Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά το καταστροφικό σεισμό σε Σάμο και Σμύρνη Erdogan και Μητσοτάκης δεσμεύονται για αμοιβαία υποστήριξη – Θα εκτονωθεί η ένταση στο Αιγαίο, θα ξεκινήσει διάλογος

Μετά το καταστροφικό σεισμό σε Σάμο και Σμύρνη Erdogan και Μητσοτάκης δεσμεύονται για αμοιβαία υποστήριξη – Θα εκτονωθεί η ένταση στο Αιγαίο, θα ξεκινήσει διάλογος
Μετά από μια περίοδο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο ο σεισμός θα αποτελέσει μια καλή αφορμή ώστε να σπάσει ο πάγος και να εκτονωθεί η ένταση
Ο καταστροφικός σεισμός στην Σάμο που έφθασε έως την Σμύρνη με νεκρούς, τραυματίες, εγκλωβισμένους, κτήρια να έχουν καταρρεύσει, θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρει η Daily Sabah.
Μετά από μια περίοδο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο ο σεισμός θα αποτελέσει μια καλή αφορμή ώστε να σπάσει ο πάγος και να εκτονωθεί η ένταση στο Αιγαίο.
Είναι πλέον πολύ πιθανό Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν ένα διάλογο όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Μετά το σοκ του σεισμού και του απολογισμού που θα υπάρξει Ελλάδα και Τουρκία θα έρθουν πιο κοντά
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο Erdogan την Παρασκευή, εκφράζοντας συλλυπητήρια μετά από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες, σκοτώνοντας πολίτες στην πόλη της Σμύρνης στη δυτική Τουρκία.
"Ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται μαζί", έγραψε ο Μητσοτάκης στο Twitter.
Πριν από την κλήση του Μητσοτάκη, οι κορυφαίοι διπλωμάτες και των δύο χωρών δεσμεύθηκαν να παρέχουν αμοιβαία βοήθεια και υποστήριξη και να παραμείνουν σε επαφή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντέντιας κάλεσε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκφράσει τις καλύτερες ευχές του.
Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας δήλωσε ότι ο σεισμός στις 30 Οκτωβρίου 2020 επικεντρώθηκε στο νησί Σάμος του Αιγαίου σε βάθος 16,5 χιλιομέτρων (10,3 μίλια) και ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στα νησιά της Ανατολικής Ελλάδας και ακόμη και στην  Αθήνα.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι κάτοικοι της Σάμου και άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
Ο δήμαρχος της Σμύρνης Tunç Soyer είπε στο CNN Turk ότι περίπου 20 κτίρια είχαν καταρρεύσει. Η πόλη είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Τουρκία με περίπου 4,5 εκατομμύρια κατοίκους.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έγραψε στο Twitter ότι έξι κτίρια στη Σμύρνη καταστράφηκαν. Είπε ότι υπήρχαν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια σε έξι άλλες επαρχίες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ είπε ότι οι άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Twitter έδειξαν πλημμύρες αμέσως μετά τον σεισμό στην περιοχή Seferhisar της Σμύρνης.
Τούρκοι αξιωματούχοι και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κάλεσαν τους ανθρώπους να μην κυκλοφορούν μετά από αναφορές για κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Οι ντόπιοι και οι αξιωματούχοι αναζητούν επιζώντες σε ένα κατεστραμμένο κτίριο μετά από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε το Αιγαίο Πέμπτη και έγινε αισθητός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, όπου μερικά κτίρια κατέρρευσαν στην παράκτια επαρχία της Σμύρνης, της Τουρκίας, στις 30 Οκτωβρίου 2020. (Reuters Photo )
Ο κόσμος προσφέρει υποστήριξη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του ισχυρού σεισμού.
"Οι σκέψεις μου είναι με όλους τους ανθρώπους που επηρεάζονται.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη", έγραψε ο Michel στο Twitter.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarcic είπε επίσης:
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει."
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin σε ένα μήνυμα Twitter προσέφερε επίσης υποστήριξη τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα.
«Ένας ισχυρός σεισμός μόλις χτύπησε την Τουρκία και τα ελληνικά νησιά. Η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στον τουρκικό και τον ελληνικό λαό για να αντιμετωπίσει αυτήν την τρομερή δοκιμασία. Εάν το επιθυμούν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών, η γαλλική βοήθεια μπορεί να αποσταλεί αμέσως επιτόπου », έγραψε.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία εξέφρασε επίσης την «λύπη της για την απώλεια ζωών και τα δεινά που προκλήθηκαν από τον σεισμό κοντά στη Σμύρνη»
Άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Ιταλία, η Γερμανία και ο Καναδάς, επίσης, έδωσαν τις καλύτερες ευχές και τις προσευχές τους στον λαό της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης