοπίστηκαν 38 ασυμπτωματικοί φορείς, αριθμός μειωμένος από τις 53 τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες γινόταν λόγος την προηγουμένη, ενώ 17  ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 355 ασθενείς, εκ των οποίων οι 9 σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.973 μολύνσεων.

Ρωσία: Πάνω από 18 χιλ. νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Ακόμη 18.140 νέα κρούσματα κορωνοϊού που διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Ρωσία.
Από αυτά, τα 4.952 καταγράφηκαν στη Μόσχα.
Συνολικά στη Ρωσία ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.618.116, ι νεκροί φτάνουν τους 27.990.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές αρχές κατέγραψαν 334 νέους θανάτους από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο.

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες στρέφονται σε νέο φάρμακο, την απροτινίνη

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα νέο φάρμακο, η απροτινίνη, φαίνεται να δρα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 και, γι' αυτό, αξίζει να δοκιμαστεί ως υποψήφιο αντι-ιικό φάρμακο στην περίπτωση της νόσου Covid-19. Η απροτινίνη (aprotinin) είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας της πρωτεϊνάσης.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου και του Πανεπιστημίου του Κεντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μάρτιν Μικαέλις και Γίντριχ Κίνατλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cells", βρήκαν ότι η απροτινίνη εμποδίζει την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα και συνεπώς θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία κατά της Covid-19.
Η απροτινίνη διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού σε διάφορα είδη κυττάρων. Τα αερολύματα απροτινίνης έχουν εγκριθεί ήδη στη Ρωσία για τη θεραπεία της γρίπης και μπορούν εύκολα να δοκιμαστούν επίσης κατά του νέου κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε ο Dr. Mickaelis, "το αερόλυμα απροτινίνης έχει αναφερθεί ότι είναι υπερβολικά καλά ανεκτό στους ασθενείς με γρίπη. Συνεπώς έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρής Covid-19, αν χορηγηθεί νωρίς μετά τη διάγνωση της νόσου".

Αισιόδοξα νέα για την αναχαίτιση της πανδημίας φέρνει το τεστ των ασυμπτωματικών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τεστ νέας τεχνολογίας ικανό να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού, αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
To τεστ των ασυμπτωματικών το οποίο δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Σε ορισμένα μέλη του προσωπικού και φοιτητές του πανεπιστημίου αυτά τα τεστ θα διεξαχθούν ως μέρος της μελέτης και τα άτομα αυτά θα εκπαιδευτούν στον τρόπο επεξεργασίας και καταγραφής αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης» που ακολουθεί η χώρα.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, το οποίο συνεργάζεται με την AstraZeneca για την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αναπτύξει το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα των τεστ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Durham.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης